Livsmedelsbloggen
Följ våra aktiviteter och håll dig uppdaterad via livsmedelsbloggen!
På Livsmedelsbloggen kan du ta del av allt material från våra aktiviteter. Du kan följa branschdialogerna, se presentationer och slutsatser, ta del av lärorika exempel och kommentera vad du tycker att vi ska diskutera.
Du kan även kontakta oss i livsmedelsteamet på livsmedel@uhmynd.se
Just nu kan du tyvärr inte automatiskt prenumerera på mejl om nya blogginlägg, men kontakta oss för att adderas till utskickslistan.
Relaterat innehåll
Nu är hållbarhetskriterierna för livsmedel granskade och uppdaterade
2024-07-12 | Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier används för att upphandla, beställa samt leverera livsmedel och måltidstjänster till offentlig sektor. Kriterierna ska motsvara våra kunders högt ställda krav inom miljöskydd, djurvälfärd och sociala villkor. För att kriterierna ska leva upp till kundernas krav granskar och uppdaterar vi dem regelbundet. Det har vi gjort under våren och försommaren.
Nu uppdaterar vi hållbarhetskriterier för fodersoja och palmolja
2023-06-28 | Under våren 2023 har vi jobbat med att uppdatera våra hållbarhetskriterier för mer hållbar soja och palmolja i foder samt för palmolja som ingrediens i livsmedel. Foderkraven berör de flesta animaliegrupper och krav på palmolja i livsmedel finns i produktgrupperna vegetabiliska fetter, matbröd och kaffebröd. Nu finns de uppdaterade kriterierna i vår kriterietjänst.
Nu lanserar vi de nya och uppdaterade kriterierna för hållbar upphandling av kyckling-, kalkon- och hönskött
2023-04-18 | Nu är revideringen av hållbarhetskriterierna för produktgruppen kyckling och kalkon klar, vilket innebär både uppdaterade och nya kriterier. Nytt är också att hönskött lagts till i produktgruppen då det har varit efterfrågat eftersom hönskött upphandlas i ökad utsträckning.
Förslag på reviderade hållbarhetskriterier för fodersoja och palmolja i foder och livsmedel – var med och tyck till!
2023-04-05 | Nu är det dags att bidra med dina synpunkter för hållbarhetskriterier inom fodersoja och palmolja.
Nu lanserar vi reviderade hållbarhetskriterier för frukt och grönt
2023-02-08 | Under 2021 startade förvaltningsarbetet för att förbättra våra kriterier för frukt och grönt. Nu publiceras reviderade kriterier dels gemensamma för frukt och grönt, dels för frukt eller grönt.
Nu kan du lämna synpunkter på vår nya och uppdaterade hållbarhetskriterier för kyckling-, kalkon- och hönskött
2022-11-25 | Under hösten har vi arbetat med att uppdatera och utveckla våra hållbarhetskriterier för kyckling- och kalkonkött. Du som prenumererar på vårt nyhetsbrev eller följer oss i sociala medier har säkert redan sett att vi nu välkomnar synpunkter det nya kriterieförslaget.
Hösten är här och det är även vårt förslag på nya hållbarhetskriterier inom frukt och grönt – var med och tyck till om förslaget!
2022-08-30 | Hösten är på ingång och vi startar upp efter sommaren med ett nytt förslag med både uppdaterade och nya hållbarhetskriterier för frukt och grönt. Vi vill gärna veta vad du tycker om förslaget och senast den 30 september vill vi ha dina synpunkter.
Påverka hållbarhetskriterierna för kyckling och kalkon
2022-08-16 | I september påbörjas revideringen av Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier för kyckling och kalkon. Revideringen görs i samverkan med en referensgrupp som är öppen för dig med relevant expertis inom området. Anmäl dig senast den 9 september om du vill vara med och påverka.
WWF:s förändring av Fiskguiden påverkar användning av våra hållbarhetskriterier
2022-06-29 | WWF har förändrat sin Fiskguide. Det har betydelse för alla som använder våra kriterier inom Fisk och skaldjur. Vi vill därför tydliggöra hur de offentliga köken påverkas om de i sin upphandling använt några av våra hållbarhetskriterier som kan baseras på WWF:s Fiskguide.
Nu lanserar vi reviderade hållbarhetskriterier som är gemensamma för animaliska livsmedel
2022-06-02 | Under 2020 publicerades reviderade djurskyddsspecifika kriterier för nötkött och griskött. Nu publiceras reviderade kriterier som är gemensamma för kött, men också delvis påverkar produktgrupperna kyckling och kalkon samt mjölk och ägg.
Nu finns hållbarhetskriterier för förpackningar och emballage i plast inom livsmedelsområdet
2021-07-01 | Upphandling av livsmedel ska enligt den nationella livsmedelsstrategin styra mot och motsvara samhällets ambitioner inom djurskydd och miljö. Även våra nya och reviderade hållbarhetskriterier för förpackningar och emballage i plast har målsättningen att styra mot och motsvara samhällets ambitioner, men nu för mer cirkulära materialflöden och cirkulär ekonomi.
