Fossilfritt byggande genom konkurrenspräglad dialog
- Bygg, anläggning och fastighet
Stockholms stad har högt uppsatta mål både gällande byggandet av nya bostäder och fossilfrihet. Under 2022 använde man konkurrenspräglad dialog vid upphandling av en fossilfri byggarbetsplats vid Hallvägen i Slakthusområdet. Dialogen bidrog till att resultatet blev bättre än förväntat.
Innehåll på denna sida
Under perioden 2010–2030 har Stockholms stad som mål att bygga 140 000 nya bostäder. Staden ska säkerställa ett hållbart byggande och ett av målen har varit att pröva en upphandlingsmodell för fossilfria byggarbetsplatser, i något av stadens exploateringsområden. Valet föll på projektet Hallvägen i Slakthusområdet.
Karl Jonasson Collberg, som arbetar på stadens exploateringskontor, var en av upphandlarna som genomförde upphandlingen tillsammans med dåvarande kollegan Johan von Rosen. I samråd med projektet och exploateringskontorets upphandlingsenhet valde man att använda konkurrenspräglad dialog som upphandlingsförfarande.
- Vi valde konkurrenspräglad dialog när vi insåg att det vi eftersökte var svårdefinierat. Det var klurigt att ställa krav och be om pris när vi inte visste exakt vad vi sökte. Med konkurrenspräglad dialog kunde vi ställa frågor till potentiella leverantörer och i slutändan också få mer än vad vi förväntat oss, säger Karl Jonasson Collberg.
"Jag vill verkligen slå ett slag för det här sättet att upphandla"
Karl Jonasson Collberg-Entreprenadupphandlare, Stockholms Stad
Inbjudan till dialog
I ett första steg skickades en inbjudan ut, där leverantörer fick ansöka om att delta i dialogen. Fem företag ansökte och inkom med underlag i form av referensuppdrag, CV:n och vilka i företaget som skulle föra dialog. Stockholms stad gjorde därefter ett urval där tre företag valdes ut och gick vidare till dialogprocessen.
Enskilda dialogmöten
Exploateringskontorets upphandlingsenhet bjöd sedan in till enskilda möten med företagen, där man diskuterade frågor av olika karaktär. Deltog i mötena gjorde också representanter från exploateringskontorets miljöenhet, från projektet Hallvägen samt miljöförvaltningen som bidrog med stöd och kunskap inom fordon, maskiner och drivmedel.
- Vid dessa möten diskuterade vi både produktionstekniska bitar, där vi bland annat tittade på elektrifieringen, och själva kontraktet. Det var viktigt att det var dialog och inget läxförhör. Dessutom lät vi leverantörerna själv summera mötena skriftligt, för att minimera risken att vi missförstod något, säger Karl Jonasson Collberg.
"Det var viktigt att det var dialog och inget läxförhör"
Karl Jonasson Collberg-Entreprenadupphandlare, Stockholms Stad
Att Skanska tilldelades uppdraget berodde till stor del på att de hade en bra koldioxidkalkyl och att de även kunde utlova en elektrisk grävmaskinsprototyp. Per Erik Österlund, projektledare på Stockholms stads miljöförvaltning, berättar att man i och med upphandlingen fick till en marknadsintroduktion.
Innovation och ny teknik
- Vi lyckades få en batterielektrisk grävmaskin som egentligen var tänkt att introduceras på marknaden år 2025–2027. Den stod hos oss redan 2022. I mitt arbete möter jag försäljningschefer på företag som tillverkar anläggningsmaskiner, vilket gör att jag har koll på världsmarknaden. När man vågar efterfråga något nytt så tas ett litet språng på marknaden.
Arbetet vid Hallvägen i Slakthusområdet beräknas vara klart under 2024. De eldrivna maskinerna fungerar mycket bra och övriga maskiner drivs på det förnybara drivmedlet HVO100. Stockholms stad följer regelbundet upp arbetet, man har bland annat genomfört tredjepartsgranskningar av hydrauloljan som används till maskinerna. Från själva upphandlingsprocessen har man redan tagit med sig viktiga lärdomar in i nya upphandlingar.
Engagemang och kunskap
- Det som krävts är engagerade projektledare, kunskap hos upphandlingsenheten och en miljöavdelning som kan sin sak. Med de bitarna på plats kan man kliva in i en sådan här upphandling var som helst i landet, säger Per Erik Österlund. Nämner man innovationsupphandling blir många skrämda. Med konkurrenspräglad dialog kan man stimulera innovation och utveckling av ny teknik utan att upphandlaren behöver känna sig utsatt.
Enligt Karl Jonasson Collberg handlar mycket om att våga.
- Vi försöker att inte skriva för precisa krav utan låter varje leverantör blomma ut. Vi kan inte låta rädslan för en överprövning stå i vägen för att göra det bästa möjliga för staden och för klimatet. Vi har demokratiska beslut på att driva omställningen, ska vi realisera de besluten kan vi inte nöja oss med miniminivå.
Per Erik Österlund tror att konkurrenspräglad dialog kommer vara ett viktigt verktyg de kommande åren för att bidra till mer hållbara samhällen, även inom andra områden.
- Jag vill verkligen slå ett slag för det här sättet att upphandla. När vi ställer frågor som rör miljökrav sänder vi signaler till bolagen om att det är viktigt. Det är inte försäljningscheferna som kan svara, utan miljöcheferna får kliva fram och driva affären. Plötsligt händer det saker även internt i bolagen.
Vad betyder begreppen?
Emissionsfri och utsläppsfri innebär att eldrift tillämpas som drivmedel, istället för biobränslen såsom biogas eller biodiesel. Inom transporter eller arbetsmaskiner sker detta genom till exempel batteridrift eller bränsleceller. Arbetsmaskiner kan även vara kopplade till elnät.
Fossilfri energi omfattar förnybar energi, kärnkraft och återvunnen värme. Fossilfria transporter kan ske med biobränslen såsom etanol, HVO100, biogas eller el.