Start

Nu är hållbarhetskriterierna för livsmedel granskade och uppdaterade

2024-07-12 | Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier används för att upphandla, beställa samt leverera livsmedel och måltidstjänster till offentlig sektor. Kriterierna ska motsvara våra kunders högt ställda krav inom miljöskydd, djurvälfärd och sociala villkor. För att kriterierna ska leva upp till kundernas krav granskar och uppdaterar vi dem regelbundet. Det har vi gjort under våren och försommaren.

Utgångspunkten för våra hållbarhetskriterier är att de objektivt ska beskrivna egenskaper som främjar en mer hållbar produktion oavsett produktionsland. Det senare är viktigt eftersom kriterierna också ska främja fri rörlighet av varor och tjänster inom EU. 

Den offentliga kunden bestämmer vad som upphandlas utifrån produktens egenskaper (utom ursprung). Leverantören bestämmer vad som levereras utifrån kundens ställda krav på varor och tjänster. För att hållbarhetskriterierna ska bidra till effektiva offentliga affärer är det viktigt att de är tydliga, transparenta och uppdaterade.

I och med den nu avslutade förvaltningen av hållbarhetskriterierna får de ett nytt ”senast granskat”- datum i Kriterietjänsten.

Framtidens förvaltning

Under 2025/2026 behöver ett större arbete göras kopplat till interna prioriteringar, extern kundförväntan, praktiska arbetssätt, juridiska möjligheter och faktisk resurstilldelning.

En bred inbjudan kommer under 2025 att gå ut till relevanta aktörer för att vi tillsammans ska kunna skapa bättre förutsättningar för sunda offentliga affärer för en hållbar framtid.

Vi önskar dig en riktigt härlig sommar!

Livsmedelsteamet

Detta innebär granskningen och uppdateringen av kriterierna

  1. En genomgång har gjorts för samtliga kriterier inom livsmedelsområdet för att säkerställa att hållbarhetsaspekterna fortfarande är relevanta och att kriterierna fungerar på marknaden.
  2. Inga förändringar av inledande texter och argument för ett kriterium har gjorts men icke-fungerande länkar har åtgärdats.
  3. Inga förändringar av KravID, versionsnummer eller kriterieformulering för något produktområde har gjorts. Det innebär att KravID inte behöver taggas om som artikelinformation i Dabas för leverantörer och underleverantörer. I Dabas ligger befintliga och äldre KravID kvar under relevant avtalsperiod. Det finns dock nya versionsnummer på två förpackningskriterier men dessa är inte artikelinformation i Dabas.
  4. Informationen på fliken ”Kriterietext” kan vara uppdaterad och i vissa fall korrigerad vad gäller ”Förslag på bevis” och ”Förslag för uppföljning”. Information till marknaden kan vara kompletterad. Se kommentar för respektive produktgrupp nedan.
  5. Förändringar (borttag/tillägg) kan ha skett i ”Förslag till bevis” för att bevisen ska vara relevanta.
  6. Förändringar (borttag/tillägg) kan ha skett i ”Förslag till uppföljning” för att uppföljningen ska vara relevant. Rubriker har lagts till för de hållbarhetskriterier där det saknats.
  7. Information på fliken ”Tillämpning” kan vara uppdaterad vad gäller ”Hur kravet ska användas”.
  8. Information på fliken ”Fördjupad information” är uppdaterad för samtliga hållbarhetskriterier inom livsmedelsområdet, dels med ett nytt ”senast granskad”-datum, dels med en kort beskrivning på vilket sätt det aktuella kriteriet har justerats. Se justeringarna i kriterietjänsten.

    Kriterietjänsten - hitta hållbarhetskriterier

Justeringar per produktgrupp

Här går vi igenom gjorda justeringar per produktgrupp. Tänk på att:

  • Hållbarhetskriterier som inte omnämns har enbart granskats utan att några ändringar gjorts. Oavsett om ändringar gjorts eller inte har kriterierna fått ett nytt ”senast granskad”-datum som är 2024-07-04.
  • De ”Förslag till bevis” och ”Förslag till uppföljning” som anges som exempel är vanliga på den svenska marknaden för att bevisa en efterfrågad prestanda. De utgör dock inga uttömmande listor vid bevisvärdering och ”annan dokumentation som styrker att kravet är uppfyllt” förekommer i praktiken.
  • Hållbarhetskriteriernas motiv har inte uppdaterats. Enligt Jordbruksverket lever svensk livsmedels­produktion upp till högre krav på flera områden jämfört med många andra länder. Dessa mervärden kan du läsa mer om i Jordbruksverkets rapporter. Läs mer på Mervärden hos svensk mat - Jordbruksverket.se

Animalier

Nötkött (inklusive naturbete)

10422:3 Foder utan GMO-innehåll

Kompletterat: Förslag till bevis, Förslag till Uppföljning och ”Hur kravet ska användas”.

