Start
Kor på äng

Livsmedelsbloggen

Publicerad 15 december 2020

Följ våra aktiviteter och håll dig uppdaterad via livsmedelsbloggen!

På Livsmedelsbloggen kan du ta del av allt material från våra aktiviteter. Du kan följa branschdialogerna, se presentationer och slutsatser, ta del av lärorika exempel och kommentera vad du tycker att vi ska diskutera.

Du kan även kontakta oss i livsmedelsteamet på livsmedel@uhmynd.se

Just nu kan du tyvärr inte automatiskt prenumerera på mejl om nya blogginlägg, men kontakta oss för att adderas till utskickslistan.

Relaterat innehåll

2024-07-12 | Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier används för att upphandla, beställa samt leverera livsmedel och måltidstjänster till offentlig sektor. Kriterierna ska motsvara våra kunders högt ställda krav inom miljöskydd, djurvälfärd och sociala villkor. För att kriterierna ska leva upp till kundernas krav granskar och uppdaterar vi dem regelbundet. Det har vi gjort under våren och försommaren.

2023-06-28 | Under våren 2023 har vi jobbat med att uppdatera våra hållbarhetskriterier för mer hållbar soja och palmolja i foder samt för palmolja som ingrediens i livsmedel. Foderkraven berör de flesta animaliegrupper och krav på palmolja i livsmedel finns i produktgrupperna vegetabiliska fetter, matbröd och kaffebröd. Nu finns de uppdaterade kriterierna i vår kriterietjänst.

2022-08-16 | I september påbörjas revideringen av Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier för kyckling och kalkon. Revideringen görs i samverkan med en referensgrupp som är öppen för dig med relevant expertis inom området. Anmäl dig senast den 9 september om du vill vara med och påverka.

2021-07-01 | Upphandling av livsmedel ska enligt den nationella livsmedelsstrategin styra mot och motsvara samhällets ambitioner inom djurskydd och miljö. Även våra nya och reviderade hållbarhetskriterier för förpackningar och emballage i plast har målsättningen att styra mot och motsvara samhällets ambitioner, men nu för mer cirkulära materialflöden och cirkulär ekonomi.

2021-05-17 | Vi ville få svar på frågorna: hur stor är klimatpåverkan till följd av offentliga livsmedelsinköp, i vilken omfattning används våra hållbarhetskriterier samt hur påverkar användning av kriterierna priset. Därför analyserade vi statistik från DKAB/Mashie (numera MatildaFood Tech) och RISE för åren 2016 – 2019. Resultatet presenterar vi i den aktuella rapporten Matnyttigt och samhällsnyttigt.

2020-12-22 | Vi jobbar hela tiden med att förvalta våra hållbarhetskriterier. Nu publicerar vi nya kriterier för lamm- och fårkött samt mjölk och mejeri, tidigare även för nöt- och griskött. När förändringar sker kan det skapa utmaningar. Därför vill vi förklara hur vi ser på användningen av de nya kriterierna.

2020-10-28 | Just nu arbetar vi med uppdateringen av hållbarhetskriterier för mjölk och mejeri samt lammkött. I samband med det föreslår vi ett nytt hållbarhetskriterium för hälsoövervakning och förebyggande djurhälsa hos mjölkkor. Vi vill gärna veta vad du tycker om det nya kriteriet. Lämna dina synpunkter senast den 13 november.

2020-02-06 | Nu drar vi igång årets arbete med förvaltningen av livsmedelskriterierna. Under året ska vi fortsätta jobba med att uppdatera och paketera kriterier för animaliska livsmedel, med fokus på mjölk och lamm. Kom till oss på Svetsarvägen i Solna om du är nyfiken på hållbarhetskriterierna eller vill delta i en rådgivande referensgrupp. Det går också bra att delta i mötet via Skype.

2019-10-18 | Under året har vi jobbat med referensgrupper för nötkött och griskött för att revidera kriterierna. Vi har också jobbat med att ta fram ett förslag på paket där vi har samlat de kriterier som även återfinns i svensk djurskyddslag, riktlinjer från jordbruksverket eller branschöverenskommelser inom Sverige. Vi vill gärna veta vad ni tycker om detta, lämna synpunkter fram till 15 november.

2019-09-11 | Sommarens semestrar är över. De vanliga rutinerna som skapar förutsägbarhet och överblick i jobbet löper på. Vi arbetar med olika saker i livsmedelskedjan men förenas av att vi alla är lika viktiga aktörer i den offentliga livsmedelsaffären.

2019-06-28 | Fisk och skaldjur är ett komplext område för upphandling. Arter av vildfångad fisk och skaldjur fiskas på globala bestånd och fisk som köps av offentlig sektor kan komma ifrån hela världen. Beståndens status förändras snabbt och beror på många olika orsaker, inte bara på hur mycket som fiskas.

2019-04-26 | Sedan i höstas har vi jobbat med att revidera vårt stöd för fisk och skaldjur. Det har varit en lång och omfattande process. Men nu har vi landat i ett nytt förslag. Vi vill gärna höra vad du tycker om förslaget. Senast den 24 maj vill vi ha dina synpunkter.

2019-02-20 | Nu fortsätter vi förvaltningen av hållbarhetskriterierna för livsmedel och måltidstjänster. Årets arbete börjar med ett öppet intressentmöte där vi informerar om hur kriterieprocessen går till, tidsplaner för året och vad det innebär att delta i referensgrupp. Referensgrupperna är rådgivande i arbetet med hållbarhetskriterierna.