Start

Ukrainas svarta lista emotsägs av Europeiska Rådets undantag gällande sanktioner?

Publicerad 22 juni 2023
Hej,
Med tanke kring exkludering av företag som finns på Ukrainas svarta lista, som har fabriker och försäljning i Ryssland, hur bör man som upphandlande myndighet tolka informationen från det Europeiska Rådet gällande vad sanktionerna INTE ska gälla?

https://www.consilium.europa.eu/sv/policies/sanctions/restrictive-measures-against-russia-over-ukraine/sanctions-against-russia-explained/#food

Tack på förhand.

Mvh

Sara

Publicerad 22 juni 2023

Hej Sara,

De sanktioner som har beslutats av EU är tvingande, och upphandlande organisationer är skyldiga att agera i enlighet med dem, bland annat i samband med en offentlig upphandling. I vårt webbstöd har vi redogjort för de sanktioner vi bedömt främst är relevanta utifrån ett upphandlingsperspektiv, det vill säga förbuden mot att ingå och fullgöra offentliga kontrakt, betalningsförbuden och importförbuden. Du kan ta del av vårt stöd om hur offentlig upphandling påverkas av sanktionerna mot Ryssland på vår webbplats.

Att vissa organisationer finns angivna på Ukrainas svarta lista behöver inte betyda att de träffas av de sanktioner som EU har beslutat om, även om det kan vara så i ett enskilt fall. Ukrainas svarta lista har alltså ingen direkt rättslig betydelse för svenska upphandlande organisationer. Som du nämner har EU tidigare bland annat tydliggjort att sanktionerna inte blockerar transaktioner som rör livsmedel till den globala marknaden. Syftet med detta är att sanktionerna inte ska bidra till en global livsmedelskris.

Om det saknas stöd i någon av sanktionsförordningarna för att neka företag tillträde till svenska offentliga upphandlingar, men en upphandlande organisation ändå vill göra detta, behöver den hitta annat stöd för en sådan exkludering. Att EU:s sanktioner inte träffar transaktioner avseende livsmedel till den globala marknaden innebär inte att det finns en skyldighet att genomföra köp från aktörer med verksamhet i Ryssland. Däremot krävs det rättsligt stöd för att exkludera sådana aktörer från svenska upphandlingar eller häva avtal med dem. När det saknas stöd i sanktionsförordningarna behöver sådant stöd hittas någon annanstans – i upphandlingslagstiftningen om det gäller pågående upphandlingar eller i avtalsrätten och det enskilda avtalet om det gäller ett ingånget avtal.

Läs mer
På vår webbplats kan du läsa mer om upphandlingsreglerna och den generella skyldigheten att inte diskriminera leverantörer i samband med en upphandling.

Med vänlig hälsning,

Frida

Jurist

29 juni 2023

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.