Hållbara inköp av livsmedel är lönsamma
2021-05-17 | Vi ville få svar på frågorna: hur stor är klimatpåverkan till följd av offentliga livsmedelsinköp, i vilken omfattning används våra hållbarhetskriterier samt hur påverkar användning av kriterierna priset. Därför analyserade vi statistik från DKAB/Mashie (numera MatildaFood Tech) och RISE för åren 2016 – 2019. Resultatet presenterar vi i den aktuella rapporten Matnyttigt och samhällsnyttigt.
Då är det lämpligt att använda nya och reviderade hållbarhetskriterier
2020-12-22 | Vi jobbar hela tiden med att förvalta våra hållbarhetskriterier. Nu publicerar vi nya kriterier för lamm- och fårkött samt mjölk och mejeri, tidigare även för nöt- och griskött. När förändringar sker kan det skapa utmaningar. Därför vill vi förklara hur vi ser på användningen av de nya kriterierna.
Tyck till om nytt hållbarhetskriterium för djurhälsa hos mjölkkor
2020-10-28 | Just nu arbetar vi med uppdateringen av hållbarhetskriterier för mjölk och mejeri samt lammkött. I samband med det föreslår vi ett nytt hållbarhetskriterium för hälsoövervakning och förebyggande djurhälsa hos mjölkkor. Vi vill gärna veta vad du tycker om det nya kriteriet. Lämna dina synpunkter senast den 13 november.
Öppet intressentmöte om hållbarhetskriterier för livsmedel och måltidstjänster
2020-02-06 | Nu drar vi igång årets arbete med förvaltningen av livsmedelskriterierna. Under året ska vi fortsätta jobba med att uppdatera och paketera kriterier för animaliska livsmedel, med fokus på mjölk och lamm. Kom till oss på Svetsarvägen i Solna om du är nyfiken på hållbarhetskriterierna eller vill delta i en rådgivande referensgrupp. Det går också bra att delta i mötet via Skype.
Nu vill vi höra vad ni tycker om hållbarhetskriterierna för nötkött och griskött samt kravpaketet ”En livsmedelsstrategi för Sverige”
2019-10-18 | Under året har vi jobbat med referensgrupper för nötkött och griskött för att revidera kriterierna. Vi har också jobbat med att ta fram ett förslag på paket där vi har samlat de kriterier som även återfinns i svensk djurskyddslag, riktlinjer från jordbruksverket eller branschöverenskommelser inom Sverige. Vi vill gärna veta vad ni tycker om detta, lämna synpunkter fram till 15 november.
Nu är den härliga hösten i full gång
2019-09-11 | Sommarens semestrar är över. De vanliga rutinerna som skapar förutsägbarhet och överblick i jobbet löper på. Vi arbetar med olika saker i livsmedelskedjan men förenas av att vi alla är lika viktiga aktörer i den offentliga livsmedelsaffären.
Nu lanserar vi de nya kriterierna för hållbar upphandling av fisk och skaldjur
2019-06-28 | Fisk och skaldjur är ett komplext område för upphandling. Arter av vildfångad fisk och skaldjur fiskas på globala bestånd och fisk som köps av offentlig sektor kan komma ifrån hela världen. Beståndens status förändras snabbt och beror på många olika orsaker, inte bara på hur mycket som fiskas.
Nu vill vi höra era synpunkter om kriterierna för fisk och skaldjur
2019-04-26 | Sedan i höstas har vi jobbat med att revidera vårt stöd för fisk och skaldjur. Det har varit en lång och omfattande process. Men nu har vi landat i ett nytt förslag. Vi vill gärna höra vad du tycker om förslaget. Senast den 24 maj vill vi ha dina synpunkter.
Regeringsuppdrag för livsmedel och måltidstjänster avslutat
2019-03-12 | Det regeringsuppdrag som vi i team Livsmedel haft förmånen att arbeta med under de senaste två åren har nu resulterat i en slutrapport. Den har presenterats för och överlämnats till uppdragsgivaren Regeringskansliet.
Öppet intressentmöte om hållbarhetskriterier för livsmedel och måltidstjänster
2019-02-20 | Nu fortsätter vi förvaltningen av hållbarhetskriterierna för livsmedel och måltidstjänster. Årets arbete börjar med ett öppet intressentmöte där vi informerar om hur kriterieprocessen går till, tidsplaner för året och vad det innebär att delta i referensgrupp. Referensgrupperna är rådgivande i arbetet med hållbarhetskriterierna.
Nu finns det uppdaterade kriterier för hållbar upphandling av kaffe, te och kakao
2019-01-28 | Våra kriterier för kaffe, te och kakao är uppdaterade. Kriterierna omfattar bland annat socialt ansvar, rättvis handel, bevarande av biologisk mångfald och skyddsvärda områden och ekologisk produktion.