Start

Gäller ABT 06 om en AMA-kod, som endast hänvisar tillbaka till ABT 06, tas bort?

För upprättande av Administrativa föreskrifter: Behöver jag avropa tomma koder i AMA AF som endast hänvisar till AB/ABT? Borde inte ABT gälla ändå? Exempelvis AFD.113 och AFD.162.

Johan Pettersson

Publicerad 09 juni 2021

Hej Johan,

Eftersom Upphandlingsmyndigheten inte gör bedömningar i enskilda fall kan vi inte svara på vad som gäller i just ditt fall. Vi kan däremot redogöra generellt för vad som gäller när ABT 06 används.

Vid upphandling av totalentreprenad tillämpas standardavtalet Allmänna bestämmelser för totalentreprenad avseende byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader, ABT 06.

Vid upprättande av Administrativa föreskrifter för totalentreprenader anges att dessa ansluter till Administrativ föreskrifter med råd och anvisningar för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader, AMA AF 12.
I AMA AF 12 regleras totalentreprenad under koden AFD medan utförandeentreprenader regleras under AFC. I koden AFB.22 anges förteckning över förfrågningsunderlag. I koden görs en hänvisning till ABT 06 kap 1 §3/ AB 04 kap 1 §. Villkoret reglerar vad som gäller vid motstridiga uppgifter i kontraktshandlingarna.
Nummer två i hierarkin är ändringar i ABT/AB som är upptagna i sammanställning i administrativa föreskrifter. Som nummer tre kommer själva standardavtalet.
 
Avtalsvillkoren i ABT 06 gäller oavsett om AMA-koden AFD.113 är ”tänd” eller inte i AF-delen. ABT gäller således om inte annat avtalats. Ändringar av villkor i ABT 06 eller ABT-U 07 ska sammanställas under koden AFD.111.­­ Notera dock att vid upphandlingar av ramavtal kan koden vara ”tänd” för att möjliggöra för att reglera särskilda omständigheter i samband med det enskilda avropet.

Under koden AFD.113 Ansvar för uppgifter, görs en hänvisning till ABT 06 kap 1 § 6. Notera att detta är en täckbestämmelse (markerad med *) i ABT 06 men en fast bestämmelse i AB 04 (utförandeentreprenad).
Innebörden av en täckbestämmelse är att det har lämnats öppet för parterna att avtala om en annan reglering än den som framgår av i avtalstexten. För det fall du som beställare vill avtala om annat behöver AMA-koden vara ”tänd” för att där skriva önskad reglering. Detta kan vara fallet då beställaren upphandlar en styrd totalentreprenad, där handlingar är olika utsträckning är projekterade.

Notera att AMA-koden AFD 162. Myndighetsbesiktning, som hänvisar till AB 04 kap. 1 § 11 som är en fast bestämmelse medan motsvarande reglering i ABT 06 kap. 1 § 11 är en täckbestämmelse.

Med vänlig hälsning

Zina

14 juni 2021

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Från och med vecka 23 till och med vecka 33 når du Frågeservice via chatt måndag och fredag klockan 9–12 och via telefon tisdag–torsdag klockan 9–12. Vecka 28 och 29 är Frågeservice helt stängd.