11113:1 Mer hållbart producerad fodersoja

Kompletterat: ”Hur kravet ska användas” med ny rubrik: Avskogningsförordningens implementering.

11395:1 Mer hållbart producerad palmolja i foder

Kompletterat: ”Hur kravet ska användas” med ny rubrik: Avskogningsförordningens implementering.

Griskött

Ersatt: Kriterium 11396 Operativa ingrepp med bedövning borttaget ur Kravpaket gris. Ersatt med kravID 11397 Operativa ingrepp med bedövning och smärtlindring med anledning av nya föreskrifter från Jordbruksverket (SJVFS 2023:21). Förslag till bevis: Lagrum 4 kap. 1§ förordningen (2019:66) och 6 kap. 13§ SJVFS 2023:21. Kriterium 11396 finns kvar i produktgrupp gris.

10422:3 Foder utan GMO-innehåll

Kompletterat: Förslag till bevis, Förslag till Uppföljning och ”Hur kravet ska användas”.

11113:1 Mer hållbart producerad fodersoja

Kompletterat: ”Hur kravet ska användas” med ny rubrik: Avskogningsförordningens implementering.

11395:1 Mer hållbart producerad palmolja i foder

Kompletterat: ”Hur kravet ska användas” med ny rubrik: Avskogningsförordningens implementering.

Lammkött (inklusive naturbete)

10422:3 Foder utan GMO-innehåll

Kompletterat: Förslag till bevis. Förslag till Uppföljning och ”Hur kravet ska användas”.

11113:1 Mer hållbart producerad fodersoja

Kompletterat: ”Hur kravet ska användas” med ny rubrik: Avskogningsförordningens implementering.

11395:1 Mer hållbart producerad palmolja i foder

Kompletterat: ”Hur kravet ska användas” med ny rubrik: Avskogningsförordningens implementering.

Kyckling-, kalkon- och hönskött

11245:1 Ansvarsfull antibiotikaanvändning

Kompletterat: 11245:1 ska inte användas tillsammans med 11246:1 för kycklingråvara eller 11247:1 för kalkonråvara, båda kraven omfattar antibiotikaanvändning. Välj det krav som motsvarar ambition för att begränsa antibiotikabehandling i kycklinguppfödning. Observera att 11246:1 Minimerad antibiotikaanvändning gäller kyckling och att 11247:1 gäller kalkon. Båda kraven omfattar antibiotikaanvändning och begränsar antibiotikabehandling vid uppfödning mer än 11245:1.

10422:3 Foder utan GMO-innehåll

Kompletterat: Förslag till bevis, Förslag till Uppföljning och ”Hur kravet ska användas”.

11113:1 Mer hållbart producerad fodersoja

Kompletterat: ”Hur kravet ska användas” med ny rubrik: Avskogningsförordningens implementering.

Mjölk och mejeri

10422:3 Foder utan GMO-innehåll

Kompletterat: Förslag till bevis, Förslag till Uppföljning och ”Hur kravet ska användas”.

11113:1 Mer hållbart producerad fodersoja

Kompletterat: ”Hur kravet ska användas” med ny rubrik: Avskogningsförordningens implementering.

11395:1 Mer hållbart producerad palmolja i foder

Kompletterat: ”Hur kravet ska användas” med ny rubrik: Avskogningsförordningens implementering.

Ägg

10416:1 Antibiotikaförskrivning

Borttaget: ersatt med kravID 11245:1 Ansvarsfull antibiotikaanvändning – kyckling, kalkon, höns.

Kompletterat: Förslag till bevis, Förslag till Uppföljning och ”Hur kravet ska användas”. Förslag till uppföljning stringent med Axfoundations branschöverenskommelse om antibiotika.

10892:1 Frigående System utomhus

Kompletterat: Rubrik på produktområdet har bytt namn till Frigående System utehöns med anledning av ny handelsnorm även om regler för uppfödning är de samma. Kompletterat: Förslag till bevis och Förslag till Uppföljning

10893 Frigående system inomhus

Kompletterat: Förslag till bevis och rubrik Förslag till Uppföljning

10895 Inredd bur

Kompletterat: Förslag till bevis och rubrik Förslag till Uppföljning

10894: Ekologisk produktion

Borttaget: Ersatt med det generiska EU-ekologiska 11009.

10896 Ej näbbtrimning värphöns

Borttaget: Ersatt med 10420:2 Ej näbbtrimning – kyckling, kalkon, höns.

Kompletterat: Förslag till bevis samt rubrik Förslag till Uppföljning och ordet ”höns” är tillagt i omfattningen.

10897 Ej syntetiska färgämnen i foder

Kompletterat: Rubrik Förslag till Uppföljning

10898:1 Hälsoredovisningssystem

Kompletterat: Rubrik Förslag till Uppföljning

11113:1 Mer hållbart producerad fodersoja

Kompletterat: ”Hur kravet ska användas” med ny rubrik: Avskogningsförordningens implementering.

