Växtbaserade ostalternativ
Vilka UHM-krav är relevanta för växtbaserade ostalternativ? Tänker framförallt på kraven om:
- GMO-fritt
- Information om råvarans ursprung
Tack
Maria
Publicerad 17 mars 2025

Hej,
Tack för frågan.
Det finns möjlighet att ställa krav på ingående råvaror i produkter.
Vanliga råvaror i ostalternativen är kokosolja 15%-30%, risprotein, potatisstärkelse, kikärtsmjöl, modifierad potatis- och tapiokastärkelse, sheasmör, kokosfett, ekologisk solrosolja, MANDELsmör, CASHEWNÖTTER, MANDEL, syrad havrebas, rapsolja, fullhärdad kokos- och rapsolja, potatisprotein och SOJAproteinkoncentrat.
För ingen av de ovanstående råvarorna (som ingår i större mängd) har Upphandlingsmyndigheten hållbarhetskriterier men som du skriver kan hållbarhetskriterier från andra produktgrupper användas.
Närmast till hands är produktgrupp oljor men det finns bara kriterier för palmolja (vilket inte verkar vara en vanlig råvara i ostalternativ).
Däremot kan Information om varans ursprung – vegetabilier (kravID 11536) taggas av leverantör och efterfrågas av kund. Även EU-ekologiskt enligt kravID 11009 kan upphandlas om leverantör erbjuder ekologiska ostalternativ.
Hållbarhetskriterier för Margarin och oljor | Upphandlingsmyndigheten
Även för GMO-fri produkt finns kriterium:Hållbarhetskrav för GMO-fri vara - Basnivå - Cerealier och övriga spannmålsprodukter | Upphandlingsmyndigheten
Eventuellt kommer hållbarhetskriterier för växtproteiner utarbetas i framtiden med relevanta aktörer.
Om något är oklart välkommen återkom.
Bästa hälsningar
/Monica
Monica
Hållbarhetsspecialist
01 april 2025
Fråga oss!
Våra öppettider gäller endast på helgfria dagar.