Selektivt förfarande
Ett selektivt förfarande är ett tvåstegsförfarande. Alla leverantörer kan ansöka om att få delta i upphandlingen. Först kontrolleras att leverantörerna uppfyller de krav som ställs på dem. Sedan bjuds de anbudssökande som bedöms uppfylla kraven in att lämna anbud. Det går att begränsa antalet kvalificerade anbudsansökanden som får lämna anbud om det anges redan i annonsen.
Innehåll på denna sida
Informationen på denna sida gäller för upphandlingar enligt
- lagen om offentlig upphandling (LOU)
- lagen om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF).
När får det användas?
Den upphandlande myndigheten eller enheten (den upphandlande organisationen) får alltid använda sig av detta förfarande. Det finns ingen begränsning även om något av de andra upphandlingsförfarande skulle vara tillämpliga.
Så går det till
Ett selektivt förfarande är indelat i två steg:
- I det första steget får alla intresserade leverantörer möjlighet att ansöka om att få delta i upphandlingen. Den upphandlande organisationen kontrollerar då att leverantörerna uppfyller de krav som ställs på dem (uteslutningsgrunder och kvalificeringskrav).
- I det andra steget bjuds endast de leverantörer som har kvalificerat sig in att lämna anbud. Kvalificeringen av de anbudssökande sker utifrån de krav som den upphandlande organisationen på förhand ställt upp i samband med att anbudsinfordran annonseras.
- Minimifristen för att komma in med anbudsansökningar är som huvudregel 30 dagar från den dag då annonsen om upphandlingen skickades för publicering, eller när en förhandsannons har använts som anbudsinfordran, från den dag då inbjudan att bekräfta intresse skickades till anbudssökandena.
- Vid ett påskyndat förfarande, är minimifristen för att komma in med anbudsansökan 15 dagar.
Minsta tid för att komma in med anbudsansökningar är 15 dagar.
Enligt LOU kan en upphandlande myndighet välja att begränsa antalet anbudssökande som får lämna anbud genom en urvalsprocess. Myndigheten ska då i annonsen eller inbjudan ange de kriterier och regler som kommer att tillämpas vid urvalet samt det lägsta, och i förekommande fall det högsta, antal anbudssökande som kommer att få lämna anbud. Minst fem leverantörer ska bjudas in att lämna anbud.
I LUF anges att antalet anbudssökande kan begränsas utifrån kriterier som grundar sig på:
- ett behov av att minska antalet till en nivå som kan anses rimlig med hänsyn till särskilda förhållanden vid upphandlingen, och
- de resurser som behövs för dess genomförande.
Antalet anbudssökande som får lämna anbud ska vara så stort att effektiv konkurrens kan uppnås.
En upphandlande organisation kan i många fall använda sig av en förhandsannons som en anbudsinfordran om upphandlingen ska genomföras med selektivt förfarande. Genom en förhandsannonsering kan leverantörer anmäla sitt intresse till den upphandlande organisationen. Organisationen behöver sedan inte annonsera upphandlingen på nytt när den specifika upphandlingen ska göras.
- Minimifristen att komma in med anbud är som huvudregel 30 dagar från den dag då inbjudan att lämna anbud skickades till utvalda anbudssökanden.
- Om anbuden får lämnas in elektroniskt är minimifristen 25 dagar.
- Om upphandlingen har förhandsannonserats utan att annonsen använts som anbudsinfordran, är minimifristen för att komma in med anbud 10 dagar.
- Vid ett påskyndat förfarande är minimifristen för att komma in med anbud 10 dagar.
- Det finns en möjlighet för upphandlande myndigheter att bestämma tidsfristen för att komma in med anbud till en gemensam tid som har överenskommits med de utvalda anbudssökandena. Detta kan dock inte tillämpas av centrala upphandlande myndigheter (främst statliga myndigheter). Om en sådan överenskommelse inte nås, ska tidsfristen vara minst 10 dagar från den dag då inbjudan att lämna anbud skickades till anbudssökanden.
När ska tidsfristen förlängas enligt LOU?
Om den upphandlande myndigheten inte ger fri, direkt, fullständig och kostnadsfri tillgång till upphandlingsdokumenten med elektroniska medel, ska tidsfristen i förekommande fall förlängas med fem dagar. Det gäller inte om tidsfristen anges efter en överenskommelse med utvalda anbudssökande eller för ett påskyndat förfarande.
Den upphandlande enheten får bestämma tidsfristen för att komma in med anbud till en gemensam tid som har överenskommits med de utvalda anbudssökandena. Om en sådan överenskommelse inte nås, ska tidsfristen vara minst 10 dagar från den dag då inbjudan att lämna anbud skickades till anbudssökandena.
När ska tidsfristen förlängas enligt LUF?
Om den upphandlande enheten inte ger fri, direkt, fullständig och kostnadsfri tillgång till upphandlingsdokumenten med elektroniska medel ska tidsfristen förlängas med 5 dagar i de fall överenskommelse med utvalda anbudssökanden inte nås.
Utmärkande med förfarandet
- Vid komplexa och kostnadsdrivande upphandlingar där kundanpassning är av stor vikt finns det möjlighet att begränsa antalet anbudssökande redan från början, förutsatt att det angetts i upphandlingsdokumenten.
- Förfarandet är bra att använda sig av inom områden som många anbudsgivare förväntas lämna anbud på.
- Det är ett lämpligt förfarande att använda sig av i de upphandlingar där flera leverantörer inte är i närheten att vinna ett kontrakt. Då är det både tids- och kostnadssparande.
Att tänka på
- Inga förhandlingar får föras med leverantören.
- Förfarandet kan medföra att man som beställare utestänger möjligheten att pröva kreativa lösningar som kan vara både billigare och bättre.
- Den upphandlande organisationen kan välja att begränsa antalet anbudssökande genom en urvalsprocess. Det kan medföra risk för att begränsa små och medelstora företags möjligheter att delta i upphandlingen.
- 4 kap. 6 § Lag (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU)/ Lag (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF) – begränsning av antalet anbudssökande som får lämna anbud
- 4 kap. 7 § LOU
- 6 kap. 3 § LOU/LUF – Selektivt förfarande
- 10 kap. 2 § LOU/LUF Förhandsannons som anbudsinfordran
- 10. Kap. 3 § LOU/LUF – förhandsannonsering om planerade upphandlingar
- 11 kap. 3 § LOU/LUF tidsfrist för selektivt förfarande
- 11 kap. 5–6 LOU/LUF – förkortade tidsfrister efter förhandsannonsering och vid elektroniska anbud
- 11 kap. 7 § LOU/LUF – tidsfrist för anbud efter överenskommelse
- 11 kap. 9 § LOU/LUF – förlängning av tidsfrist
- 11 kap. 10 § LOU – påskyndat förfarande
Frågor och svar om selektivt förfarande
Här är ett urval av frågor vi har besvarat om selektivt förfarande. Du hittar fler frågor och svar i vår Frågeportal.