11010 Information om ursprung – enkla produkter.

Borttaget: Ersatt med 11450 Information om råvarans ursprung – mjölk och ägg.

10889:1 Information om ursprung –sammansatta produkter ägg och mjölk

Borttaget: Ersatt med 11450 Information om råvarans ursprung – mjölk och ägg.

Observera att det är möjligt att efterfråga Sojafritt foder för äggprodukter efter relevant marknadsundersökning. Sojafritt foder (kravID 10901) är möjligt att tagga i Dabas.

Fisk och skaldjur

10399:2 Vildfångad fisk och skaldjur

Kompletterat: Förslag till bevis och rubrik Förslag till Uppföljning.

10459:2 Odlad fisk och skaldjur

Kompletterat: Rubrik Förslag till Uppföljning

11325 Ej rödmarkerad eller sårbar fisk och skaldjur

Kompletterat: Förslag till Uppföljning och ”Hur kravet ska användas” då MSC och KRAV inte klassas som Gröna i WWF:s Fiskguide samt fördelar med kombinatoriska kravställningar för vildfångad fisk (10399:2), odlad fisk (10459:2), ”KRAV” (11362) och (11325 gula och gröna ”fisken”). Det är rimligt att anta att WWF:s Fiskguide kommer att accepteras vid beställning och leverans på avtalet om val av underlag saknas.

11326 Fisk och skaldjur från hållbara bestånd och hållbart vattenbruk

Kompletterat: Förslag till Uppföljning och ”Hur kravet ska användas” då MSC och KRAV inte klassas som Gröna i WWF:s Fiskguide samt fördelar med kombinatoriska kravställningar för vildfångad fisk (10399:2), odlad fisk (10459:2), ”KRAV” (11362) och (11325 gula och gröna ”fisken”). Det är rimligt att anta att WWF:s Fiskguide kommer att accepteras vid beställning och leverans på avtalet om val av underlag saknas.

10766:2 EU-ekologisk produktion - odlad fisk och skaldjur

Borttaget: Ersatt med det generiska EU-ekologiska 11009 med orden ”odlad fisk och skaldjur” tillagt i omfattningen.

Vegetabilier

Frukt och grönt

-

Spannmål och socker

10386 GMO-fri för spannmål och socker

Borttaget: Ersatt med generiskt kriterium 10887:1 GMO-fri vara.

11125 Vete odlat med BAT gödsel

Kompletterat: Förslag till bevis och rubrik Förslag till Uppföljning.

10383:1 Ej stråförkortningsmedel

Kompletterat: Förslag till bevis och rubrik Förslag till Uppföljning.

10373:1 Kadmiumhalt i produkten

Kompletterat: Förslag till bevis och rubrik Förslag till Uppföljning.

11010 Information om ursprung – enkla produkter

Borttaget: Ersatt med 11536 Information om råvarans ursprung – vegetabilier

10372:1 Information om ursprung –sammansatta produkter vegetabilier

Borttaget: Ersatt med 11536 Information om råvarans ursprung – vegetabilier

Vegetabiliska fetter

10886:1 Mer hållbart producerad palmolja i livsmedel

Kompletterat: ”Hur kravet ska användas” med rubrik: Avskogningsförordningens implementering.

11563 Mer hållbart producerad och segregerad palmolja i livsmedel

Kompletterat: ”Hur kravet ska användas” med rubrik: Avskogningsförordningens implementering.

11010 Information om ursprung – enkla produkter

Borttaget: Ersatt med 11536 Information om råvarans ursprung – vegetabilier

10372:1 Information om ursprung – sammansatta produkter vegetabilier

Borttaget: Ersatt med 11536 Information om råvarans ursprung – vegetabilier

Kaffe, te och kakao

11126:1 miljömässigt hållbar odling

Kompletterat: Förslag till bevis, Förslag till Uppföljning och ”Hur kravet ska användas”

med rubrik: Avskogningsförordningens implementering.

11127:1

Kompletterat: Förslag till bevis och Förslag till Uppföljning

11272

Kompletterat: Förslag till bevis, Förslag till Uppföljning och ”Hur kravet ska användas”

med rubrik: Avskogningsförordningens implementering.

Förpackningar

Hållbarhetskriterier för Förpackningar livsmedel har granskats under juni 2024.

11459:1 Materialåtervinnbara plastförpackningar (Design for recycling)

Justerad: Kriterieformulering och nytt versionshanteringsnummer.

11526:1 Materialåtervinnbara plastförpackningar omfattande primärförpackning (Design for recycling)

Justerad: Kriterieformulering och nytt versionshanteringsnummer.

Sociala villkor

11238 Arbetsrättsliga villkor (ILO) bas

Information: Detta generiska kriterium gäller för alla kriterieområden och publicering för reviderad version är planerad till hösten 2024.                  

11239 Hållbara leveranskedjor avancerat

Information: Detta generiska kriterium gäller för alla kriterieområden och publicering för reviderad version är planerad till hösten 2024.