Hållbar upphandling
I en hållbar upphandling tar du inte bara hänsyn till de fördelar som uppstår för din organisation utan ser till samhället i sin helhet. Samtidigt minimerar du skador på miljön och värnar om olika sociala aspekter såsom schyssta arbetsvillkor. Det lönar sig såväl för ekonomin som för samhället att ställa hållbarhetskrav i offentlig upphandling.
Innehåll på denna sida
Upphandling är ett viktigt styrmedel för att nå samhällspolitiska mål. Genom att upphandla hållbart kan du säkerställa den goda affären sett till hela livscykeln. Du bidrar också till en hållbar utveckling och till att de nationella miljökvalitetsmålen kan nås.
En hållbar upphandling omfattar inte bara miljöpåverkan utan avser den bredare definitionen av hållbarhet som inkluderar den sociala och ekonomiska dimensionen. Samtidigt kan hållbar upphandling även omfatta aspekter inom hälsa och politik.
En upphandlande myndighet har frihet att definiera och bestämma bland annat vad som ska upphandlas och vilka mervärden som ska premieras så länge som de grundläggande principerna för upphandling följs. Upphandlingsmyndigheten bedömer att det går att ställa drivande krav, som går utöver EU-harmoniserad lagstiftning.
Agenda 2030
Förväntningarna på hållbara offentliga affärer ökar hos både medborgare och beslutsfattare. De 17 globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030, som FN:s medlemsländer har kommit överens om, ska vara uppnådda till år 2030. Offentliga inköp kan utgöra ett verktyg för att nå många andra av de globala målen.
Offentliga affärer och de globala målen för hållbar utveckling i Agenda 2030
Stöd för hållbar upphandling
Vi erbjuder stöd som hjälper upphandlande myndigheter att upphandla varor och tjänster som är mer hållbara ur miljömässigt, socialt och ekonomiskt perspektiv.
Hitta hållbarhetskriterier i vår kriterietjänst
I vår kriterietjänst hittar du hållbarhetskriterier för inköp med fokus på miljömässig och social hållbarhet. Dessa kriterier kan du använda i utformningen av en upphandling.
Förutom våra kriterier och ett brett generellt stöd kring hållbarhet på vår webbplats finns det i också verktyg och mallar i form av bland annat:
Om hållbarhetskriterierna
Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier som är anpassade specifikt för offentlig upphandling.
Detta innebär att kraven är avstämda mot
- upphandlingslagarna
- gällande rättspraxis
- de praktiska förutsättningar som gäller för offentlig upphandling.
Relevanta intressenter från privat, offentlig och ideell sektor har deltagit i processen vid utarbetande av kriterierna.
En hållbar upphandling kan bidra till flera samhälleliga mål. Nedan beskrivs ett urval av de effekter som upphandling kan ge.
Miljömässigt hållbar upphandling
Genom upphandling har offentlig sektor en viktig roll i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Du har också möjlighet att skapa en giftfri miljö genom att välja produkter utan miljö- och hälsoskadliga kemikalier.
Genom att ställa miljökrav i offentlig upphandling kan myndigheterna bidra till att uppnå miljökvalitetsmål och generationsmål.
Hållbar upphandling kan bidra till att lösa miljöproblem såsom:
- utsläpp av växthusgaser (genom upphandling av varor och tjänster med lägre CO2-fotavtryck under hela deras livscykel)
- vattenanvändning (genom att ställa krav på vattenbesparande VVS-utrustning)
- energieffektivitet och resursanvändning (genom att upphandla produkter som är mer effektiva och tillämpa miljöanpassade designprinciper)
- luft-, vatten- och markföroreningar (genom att kontrollera kemikalier och begränsa användningen av giftiga ämnen)
- avfall (genom att upphandla processer eller förpackningar som genererar mindre avfall och/eller ställer krav på återanvändning och återvinning av material)
- hållbart jordbruk (genom att upphandla ekologiskt producerade livsmedel)
- avskogning (genom upphandling av trä och träprodukter från lagligt avverkat hållbart skogsbruk).
Hållbar upphandling kan ha positiv påverkan på den privata sektorn och allmänheten, och på så sätt påverka marknaden. Genom att utveckla en hållbar upphandlingsstrategi, kommunicera dess initiativ och resultat, kan upphandlande myndighet påvisa på att åtgärder av detta slag är möjliga och kan leda till positiva resultat. Det kan också uppmuntra den privata sektorn till att använda gröna kriterier i sina egna upphandlingar och få ut nya produkter på marknaden, exempelvis elbilar och laddstolpar.
I dag är den rådande normen en linjär ekonomi, där förbrukade produkter hamnar på soptippen. Detta bidrar till en utarmning av jordens resurser. I en cirkulär ekonomi ligger i stället fokus på att minimera att resurser går till spillo genom exempelvis underlätta för återvinning, demontering och återanvändning.
Hållbar upphandling kan resultera i en förbättrad service till allmänheten och på så sätt öka livskvaliteten. Renare kollektivtrafik, till exempel, förbättrar luftkvaliteten. Minskad användning av giftiga kemikalier i rengöringsprodukter ger en sundare arbetsmiljö.
Hållbar upphandling kan också resultera i en ökad miljömedvetenhet. Detta kan ske genom att identifiera miljöpåverkan av en viss produkt/tjänst för hela dess livscykel och belysa de fördelar miljövänligare alternativ skulle medfört. Exempelvis så kommer ekologisk producerad mat sannolikt att öka miljömedvetenheten bland användare och leverantörer av tjänsten.
Ekonomiskt hållbar upphandling
Ekonomiskt hållbar upphandling innebär en effektiv användning av skattemedel och bidrar till att stimulera ett väl fungerande näringsliv, en variation av leverantörer, sund konkurrens, samt ekonomisk tillväxt som inte sker på bekostnad av människor eller miljö.
Hållbar upphandling kan medföra besparingar både för upphandlande myndigheter och för samhället i stort, om man använder sig av livscykelkostnadstänk. Genom att inhämta alla kostnader som uppstår under en vara eller tjänsts livslängd, såsom drift och underhållskostnader, och inte enbart se till inköpspris kan man minska totalkostnaden.
Ett exempel på detta är att upphandla mer energieffektiv it-utrustning där man sparar pengar både vad gäller lägre elanvändning och enklare återvinning/återanvändning vid slutet av varans livslängd. Varor och tjänster som har bättre effektivitet kostar ofta mer initialt men spara pengar i det långa loppet.
Att köpa hållbara existerande produkter och tjänster på marknaden är bra, men driver i sig inte innovation. Men den hållbara upphandlingen kan ge signaler om att det finns en marknad för nya lösningar vilket skapar nya möjligheter och idéer för utveckling. Att främja hållbara inköp kan därför resultera i ett viktigt incitament för industrin att utveckla nya produkter, tjänster och affärsmodeller. Detta har i sin tur potential att leda till ökad konkurrens och sänkta priser på sikt.
Ekonomiskt hållbar upphandling kan även bidra till sysselsättning och kompetensförsörjning. Offentliga kontrakt kan användas som en väg in till arbetsmarknaden för människor som har svårt att få jobb.
Frågor och svar om hållbar upphandling
Här är ett urval av frågor vi har besvarat om hållbar upphandling. Du hittar fler frågor och svar om hållbarhet i vår Frågeportal.
Socialt hållbar upphandling
Genom att ta sociala hänsyn i samband med upphandling kan upphandlande myndigheter bidra till att använda skattemedel på ett ansvarsfullt sätt. Det kan exempelvis handla om att säkerställa schyssta arbetsvillkor för de personer som ska utföra offentliga kontrakt, att erbjuda personer som står långt ifrån arbetsmarknaden möjlighet till sysselsättning, eller att bidra till att alla, oavsett funktionsförmåga ska kunna vara delaktiga i samhället.
Sociala hänsyn är i allra högsta grad relevant i en hållbar upphandling. I Sverige kan hållbar upphandling bidra till en förbättrad arbetsmarknad genom krav kring exempelvis sysselsättning och social integration. Genom offentlig upphandling kan vi även bidra till förbättrade arbetsvillkor utomlands, framförallt vad gäller produktion i tredje land, genom krav på exempelvis arbetsvillkor.
Genom sociala krav i offentliga upphandlingar säkerställs att den offentliga sektorn köper produkter och tjänster som är producerade etiskt utifrån icke-diskriminering mellan kön eller skillnader i etnisk och kulturell bakgrund.
Socialt hållbar upphandling