Nu vill vi höra vad ni tycker om hållbarhetskriterierna för nötkött och griskött samt kravpaketet ”En livsmedelsstrategi för Sverige”
2019-10-18 | Under året har vi jobbat med referensgrupper för nötkött och griskött för att revidera kriterierna. Vi har också jobbat med att ta fram ett förslag på paket där vi har samlat de kriterier som även återfinns i svensk djurskyddslag, riktlinjer från jordbruksverket eller branschöverenskommelser inom Sverige. Vi vill gärna veta vad ni tycker om detta, lämna synpunkter fram till 15 november.
En livsmedelsstrategi för Sverige anger att: Den offentliga upphandlingen av livsmedel och måltidstjänster bör användas för att bättre styra mot och motsvara samhällets ambitioner och lagar inom djurskydd och miljö.
Vi har tagit fram ett förslag på kravpaket med ett begränsat antal hållbarhetskriterier för de kommuner, regioner och statliga myndigheter som vill arbeta mot detta. Kriterierna i kravpaketen omfattar djurskyddsaspekter och/eller miljöaspekter som återfinns i svensk lagstiftning och/eller riktlinjer eller ingår i frivilliga branschöverenskommelser i Sverige.
Upphandlingsmyndigheten har inte kontrollerat huruvida dessa aspekter återfinns i andra länders lagstiftning och/eller frivilliga branschöverenskommelser och utesluter inte att produkter producerade i andra länder än Sverige kan uppfylla kraven.
Löpande utveckling
Utveckling av kravpaketen sker löpande och är bara paketering av befintliga kriterier. Det innebär att kriterier kan tillkomma eller tas bort ur ett paket utan att deras innebörd förändras. Exempel på kriterier som sannolikt tillkommer i ett kravpaket är “slaktmetod” och “transport av djur till slakt”. Det blir när de gemensamma animaliekriterierna revideras 2020.
Observera att kravpaketen inte innebär att det kan garanteras marknadstillgång som motsvarar alla kriterier i kravpaketet. Det innebär inte heller att alla kriterier i ett kravpaket bör ställas. En marknadsanalys måste fortfarande säkerställa att det finns sortimentstillgång på önskat sortiment för enskilda produkter och kriterier.
Kravpaket nötkött | KravID (ej publicerade) | Kravpaket griskött | KravID (ej publicerade) |
---|---|---|---|
Betesdrift och utevistelse – nötkött | 10435:2 | Lösgående grisar | 10437:1 |
Grovfoder till kalvar - nötkött | 11385 | Förbud mot svanskupering – griskött | 10440:2 |
Tuggbart och manipulerbart strömedel – griskött | 10439:1 | ||
Operativa ingrepp - nötkött | 10916:4 | Operativa ingrepp – griskött | 11396 |
Ansvarsfull antibiotikaanvändning - nötkött | 11384 | Ansvarsfull antibiotikaanvändning – griskött | 11398 |
Foder utan GMO-inblandning | 10422:2 | Foder utan GMO-inblandning | 10422:2 |
Kriterier för ekologisk vara
För livsmedelsstrategins mål om ekologiska livsmedel finns givetvis kriterier för ekologisk vara på basnivå och avancerad nivå för nötkött och griskött. Motsvarande kriterier för ekologisk vara finns även inom andra produktgrupper.
Allt gott!
Livsmedelsteamet via Helena