Start

Finns det skyldighet enligt LUFS att reglera möjligheten att i vissa fall kunna säga upp avtalet?

Publicerad 10 november 2023
Hej,

I LOU finns bestämmelser i 17:17 om avslutande av kontrakt och ramavtal. Finns det motsvarande bestämmelser i LUFS?

Kalle

Publicerad 10 november 2023

Hej Kalle,

Nej, någon motsvarande bestämmelse i lagen om upphandling inom försvars- och säkerhetsområdet (LUFS) finns inte.

Bestämmelsen om avslutande av kontrakt och ramavtal enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) innebär att en upphandlande organisation i vissa fall har en skyldighet att säkerställa att ett upphandlat avtal går att säga upp. Notera att bestämmelsen i LOU innebär att den upphandlande organisationen som utgångspunkt måste reglera möjligheten att säga upp avtalet i varje enskilt fall. Bestämmelsen i sig har alltså ingen civilrättslig verkan.

Att det saknas uttryckliga regler och skyldigheter innebär dock inte ett hinder mot att en upphandlande organisation frivilligt inför liknande avtalsklausuler i andra upphandlingar, under förutsättning att klausulen är förenlig med de grundläggande upphandlingsprinciperna.

Läs mer
Läs mer om skyldigheten för en upphandlande organisation att i vissa fall säkerställa att avtalet går att avsluta i förtid i inlägget I vilka situationer måste det finnas en möjlighet att säga upp ett kontrakt eller ramavtal? i vår Frågeportal.

Källhänvisningar
prop. 2015/16:195 s. 855 – de upphandlande organisationerna ska se till att det förs in en klausul i kontraktet med innebörden att kontraktet får avslutas i de situationer som avses i de nya upphandlingsdirektiven.

Vänliga hälsningar,

Victoria

Jurist

21 november 2023

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Från och med vecka 23 till och med vecka 33 når du Frågeservice via chatt måndag och fredag klockan 9–12 och via telefon tisdag–torsdag klockan 9–12. Vecka 28 och 29 är Frågeservice helt stängd.