Start

Är det tillåtet att komplettera en handling som saknas i anbudet när det endast är en anbudsgivare?

En anbudsgivare har missat att bilägga Sanningsförsäkran (vilken ska vara undertecknad av behörig person) i sitt anbud. I anbudsinbjudan framgår att denna ska biläggas med anbudet. I övrigt uppfyller anbudsgivaren samtliga obligatoriska krav och har kompletta uppgifter. Fråga: är myndigheten (LoU) tvungen att förkasta anbudet, eller får man begära in en kompletterande handling/Sanningsförsäkran efter sista anbudsdag? För information; endast ett anbud inkom.

Jan Anders

Publicerad 30 oktober 2024

Hej Jan Anders,

Inledningsvis kan nämnas att en sanningsförsäkran är det slutliga beviset som används för att visa att det inte föreligger grund för uteslutning enligt någon av de obligatoriska uteslutningsgrunderna i 13 kap. lagen om offentlig upphandling (LOU). Om upphandlingen överstiger tröskelvärdet och inte avser sådana tjänster som omfattas av bilaga 2 till LOU så kan leverantören välja mellan att lämna in en egenförsäkran (ESPD-formulär) som ett preliminärt bevis på att denna uppfyller kravet, alternativ lämna in alla för leverantörsprövningen nödvändiga bevis direkt med sitt anbud eller anbudsansökan.

Det framgår inte tydligt av din frågeställning om leverantören använde sig av egenförsäkran eller inte. I svaret nedan utgår vi från att de inte gjorde det utan i stället valde att skicka in samtliga nödvändiga bevis för leverantörsprövningen direkt med sitt anbud.

Vad gäller generellt om ett anbud inte uppfyller de obligatoriska kraven i en upphandling?
Ett anbud som inte uppfyller alla obligatoriska krav i en upphandling ska som utgångspunkt förkastas. Den möjlighet som finns för en upphandlande organisationen att tillåta eller begära en rättelse, förtydligande eller komplettering får som regel inte användas för att läka bristen i uppfyllelsen av ett obligatoriskt krav.

Vad gäller generellt om det endast inkom ett anbud i upphandlingen?
Om det endast inkom ett anbud i upphandlingen och detta anbud inte uppfyller alla obligatoriska krav innebär det att den upphandlande organisationen inte har några lämpliga, giltiga eller acceptabla anbud. I det fallet har den upphandlande organisation möjlighet att avbryta upphandlingen och annonsera den på nytt alternativt, om den ursprungliga upphandlingen genomförde som ett öppet eller selektivt förfarande eller ett förfarande enligt 19 kap. LOU, övergå till ett förhandlat förfarande utan föregående annonsering.

Läs mer om möjligheten att avbryta en upphandling på vår webbplats samt möjligheten att övergå till ett förhandlat förfarande utan föregående annonsering i inlägget Övergång till förhandlat förfarande utan föregående annonsering enligt LOU i vår Frågeportal.

Finns det möjlighet att fortsätta det aktuella förfarandet?
Som framgår ovan är möjligheten att begära en rättelse, förtydligande eller komplettering begränsad när det kommer till att läka bristen av ett obligatoriskt krav. Om den upphandlande organisationen genomför en otillåten rättelse, förtydligande eller komplettering av en leverantörs anbud kan en annan leverantör ansöka om överprövning av upphandlingen.

För att en leverantör ska ha talerätt i en överprövning krävs dock att leverantören har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontraktet. Om det enbart inkom ett anbud i upphandlingen kan det vara rimligt att anta att det inte finns någon annan leverantör som har eller har haft intresse av att bli tilldelad det aktuella kontraktet. I det fallet kan upphandlingen som utgångspunkt inte överprövas även om den upphandlande organisationen begär en komplettering av anbudet för att läka bristen i ett obligatoriskt krav. En bedömning av vilka möjligheter det finns att tillåta eller begära en rättelse, förtydligande eller komplettering måste dock alltid göras utifrån förutsättningarna i det enskilda fallet.

Läs mer om vem som har talerätt i en överprövning av en offentlig upphandling i inlägget Vem har talerätt vid överprövning av en upphandling? i vår Frågeportal.

Läs mer
Läs mer om hur bevisen i en upphandling ska tas in i inlägget Kan upphandlingar eller bevis begäras in i efterhand i en upphandling? i vår Frågeportal.

Vänliga hälsningar,

Victoria

Jurist

31 oktober 2024

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar. Under v 52, 2024 och v 1, 2025 har Frågeservice stängt.