Start

Går det att använda endast enskildes behov som fördelningsnyckel?

Publicerad 12 maj 2017
Hej,

Kommunen är i startgroparna för en upphandling av Boende för ensamkommande barn och unga. Har en fråga angående fördelningsnyckel.

Kan man använda sig av fördelningsnyckeln enskildes behov. Det vill säga att avrop från ramavtalet kommer göras utifrån den enskildes eget önskemål och behov. Hänsyn kommer att tas förslagsvis till verksamhetens metoder, inriktning, speciella kompetens och geografiska placering.

Eller måste man använda detta i kombination med rangordning?

Sofia

Publicerad 12 maj 2017

Hej Sofia,

Ja ni kan använda er av fördelningsnyckeln enskildes behov. Ni behöver inte kombinera med rangordning men kan göra det om ni vill - för de fall där behovet kan tillgodoses av flera ramavtalsleverantörer.

Du kan läsa mer om detta i en rapport som vi skrev när upphandlingsstödet fanns på Konkurrensverket, se sidorna 38-40 i rapporten Hem för vård eller boende för barn och unga – En kartläggning av kommunernas ramavtalsupphandlingar.

Uppdaterad: den 21 augusti 2019

Med vänliga hälsningar

Therese

15 maj 2017

Hej,

tack för snabbt svar. Har redan läst igenom rapporten som är bra, där framgick dock inte så tydligt att man kan använda sig endast av fördelningsnyckeln enskildes behov.
Nu vet jag.

Sofia

15 maj 2017

Går den här principen att applicera på ramavtal generellt?

Catrin

13 juni 2024

Hej Catrin,

En fördelningsnyckel som grundar sig på fysiska personers behov eller val används främst vid upphandling av vård- och omsorgstjänster, men det utesluter inte att en sådan fördelningsnyckel skulle kunna vara förenlig med upphandlingslagstiftningen även i andra fall. Det viktiga är att fördelningsnyckeln i det specifika fallet tillgodoser kraven på objektivitet och transparens samt att fördelningsnyckeln därutöver är förenlig med de grundläggande upphandlingsprinciperna. Tilldelningen får inte baseras på den upphandlande organisationens godtycke. Bedömningen av om en fördelningsnyckel är förenlig med upphandlingslagstiftningen är något som måste bedömas i varje enskilt fall med samtliga omständigheter tagna i beaktning.

Om du vill fördjupa dig i frågan om enskilda personers val eller behov som fördelningsnyckel kan du läsa mer i följande källor:
  • Prop. 2015/16:195 s. 520 och 1013
  • Beaktandesats 61 i LOU-direktivet (2014/24/EU)
  • Konkurrensverkets tillsynsbeslut med dnr 99/2014, som rörde fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter
  • Kammarrätten i Göteborgs dom i mål nr 7585–13
  • Kammarrätten i Jönköpings dom i mål nr 229–10
  • Kammarrätten i Stockholms dom i mål nr 7433–09
Med vänlig hälsning,

Frida

Jurist

24 juni 2024

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.