Start

Finns det lagkrav som säger att en kommun ska ställa vissa miljökrav i upphandlingar?

Publicerad 12 oktober 2018
Hej!

Finns det lagkrav som säger att en kommun ska ställa vissa miljökrav i upphandlingar av varor eller tjänster?

Vilka lagar gäller det i så fall och för vilka varor och/eller tjänster?

Med vänlig hälsning

Linda

Linda

Publicerad 12 oktober 2018

Hej Linda,

Tack för din fråga.

Både EU och Sverige har höga målsättningar och ambitioner för att den offentliga upphandlingen används som strategiskt verktyg för att uppnå olika mål i samhället, både med hänsyn till miljö och till sociala aspekter. I den nationella upphandlingsstrategin betonas bland annat att den miljöanpassade offentliga upphandlingen måste öka i hela den offentliga sektorn och att Sverige ska ligga i framkant och fortsatt vara ett föredöme när det gäller miljöanpassad offentlig upphandling.

Upphandlingsreglerna innebär idag en mängd olika sätt att ta sådana hänsyn i form av bland annat tekniska specifikationer, tilldelningskriterier eller särskilda villkor för fullgörande av kontrakt. Trots höga ambitioner är det endast i några enstaka fall som det finns en skyldighet att ställa vissa krav eller kontrollera leverantörerna, i övrigt ger reglerna olika möjligheter för de upphandlande organisationerna.

Nedan har vi beskrivit tvingande bestämmelser och ett antal exempel på så kallade fakultativa (frivilliga) bestämmelser om miljökrav som finns i lagen om offentlig upphandling (LOU). Motsvarande bestämmelser finns i vissa fall även i lagen om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF), lagen om upphandling av koncessioner (LUK) och i lagen om upphandling på försvars- och säkerhetsområdet (LUFS). Din fråga gäller främst om det finns lagkrav för kommuner, men vi har också tagit med några exempel på bestämmelser som gäller för samtliga upphandlande organisationer och i vissa fall endast gäller för statliga myndigheter.

Bör-regeln i upphandlingslagarna
Ett tydligt uttryck för regeringens målsättning är den så kallade bör-regeln:
”En upphandlande myndighet bör beakta miljöhänsyn, sociala och arbetsrättsliga hänsyn vid offentlig upphandling om upphandlingens art motiverar detta.” Bestämmelsen återfinns i 4 kap. 3 § LOU.

Denna bestämmelse innebär dock inte någon skyldighet, men regeringen uppmanar de upphandlande organisationerna att använda de möjligheter som finns i upphandlingsreglerna att ta sådana hänsyn.

Särskilda kontraktsvillkor i upphandlande avtal
Upphandlande myndigheter får också ställa särskilda miljömässiga, sociala, arbetsrättsliga och andra villkor för hur ett kontrakt ska fullgöras (särskilda kontraktsvillkor). Sådana villkor kan avse till exempel miljöanpassning av leveranser, avfallsminimering eller resurseffektivitet vid utförandet av en tjänst.

Det kan också nämnas att samtliga upphandlande organisationer i vissa fall är skyldiga att ställa arbetsrättsliga villkor, det vill säga särskilda kontraktsvillkor för lön, arbetstid och semester som ska gälla för de arbetstagare som fullgör ett upphandlat kontrakt. Läs mer om arbetsrättsliga villkor på vår webbplats.

Uteslutning av leverantörer
Enligt bestämmelserna för uteslutning av leverantörer får en upphandlande organisation utesluta leverantörer som har åsidosatt tillämpliga miljö-, social- eller arbetsrättsliga skyldigheter. Det skulle till exempel kunna vara brott mot miljöbalken eller allvarligt fel i yrkesutövningen som lett till omfattande miljöförstöring. Myndigheten får dock avstå att utesluta om det är motiverat med hänsyn till allmänintresset.

En leverantör som är föremål för en uteslutningsgrund kan ändå få rätt att delta i upphandlingen om leverantören vidtagit olika åtgärder (vilket brukar kallas ”självsanering”). Sådana åtgärder kan bestå i att leverantören samarbetat med myndigheter, betalat eventuella böter eller sanktionsavgifter och vidtagit konkreta åtgärder för att felet inte ska upprepas.

Förkasta ett anbud som är onormalt lågt när miljömässiga skyldigheter åsidosätts
Om ett anbud förefaller vara onormalt lågt, ska den upphandlande organisationen begära att leverantören förklarar det onormalt låga priset eller kostnaden. En sådan begäran om förklaring kan gälla hur leverantören avser att fullgöra kontraktet med avseende på tillämpliga miljö, social- och arbetsrättsliga skyldigheter.

Den upphandlande organisationen ska förkasta ett anbud som är onormalt lågt om den finner (efter en begärd förklaring av anbudsgivaren) att det inte stämmer överens med tillämpliga miljö-, social- eller arbetsrättsliga skyldigheter.

Avstå från att tilldela kontrakt till en viss anbudsgivare
Därtill får myndigheten avstå från att tilldela kontraktet till en viss anbudsgivare om anbudet inte stämmer överens med tillämpliga miljö-, social- eller arbetsrättsliga skyldigheter. Detta gäller oavsett var i anbudet bristerna för tillämpliga miljö-, social- och arbetsrättsliga regler finns.

Krav på upphandlingsföremålet (tekniska specifikationer)
Det finns stora möjligheter att beakta miljöegenskaper i den tekniska specifikationen. Det är främst frivilliga bestämmelser, förutom när det gäller tillgänglighet. När det som anskaffas ska användas av fysiska personer ska de tekniska specifikationerna bestämmas med beaktande av samtliga användares behov, däribland tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning.

Läs mer om hur man upphandlar varor, tjänster och miljöer som är tillgängliga för alla på vår webbplats.

Annan lagstiftning med skyldigheter att ställa vissa miljökrav
Utöver bestämmelserna i LOU finns kompletterande lagstiftning som reglerar skyldigheter för upphandlande organisationer att ställa vissa miljökrav. Här följer några exempel:
  • Lagen om miljökrav vid upphandling av bilar och vissa kollektivtrafiktjänster (2011:846)
  • Förordning (2020:486) om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar
  • Förordning (2014:480) om myndigheters inköp av energieffektiva varor, tjänster och byggnader
  • Förordningen om statliga myndigheters miljöledningsarbete (2009:907)
  • Förordning om energieffektivitetsmärkning (EU-förordning 106/2008).
Vi skriver om att upphandla för effektiv energianvändning på vår webbplats. Läs också mer hos Energimyndigheten. Det finns också en del förordningar om kemikalier och stöd i miljöbalken för att tillämpa försiktighetsprincipen och substitutionsprincipen vid upphandling. Läs mer om att upphandla för en giftfri miljö på vår webbplats.

Avslutningsvis bör det nämnas att det som en generell utvecklingstrend förhandlas och beslutas allt fler rättsakter på EU-nivå som på olika sätt har betydelse för offentlig upphandling. Upphandlingsmyndigheten bevakar utvecklingen.

Läs mer 
På vår webbplats kan du läsa mer om hållbar upphandling.

Källhänvisningar
  • 17 kap. 1 § lag (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) - särskilda kontraktsvillkor
  • 13 kap. 3 § punkten 1 LOU - en upphandlande myndighet får utesluta leverantörer som har åsidosatt tillämpliga miljö-, social- eller arbetsrättsliga skyldigheter
  • 16 kap. 7 § tredje stycket LOU - den upphandlande myndigheten ska förkasta ett anbud som är onormalt lågt om den finner (efter en begärd förklaring av anbudsgivaren) att det inte stämmer överens med tillämpliga miljö-, social- eller arbetsrättsliga skyldigheter
  • 16 kap. 9 § LOU - om en leverantörs anbud inte stämmer överens med tillämpliga miljö-, social- eller arbetsrättsliga skyldigheter, får myndigheten besluta att leverantören inte ska tilldelas kontraktet
  • 9 kap. 2 § LOU - när det som anskaffas ska användas av fysiska personer ska de tekniska specifikationerna bestämmas med beaktande av samtliga användares behov, däribland tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning
  • 17 kap. 2–5 § LOU - bestämmelserna om arbetsrättsliga villkor.
Med vänlig hälsning,

Frida

Jurist

25 oktober 2018 (Uppdaterat 20 februari 2025)

Hej! i enlighet med 13 § Lagen om miljökrav vid upphandling av bilar och vissa kollektivtrafiktjänster (2011:846) får regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer meddela föreskrifter om uppgiftsskyldighet för de upphandlande myndigheterna och enheterna i fråga om de avtal som myndigheterna eller enheterna har tilldelat efter upphandlingar som omfattas av denna lag. Har UHM tittat på den här frågan?
Jag läste i propen att uppgiftsskyldigheten kan komma att tillgodoses i e-form. Vet ni om detta är omhändertaget? Eller är möjligen Trafikverket inblandat? Jag hittar ingen särskild föreskrift om hur uppgiftsskyldigheten ska uppfyllas. Tack på förhand :)

Anna

18 juni 2024

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.