Start

Är direktupphandlingsgränsen ett årligt värde?

Hej,
jag tänkte göra en direktupphandling men blev fundersam på gränsen jag ska sätta.

Ska man räkna på fyra år eller på ett år för att få fram upphandlingsvärdet?

Tobias B

Publicerad 25 september 2024

Hej Tobias,

Direktupphandlingsgränsen på 700 000 kronor avseende varor och tjänster enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) avser värdet på upphandlingen och är inte ett årligt värde.

Vad är värdet på en upphandling?
Huvudregeln är att värdet av en upphandling ska beräknas till det totala belopp som enligt den upphandlande organisationens uppskattning kommer att betalas under avtalstiden, inklusive värdet av eventuella options- eller förlängningsklausuler. För att kunna uppskatta värdet av upphandlingen måste ni först besluta hur många år som avtalet ska löpa. Om avtalet exempelvis ska löpa i fyra år så är det alltså det totala värdet för alla dessa fyra åren som är det uppskattade värdet på upphandlingen. Överstiger värdet av upphandlingen, under dessa fyra år, direktupphandlingsgränsen så ska upphandlingen som utgångspunkt annonseras.

Notera att utöver huvudregeln enligt ovan så finns det särskilda beräkningsbestämmelser som i vissa fall blir tillämplig vid beräkningen av upphandlingens värde. Ett exempel på en särskild beräkningsbestämmelse är när det är frågan om ett regelbundet återkommande kontrakt.

Läs mer
Läs mer om hur man beräknar värdet av en direktupphandling i inlägget Hur ska värdet av en direktupphandling beräknas? i vår Frågeportal.

Vänliga hälsningar,

Victoria

Jurist

01 oktober 2024

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar.