Kan vi ställa krav på fossilfri el vid produktion av livsmedel?
Cristoffer
Publicerad 01 mars 2021
Hej Cristoffer,
Alla krav som ställs i en offentlig upphandling ska vara ändamålsenliga, möjliga att följa upp och gärna bidra till en hållbar framtid, precis som er ambition att ta "nästa" steg i livsmedelsupphandling.
I vår nya kriterietjänst finns redan ett kriterium för energihushållning i växthus, se nedan.
I den framtida förvaltningen av våra hållbarhetskriterier inom livsmedel är det sannolikt att vi kommer titta vidare på exempelvis kravställning gällande energislag och energianvändning hos både producenter av livsmedel och/eller grossisters och mindre leverantörers logistikkedjor.
Referensgruppsarbetet som ligger till grund för kriterieförvaltningen sker i samråd med våra ambitiösa arbetsgrupper, en livsmedelsbransch som arbetar proaktivt med hållbarhet och offentlig kund som vill ställa långtgående krav i sina upphandlingar. Men det är även viktigt att lägga de begränsade resurser som finns på de mest betydande miljöaspekterna. Inom livsmedel är de mest klimatbelastande delarna naturliga processer i primärproduktionen och matsvinn.
Hållbarhetskriterier ska vara likabehandlande, transparenta, ändamålsenliga och möjliga att följa upp exempelvis via certifieringsregelverk, teknisk dokumentation eller likvärdigt.
Om kriterieförvaltningen resulterar i hållbarhetskriterier för "energi" är för tidigt att uttala sig än, men om så är fallet kommer kriterierna publiceras i kriterietjänsten framöver.
Om något är oklart vänligen hör av dig.
Bästa hälsningar,
Monica
Hållbarhetsspecialist
05 mars 2021 (Uppdaterat 04 augusti 2023)
Fråga oss!
Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar.