Start

Är Upphandlingsmyndighetens LCC-kalkyl en nuvärdeskalkyl eller en pay-off kalkyl?

Publicerad 27 september 2017
Hej.

Jag använder er räknesnurra/LCC-kalkyl men hittar inte vad pay off-tiden blir under fliken resultat (vilket år anläggningen blir lönsam ur investeringssynpunkt).

Timo

Publicerad 27 september 2017

Hej Timo,

Vår LCC-kalkyl är egentligen en nuvärdeskalkyl och inte en pay-off kalkyl. LCC tar med investeringens alla möjliga kostnadsposter under investeringens hela livslängd. Framtida kostnader beräknas till dagens penningvärde med hjälp av kalkylräntan. Vilket innebär att belopp i kalkylen ges högre värde idag än i framtiden. Många investeringar har en lång livslängd. Exempelvis beräknas utomhusbelysningsanläggning att vara i drift i cirka 30 år. LCC:n i detta fall består av grundinvestering, driftkostnader som elräkning samt kostnader för eventuella byten av ljuskällor, underhåll och så vidare. Om man väljer mellan olika alternativ ska alternativet med lägsta LCC-kostnaden under hela livslängden väljas. Fördelen med LCC-kalkylen är att den ska få användaren att se investeringar i ett längre perspektiv.

Pay off-tid är en annan kalkylmetod, så kallad Pay off-kalkyl (eller payback-kalkyl). På svenska heter det återbetalningstid. Vi har inte den kalkylen, eftersom kritiken för pay off-kalkylen är att den gynnar kortsiktiga investeringar, som inte alltid är de mest hållbara. I pay off-kalkylen räknar man med samma penningvärde i hela kalkylen. Pay off-tiden är när besparingar i till exempel drift eller årliga inbetalningar överstiger grundinvesteringen. Om man väljer mellan olika alternativ ska den med kortaste pay off-tid väljas. Men detta kan leda till ett felaktigt beslut ur ett långsiktigt perspektiv.
​​​​
Uppdaterad: den 15 oktober 2019


Med vänliga hälsningar

Heini-Marja

Hållbarhetsspecialist

03 oktober 2017

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Från och med vecka 23 till och med vecka 33 når du Frågeservice via chatt måndag och fredag klockan 9–12 och via telefon tisdag–torsdag klockan 9–12. Vecka 28 och 29 är Frågeservice helt stängd.