Start

EU-förordning (EU) 2024/1781 ESPR artikel 65

Publicerad 04 oktober 2024
EU-förordning (EU) 2024/1781 trädde ikraft i juli 2024. Där finns det en artikel 65 som handlar om Miljöanpassad offentlig upphandling. Jag skulle vilja få er tolkning och vägledning av denna paragraf. Och om det är på gång, när kommer mer information på webben om detta.

Martin Äng

Publicerad 04 oktober 2024

Hej Martin,

Ekodesignförordningen som förkortas ESPR (från engelskans Ecodesign requirements for Sustainable Products Regulation) trädde i kraft den 18 juli 2024. Eftersom det är en förordning blir den automatiskt bindande i hela EU den dag den träder ikraft. Förordningen är en hörnsten i EU-kommissionens strategi för mer miljömässigt hållbara och cirkulära produkter. Den är en ramlagstiftning som kommer att omfatta de flesta produktgrupperna. Det är bara få produktgrupper som är undantagna, till exempel livsmedel och läkemedel.

Artikel 65 handlar om offentlig upphandling. Den säger bland annat att specifika ekodesignkrav på produktnivå kommer att beslutas senare av kommissionen i så kallade delegerade akter. Exempel på ekodesignkrav är klimatfotavtryck, livslängd, innehåll av återvunnet material och energianvändning, beroende på vad som är relevant för de olika produktgrupperna.

I de delegerade akterna för produkterna kan kommissionen också fastställa minimikrav för upphandling i form av tekniska specifikationer, tilldelningskriterier samt villkor eller mål för fullgörande av kontrakt. I de fall tilldelningskriterierna fastställs ska de när det är lämpligt, ges en minimiviktning på mellan 15 och 30 procent i tilldelningsprocessen, för att gynna de miljömässigt mest hållbara produkterna.

Kommissionens arbetsplan för arbete med delegerade akter ska tas fram senast till våren 2025. Planen ska vara treårig och uppdateras minst vart tredje år och innehålla en förteckning över de produktgrupper för vilka kommissionen avser att anta delegerade akter samt eventuella horisontella krav. I ekodesignförordningen nämns ett antal prioriterade produktgrupper, bland annat järn och stål, möbler, textilier, olika kemiska produkter samt energirelaterade produkter.

På grund av begränsade resurser planerar vi i dagsläget inte för att ta fram något särskilt stöd om ekodesignförordningen, men vi bevakar utvecklingen och kommer att göra nödvändiga justeringar i vårt befintliga stöd där det blir relevant.

Källhänvisning

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/1781 av den 13 juni om upprättande av en ram för att fastställa ekodesignkrav för hållbara produkter (ESPR)

Med vänlig hälsning,

Joakim

Hållbarhetsspecialist

14 oktober 2024

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.