Start

Vad gäller om huvudgruppen för en tjänst anges i bilaga 2 men inte den specifika CPV-koden?

Telekommunikationstjänster finns både med CPV-kod: 64000000-6 och 64200000-8. Vad jag kan se finns den ena CPV-koden i bilaga 2 men inte den andra. Vilken CPV-kod gäller om en kommun ska upphandla telefonitjänster för sin egen räkning?

Mathias Sylvan

Publicerad 17 november 2022

Hej Mathias,

I bilaga 2 till lagen om offentlig upphandling (LOU) anges tjänsterna som omfattas med huvudgrupp, grupp samt den specifika CPV-kod som gäller för tjänsten. För att en tjänst ska omfattas av bilagan krävs att den specifika CPV-koden finns angiven. Antingen som en egen kod eller, där så är lämpligt, som en intervall av koder. Att en huvudgrupp är angiven innebär alltså inte att samtliga CPV-koder under huvudgruppen omfattas av bilagan.

CPV-kodernas uppbyggnad
De två första siffrorna i en CPV-kod identifierar enbart huvudgruppen. Under varje huvudgrupp finns ett antal mer specificerade CPV-koder där de tre första siffrorna identifierar grupper, de fyra första siffrorna undergrupper och de fem första siffrorna kategorier. Resterande siffror i CPV-koden tillför ytterligare en grad av precisering inom varje kategori.

Omfattas Telekommunikationstjänster av bilagan?
Det innebär att CPV-koden 64000000–6 endast identifierar huvudgruppen, det vill säga Post- och telekommunikationstjänster. Under denna huvudgrupp finns två olika grupper 64100000–7 Post- och budtjänster samt 64200000-8 Telekommunikationstjänster.

Som framgår av bilagan är det enbart vissa CPV-koder som ligger under gruppen för Post- och budtjänster som omfattas av bilagan. Ingen av de CPV-koder som ligger under gruppen Telekommunikationstjänster anges i bilagan vilket innebär att dessa tjänster inte omfattas av bilagan.

Källhänvisningar
  • skäl 119 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/24/EU (LOU-direktivet) – för att undvika rättsosäkerhet bör det klargöras att hänvisning till en huvudgrupp inte implicit innebär en hänvisning till underavdelningar. En sådan heltäckande hänvisning bör i stället göras explicit genom att alla relevanta poster nämns, där så är lämpligt som ett intervall av koder
  • bilaga 1 i Kommissionens förordning (EG) nr 213/2008 (CPV-förordningen) – uppbyggnad av klassificeringssystemet.
Vänliga hälsningar,

Victoria

Jurist

21 november 2022

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Från och med vecka 23 till och med vecka 33 når du Frågeservice via chatt måndag och fredag klockan 9–12 och via telefon tisdag–torsdag klockan 9–12. Vecka 28 och 29 är Frågeservice helt stängd.