Start

Vilka regler gäller för dynamiska inköpssystem (DIS) under tröskelvärdet?

Hej,
Kan man inrätta ett dynamiskt inköpssystem under tröskelvärdet och vilka regler ska i så fall tillämpas för systemet?

Tacksam för lite vägledning.

Mattias

Publicerad 08 maj 2024

Hej Mattias,

Ja, det är som utgångspunkt möjligt att inrätta ett dynamiskt inköpssystem även när värdet av upphandlingen understiger tröskelvärdet eller när upphandlingen avser sådana tjänster som omfattas av bilaga 2 till lagen om offentlig upphandling (LOU), det vill säga icke-direktivstyrd upphandling.

De direktivstyrda reglerna om dynamiskt inköpssystem gäller dock inte vid icke-direktivstyrd upphandling vilket innebär att det som utgångspunkt inte finns några specifika förfaranderegler som den upphandlande organisationen måste ta hänsyn till.

Notera att en upphandling som avser sådana tjänster som omfattas av bilaga 2 till LOU och som upphandlas enligt 19 kap. LOU alltid ska annonseras i EU:s officiella tidning (TED). Det gäller även i det fall den upphandlande organisationen inrättar ett dynamiskt inköpssystem för dessa tjänster.

Läs mer om annonsering av tjänster som omfattas av bilaga 2 i inlägget Hur annonseras upphandling av sociala tjänster i TED? i vår Frågeportal.

De grundläggande upphandlingsprinciperna sätter ramarna
Även om det inte finns några specifika förfaranderegler så gäller fortfarande de grundläggande upphandlingsprinciperna. Den upphandlande organisationen måste alltså själv säkerställa att villkoren i och processen för det dynamiska inköpssystemet är förenligt med principerna. Det innebär bland annat att den upphandlande organisationen måste beskriva alla steg i processen tydligt i upphandlingsdokumenten. Detta följer av den grundläggande upphandlingsprincipen om öppenhet.

Beskrivningen bör exempelvis omfatta hur man ansöker om att få delta i systemet, hur den löpande tilldelningen av kontrakt kommer att gå till och hur kommunikationen inom ramen för systemet ska genomföras. Beskrivningen bör även omfatta information om vilka tidsfrister det är som gäller för såväl ansökan om att få delta i systemet som inom vilket tid den upphandlande organisationen ska pröva leverantörens ansökan.

Beräkning av värdet av ett dynamiskt inköpssystem
I sammanhanget kan det vara värt att påminna om att värdet av ett dynamiskt inköpssystem ska uppskattas till det högsta sammanlagda värdet av samtliga kontrakt som planeras under det dynamiska inköpssystemets löptid. Det är alltså först när det totala sammanlagda värdet understiger tröskelvärdet eller om det dynamiska inköpssystemet avser en sådan tjänst som omfattas av bilaga 2 till LOU som det är en icke-direktivstyrd upphandling.

Skyldighet att skicka en underrättelse om tilldelning men inte att iaktta en avtalsspärr
Även om det som utgångspunkt inte finns några specifika bestämmelser om dynamiska inköpssystem som inrättas enligt 19 kap. LOU så finns det bestämmelser som innebär en skyldighet för en upphandlande organisation att skicka en underrättelse till anbudsgivarna när den har fattat ett beslut att tilldela ett kontrakt när den upphandlande organisationen använder en metod för löpande tilldelning som föregås av anbudsgivning i konkurrens. Någon skyldighet att iaktta en avtalsspärr finns dock inte.

Läs mer om detta i inlägget Behövs en avtalsspärr vid tilldelning av ett kontrakt inom ramen för ett DIS enligt 19 kap. LOU? i vår Frågeportal.

Källhänvisningar
  • prop. 2021/22:5 s. 194-195 – en upphandlande organisation har möjlighet att använda sig av exempelvis ett dynamiskt inköpssystem även vid icke-direktivstyrd upphandling
  • 19 kap. 2 § och 19 a kap. 8 § lag (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) – de grundläggande upphandlingsprinciperna i samband med icke-direktivstyrd upphandling
  • 5 kap. 14 § LOU – hur man uppskattar värdet av ett dynamiskt inköpssystem.
Med vänlig hälsning,

Victoria

Jurist

08 maj 2024 (Uppdaterat 15 april 2025)

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar.