Stockholmshem upphandlade flerfamiljshus med plusenergi
- Bygg, anläggning och fastighet
Under 2019 stod de två plusenergihus som Stockholmshem byggt i Norra Djurgårdsstaden klara. Med hjälp av solceller genererar byggnaderna mer el än vad som används, räknat över ett år. Genom en konkurrenspräglad dialog kunde ett samarbete etableras med Skanska, en leverantör som ville och kunde uppfylla de ambitiösa hållbarhetskrav som satts upp.
Innehåll på denna sida
2014 vann Stockholmshem en markanvisningstävling och fick därmed möjligheten att skapa två nya bostäder i ett av Stockholms största och mer komplexa stadsutvecklingsområden. Satsningen utgör ett av flera innovationsprojekt som staden gjort i området med uttalad hållbarhetsprofil.
– Vi har nyttjat och sovrat branschen på tekniklösningar och sedan kombinerat dem, säger Torbjörn Kumlin, projektchef på Stockholmshem.
Konkurrenspräglad dialog som upphandlingsförfarande
Upphandlingen genomfördes med förfarandet konkurrenspräglad dialog.
– Vi gjorde en intresseinbjudan som ledde till att ett fåtal intressenter svarade. Ett urval av dessa fick sedan lämna anbud och bjöds in till dialog. Sedan slöt vi avtal med Skanska på en utförandeentreprenad mot ett överenskommet pris på löpande räkning, säger Torbjörn Kumlin, projektchef på Stockholmshem.
För tio år sedan byggde Stockholmshem några passivhus. Därifrån drog man flera lärdomar som banade väg för andra liknande projekt, inklusive plusenergihusen.
– Det var ett utvecklingsprojekt som var utmanande för den tiden. I det projektet valdes samverkansentreprenad. I ett utvecklingsprojekt tycker jag att det är bra att alla aktörer är med och samverkar med sin fråga och kunskap till ett gemensamt uppsatt mål. I det projektet gjorde man inte utvärderingen enbart med pris som grund utan med utvärderingsgrunden bästa förhållandet mellan pris och kvalitet. Kvalitetskriterierna utgjordes av intervjuer med nyckelpersoner, säger Torbjörn Kumlin.
"I ett utvecklingsprojekt tycker jag att det är bra att alla aktörer är med och samverkar med sin fråga och kunskap till ett gemensamt uppsatt mål."
Torbjörn Kumlin-projektchef Stockholmshem
Flera energieffektiva lösningar kombinerades
Plusenergihusen i Norra Djurgårdsstaden består av 43 lägenheter i två hus och använder sig av en kombination av tekniker som solceller, borrhålslagring av överskottsvärme, högeffektiv isolering och energiåtervinning av avloppsvatten. Byggnaden är även utformad med plats för eget vindkraftverk om det skulle behövas. För uppvärmningen står två bergvärmepumpar.
– Bygger man energisnålt ska man egentligen inte ha några fönster alls men det behövs för att få klart dagsljus, så det är en balansgång mellan energikraven och dagsljusbehovet. Sedan har vi jobbat med ljusa golvbeläggningar i lägenheterna, så som golv av ask, för att få reflektion av ljuset. Vi har en bra fönstersättning i rummen intill balkongerna och glas ovanför dörrarna mellan sovrummen och även mellan hall och korridor för att få in ljuset, säger Torbjörn Kumlin.
Energiberäkningar visar att huset har en energianvändning på cirka 14,8 kWh/kvm Atemp och år. Solcellsproduktionen har beräknats till cirka 16 kWh/kvm Atemp och år. Huset ska alltså över ett helår ha en överproduktion av energi. Cirka 30 procent av solcellernas elproduktion kan användas direkt för fastighetens elbehov till belysning, värmepumpar och fläktar.
Planera för uppföljning
En utmaning i projektet har handlat om en komplicerad lösning för att vrida taknocken på ett sätt som optimerar förutsättningarna för solcellerna.
– Sedan är branschen generellt sett dålig på att följa upp experiment och test. Det finns mycket entusiasm och engagemang för att göra saker men det är alltid svårt att följa upp. Det är en stor utmaning att ha med det i planeringen från början, att redan under projekteringen bestämma hur driften ska följas upp och funktionen optimeras. Och vad krävs för att göra det? Förmodligen en massa mätare och en utarbetad mätplan. Och vi har aldrig haft så många mätare som är kopplade till datorer som i det här projektet. Allt detta måste med i förprojekteringen och göras i god tid så att det sedan finns med redan i upphandlingen, säger Torbjörn Kumlin.
Plusenergihusen i Norra Djurgårdsstaden är nu 2021 två år gamla och Stockholmshem jobbar för fullt med intrimning och uppföljning.
Fakta om plusenergihusen
Låg värme för uppvärmning (netto)
LCA/screening av material – mängd inbyggd energi och klimatpåverkan (koldioxidutsläpp)
Cykelparkering 2,5 per lägenhet
Avlopp från avfallskvarn till egen tank
Laddningsmöjlighet för eldrivna tvåhjulingar
20 procent av bilplatserna ska ha möjlighet att ladda el
Snålspolande armaturer
Kompakt hus med enkelt utformat och energieffektiv klimatskärm
Kolonilotter för de boende
Sedumtak och regnträdgård
Tung stomme för lagring av värmeenergi