Start

Vilka regler om anbudsöppning finns det vid upphandling under tröskelvärdena?

Hej,

Vad gäller vid anbudsöppning under tröskelvärdena enligt de nya och förenklade reglerna? Måste det fortfarande ske i närvaro av två personer?

Mia

Publicerad 17 juni 2022

Hej Mia,

Vid upphandling under tröskelvärdena eller vid upphandling av sådana tjänster som omfattas av bilaga 2 till lagen om offentlig upphandling (LOU) finns inte några specifika bestämmelser angivna i lagen för hur upphandlingsprocessen ska gå till. Det gäller även för anbudsöppningen vilket innebär att den upphandlande organisationen själv får besluta om anbuden ska öppnas i närvaro av en eller flera personer.

Det viktiga är att den upphandlande organisationen säkerställer att anbudsöppningen sker i enlighet med de grundläggande upphandlingsprinciperna vilket bland annat innebär att den upphandlande organisationen som utgångspunkt inte får ta del av innehållet i anbudsansökningarna och anbuden förrän tidsfristen för anbudsinlämning har löpt ut.

Källhänvisning
prop. 2021/22:5 s. 143 – 144 – skälen till att bestämmelserna om öppnande och prövning av anbudsansökningar inte togs in i det förenklade upphandlingsregelverket.

Vänliga hälsningar,

Victoria

Jurist

20 juni 2022

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Från och med vecka 23 till och med vecka 33 når du Frågeservice via chatt måndag och fredag klockan 9–12 och via telefon tisdag–torsdag klockan 9–12. Vecka 28 och 29 är Frågeservice helt stängd.