Start

Stöd av mindre betydelse som förts vidare - påverkar det mottagarens rätt till ytterligare stöd?

Publicerad 22 augusti 2024
Hej!
En potentiell stödmottagare undrar om denne ska redovisa för ett stöd av mindre betydelse som en annan aktör har beviljats och som därefter fört vidare till den potentiella stödmottagaren.

Den potentiella stödmottagaren (A) ansöker vid vår myndighet om ett bidrag som omfattas av de minimisförordningen (förordningen (EU) 2023/2831)). A ska därför i sin ansökan redovisa för stöd av mindre betydelse som A beviljats under de tre senaste åren.
A har i närtid fått ersättning från en skola för att ta emot praktikanter. Skolan har i sin tur fått ersättningen från Skolverket i form av ett stöd av mindre betydelse.

Ska man se det som att A har fått stöd av mindre betydelse som denne ska redovisa för i sin nu aktuella ansökan, t.ex. med hänsyn till vad som framgår i artikel 3.3 de minimisförordningen? Eller ser man det som att det bara är skolan har fått det försumbara stödet, att A och skolan inte är att se som "ett företag" och att A därför inte ska redovisa för den ersättning som A fått?

Tack på förhand,
Sofie

Sofie

Publicerad 22 augusti 2024

Hej Sofie,

Upphandlingsmyndighetens uppdrag är att ge stöd och vägledning till kommuner och regioner avseende statsstödsreglernas tillämpning. Vi kan dock inte ge råd i enskilda fall. Generellt gäller följande.

Vid tillämpning av de minimisförordningen ska den stödgivande myndigheten informera stödmottagaren om att stödet är ett de minimis-stöd och om det belopp som stödet uppgår till. Detta är nödvändigt för att stödgivaren ska kunna kontrollera att villkoren i förordningen är uppfyllda. Företag som inte har fått sådan information i anslutning till att de ersätts av en skola bör alltså normalt sett inte vara mottagare av de minimis-stöd.

I en situation som den ovan beskrivna kan det också framhållas att om tillhandahållandet av praktikplatser skulle ha upphandlats av skolan så är statsstödsreglerna normalt inte tillämpliga på ersättningen.

Vad gäller frågor om särskilda stödordningars tillämpning bör de ställas till den stödgivande myndigheten i fråga. Huruvida stödet från Skolverket är att betrakta som utgivet till ”A” eller skolan borde framgå av stödordningen enligt vilken det beviljats, och/eller beviljandebeslutet. Om det inte gör det bör Skolverket ombes att förtydliga.
 
Läs mer
Du kan läsa mer om Villkoren i den allmänna förordningen om de minimis-stöd | Upphandlingsmyndigheten på vår webbplats.

Med vänlig hälsning,

Frida

Jurist

30 augusti 2024

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.