Start

Innovationsupphandling i internationell utblick

Många länder arbetar med innovationsupphandling som ett innovationspolitiskt verktyg. Inom EU pågår en hel del intressant arbete.

DG Connect och DG Grow 

DG Grow (Internal Market, Industry, Entrepreneurship & SMEs) och DG Connect (Communications Networks, Content & Technology) är de som främst har ansvar för frågor som relaterar till upphandling och innovationsupphandling inom EU-kommissionen. De finansierar, via Horisont Europa, upphandlande myndigheter som vill genomföra PPI (Public Procurement of Innovation) eller PCP (pre-commercial procurement, förkommersiell upphandling). 

DG Grow
DG Connect

Public Procurement of Innovation (PPI) 

PPI förekommer, enligt EU:s definition, när upphandlande myndigheter eller enheter är första kund eller när upphandlande organisationer efterfrågar nya varor eller tjänster som ännu inte är brett tillgängliga kommersiellt och kan behöva testas. Här avses med andra ord lösningar som är i princip färdigutvecklade eller endast finns i små kvantiteter på marknaden.  

Pre-Commercial Procurement (PCP) 

PCP är synonymt med det svenska begreppet förkommersiell upphandling. Det är en metod för anskaffning av forsknings- och utvecklingstjänster. 

Horisont Europa

Horisont Europa är EU:s främsta finansieringsprogram för forskning och innovation, med en budget på 95,5 miljarder euro. Programmet tar itu med viktiga globala utmaningar, inklusive klimatförändringar, och stöder uppnåendet av FN:s hållbara utvecklingsmål (SDG). Dessutom syftar det till att stärka EU:s ekonomiska konkurrenskraft och främja tillväxt.

Huvudmål och fördelar:

  1. Klimatåtgärder och hållbarhet: Horisont Europa fokuserar på att främja teknologier och lösningar för att bekämpa klimatförändringar och främja hållbar utveckling, i linje med SDG.
  2. Samarbete och påverkan: Programmet uppmuntrar till samarbete mellan EU-medlemsstater och associerade länder, vilket ökar forsknings- och innovationsinsatsernas påverkan på EU:s policyutveckling och genomförande.
  3. Kunskaps- och teknikspridning: Det stödjer skapandet och spridningen av högkvalitativ kunskap och banbrytande teknologier, vilket driver vetenskapliga och teknologiska framsteg.
  4. Ekonomisk och sysselsättningstillväxt: Genom att skapa jobb och fullt utnyttja EU:s talangpool stimulerar Horisont Europa ekonomisk tillväxt och ökar industrins konkurrenskraft.
  5. Investeringsoptimering: Programmet syftar till att maximera avkastningen på investeringar i forskning och innovation inom det europeiska forskningsområdet (ERA), vilket säkerställer en effektiv användning av resurser.

Deltagande:

Juridiska enheter från EU och associerade länder är berättigade att delta i Horisont Europa, vilket främjar ett brett och inkluderande tillvägagångssätt för forskning och innovation över hela Europa.

Genom dessa insatser stärker Horisont Europa inte bara EU:s ställning inom global forskning och innovation, utan bidrar också avsevärt till att möta pressande samhällsutmaningar och driva hållbar ekonomisk utveckling.

Horisont Europa 

Nuvarande finansieringar

European Digital Identity and Trust Ecosystem (Standards and Sample Implementation

Ansök senast 24 september 2024.

Målet är att underlätta övergången till den europeiska digitala identitetsplånboken och förbättra den befintliga digitala tjänsteinfrastrukturen (eID). Detta initiativ stöder implementeringen av det europeiska ekosystemet för digital identitet och tillit. Syftet är att utrusta medlemsstaterna och andra deltagare med nödvändiga specifikationer och verktyg för att effektivt implementera den digitala identitetsplånboken, tillsammans med andra identitetsmetoder och tillitstjänster.

Viktiga aspekter av denna övergång inkluderar:

  1. Implementationsstöd: Tillhandahålla tekniskt och operativt stöd för införandet av den europeiska digitala identitetsplånboken.
  2. Specifikationsutveckling: Skapa och underhålla en uppsättning standardiserade specifikationer för att säkerställa interoperabilitet och säkerhet mellan medlemsstaterna.
  3. Verktygstillhandahållande: Erbjuda verktyg och resurser för att underlätta antagandet och integrationen av den digitala identitetsramen.
  4. Tillitstjänster: Säkerställa fortsatt och förbättrad tillhandahållande av tillitstjänster som utgör grunden för det digitala identitetsekosystemet.

Genom att adressera dessa områden syftar åtgärden till att skapa en sömlös och säker digital identitetsmiljö över hela EU, vilket förbättrar digitala interaktioner och tillit för medborgare och företag.

Länk till ansökan

Förkommersiell upphandling för miljömässigt hållbara, klimatneutrala och cirkulära vård- och omsorgssystem

Ansök senast 26 november

Tanken är att främja hållbarhet och innovation inom hälso- och sjukvårdssektorn med målet att minska koldioxidutsläpp och avfall samt att öka resurseffektiviteten genom utveckling och upphandling av miljövänliga lösningar. Fokus ligger på att förbättra sektorns övergripande hållbarhet, där offentliga upphandlare ska stimulera marknaden för innovativa, hållbara lösningar. Det inkluderar också att underlätta kommersialiseringen av dessa lösningar genom samarbete med industrin och andra aktörer.

Länk till ansökan

Innovationsupphandling inom EU - Procure2Innovate

Syftet med projektet var att utbyta erfarenheter om hur man kan stödja och uppmuntra innovationsupphandling. Projektet handlade även om att bygga upp kompetenscenter i fem EU-länder och stärka arbetet i fem EU-länder som redan har etablerade kompetenscenter. I projektet representerades Sverige som kompetenscenter av Upphandlingsmyndigheten och Statens inköpscentral på Kammarkollegiet. 

Projektet består av ett konsortium innehållande 19 partners och 10 EU-länder. Sverige är ett av de fem länder som har ett etablerat kompetenscentrum inom innovationsupphandling. För närvarande pågår arbete med att uppdatera webbplatsen och kommande event. P2I är fortsatt aktivt projekt.

Procure2Innovates webbplats

EU-studie 

EU (DG Connect) har genomfört en jämförande studie om policyer för innovationsupphandling i de 28 EU-länderna, Norge och Schweiz. I den ranking som görs i studien hamnar Sverige på femte plats efter Finland, Österrike, Nederländerna och Belgien. En uppföljande jämförande studie genomförs under 2024.

Benchmarking of national innovation procurement policy frameworks across Europe 

EAFIP 

EAFIP (European Assistance For Innovation Procurement) är ett initiativ som finansieras av  EU-kommissionen för att stödja offentliga upphandlare att initiera innovationsupphandlingar av IKT-baserade lösningar. På hemsidan finns tillgång till praktiska verktyg, nätverksmöjligheter och information om kommande workshopar. 

EAFIP