Start

Måste en FKU också annonseras i en registrerad annonsdatabas?

Hej,
Måste även samtliga FKU:er annonseras i registrerade annonsdatabaser (https://www.konkurrensverket.se/upphandling/registrerade-annonsdatabaser/annonsdatabasregistret/)?
Det ska gå att göra FKU:er i Visma Proceedo men det systemet/bolaget räknas inte upp bland de godkända i Konkurrensverkets lista.

Marcus

Publicerad 18 oktober 2024

Hej Marcus,

Det är enbart när upphandlingen ska annonseras som det finns en skyldighet att annonsera i en registrerad annonsdatabas. Vid en förnyad konkurrensutsättning inom ramen för ett ramavtal sker inte någon ny annonsering utan i stället ska den upphandlande organisationen bjuda in de leverantörer som är parter i ramavtalet att på nytt lämna anbud i enlighet med de villkor som anges i ramavtalet.

Det finns inga bestämmelser i upphandlingslagstiftningen som reglerar hur en sådan inbjudan ska ske, det viktiga är dock att tänka på att anbuden ska lämnas skriftligen och att den upphandlande organisationen inte får ta del av innehållet i anbuden innan den angivna svarstiden har löpt ut.

I sammanhanget kan även nämnas att en upphandlande organisationen som huvudregel ska använda elektroniska medel i kommunikationen med leverantörerna. Det framgår inte tydligt i lagen om offentlig upphandling (LOU) om detta även gäller i samband med en förnyad konkurrensutsättning men det finns i varje fall inget hinder mot att använda elektroniska medel även i dessa fall.

Läs mer
Läs mer om vad som avses med att kommunikationen ska ske med elektroniska medel i inlägget Måste anbud lämnas in elektroniskt? i vår Frågeportal. Se särskilt följdfrågan med tillhörande svar.

Källhänvisningar
  • 7 kap. 9 § lag (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) – vid en förnyad konkurrensutsättning ska de leverantörer som är parter i ramavtalet inbjudas att på nytt lämna anbud i enlighet med de villkor som anges i ramavtalet
  • 7 kap. 9 § punk 3 LOU – anbuden måste lämnas skriftligen och den upphandlande organisationen får inte ta del av innehållet i anbuden innan den angivna svarstiden har löpt ut.
Vänliga hälsningar,

Victoria

Jurist

22 oktober 2024

Hej,
Men om man inte måste använda en annons databas, på vilket sätt ska man då kunna garantera att man inte tar del av anbuden innan anbudstiden har löpt ut?
Om man tex skickar ut avrops förfrågan via mail och svaren också inkommer via mail (som Kammarkollegiet har som förslag i sina ramavtal) finns ju där ingen "öppningsfunktion" som förhindrar det.
Är det ändå ok att skicka förfrågan via mail?

Lisa

25 oktober 2024

Hej Lisa,

En registrerad annonsdatabas är inte detsamma som ett upphandlingsverktyg även om de allra flesta annonsdatabaser även erbjuder själva upphandlingsverktyget. Ett upphandlingsverktyg kan i stora drag beskrivas som ett elektroniskt verktyg som underlättar för den upphandlande organisationen att hantera anbud. Till skillnad från annonsdatabaserna behöver ett upphandlingsverktyg inte vara registrerad enligt lagen (2019:668) om upphandlingsstatistik. Det innebär att det kan finnas andra upphandlingsverktyg som inte har någon koppling till en registrerad annonsdatabas.

I teorin är det alltså möjligt att administrera en förnyad konkurrensutsättning via ett upphandlingsverktyg utan att den förnyade konkurrensutsättningen annonseras i en registrerad annonsdatabas. Ett tips till er är att ni kontaktar er leverantör av upphandlingsverktyg och stämmer av med dem vilka möjligheter för detta som just de erbjuder.

Vad gäller möjligheten att administrera en förnyad konkurrensutsättning via mejl så har vi besvarat en liknande fråga i det inlägg vi hänvisar till ovan, se särskilt svaret som publicerades den 22 december 2016.

Vänliga hälsningar,

Victoria

Jurist

25 oktober 2024

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar.