Hitta hållbarhetskriterier
I vår kriterietjänst hittar du hållbarhetskriterier för inköp med fokus på miljömässig och social hållbarhet. Dessa kriterier kan du använda i utformningen av en upphandling. Att ställa krav på hållbarhet i upphandling kan bidra till att nå flera samhälleliga mål inom miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet.
- Schaktning och masshantering (8)
- Flerbostadshus nybyggnad (148)
- Flerbostadshus ombyggnad (121)
- Lokaler nybyggnad (144)
- Lokaler ombyggnad (121)
- Förskolor, nybyggnad (111)
- Förskolor, ombyggnad (86)
- Skolor, nybyggnad (121)
- Skolor, ombyggnad (95)
- Bad- och simanläggningar (54)
- Vitvaror (51)
- Luftfilter (5)
- Inomhusbelysning (16)
- Utomhusbelysning (7)
- Anläggningsbyggande (44)
- Rivning av hela byggnader (17)
- Storköksutrustning (45)
- Förpackningar bygg och anläggning (3)
- Kött (68)
- Kyckling-, kalkon- och hönskött (44)
- Mjölk och mejeri (24)
- Ägg (27)
- Fisk och skaldjur (7)
- Frukt och grönt (25)
- Spannmålsprodukter och socker (20)
- Vegetabiliska fetter (4)
- Kaffe, te och kakao (5)
- Arbetsrättsliga villkor baserat på kollektivavtal (14)
- Arbetsrättsliga villkor enligt ILO:s kärnkonventioner och hållbara leveranskedjor (2)
- Förpackningar livsmedel (7)
Om kriterietjänsten
Genom filtreringsfunktion kan du hitta kriterier inom en rad områden på olika nivåer.
- Använd plustecknet (+) vid en rubrik för att se vilka områden som finns under respektive kategori (när du kommer in på startsidan för kriterietjänsten är områdena utfällda).
- Genom att välja ett område kommer du till en översiktssida där du kan se alla relaterade hållbarhetskriterier.
- Du kan välja att ytterligare begränsa ditt urval genom att välja en kriteriegrupp, få en snabb överblick över respektive kriterium eller klicka dig in på respektive kriteriesida där all nödvändig information finns samlad.
Alla kriterier i tjänsten är avstämda mot upphandlingslagarna, gällande rättspraxis och de praktiska förutsättningar som gäller för offentlig upphandling. Relevanta intressenter från privat, offentlig och ideell sektor har deltagit i processen vid utarbetande av kriterierna.
Om våra kriterier
Upphandlingsmyndigheten utvecklar och förvaltar hållbarhetskriterier som beaktar miljö- och sociala hänsyn i offentliga upphandlingar. Kriterierna består av färdigformulerade krav med tillhörande information. De ska vara drivande vilket innebär att kriterierna är mer långtgående än lagstiftningen.
Kriterierna tas fram i en öppen och kvalitetssäkrad process i samarbete med referensgrupper. I referensgrupperna finns representanter från såväl offentlig som privat sektor, exempelvis upphandlare, leverantörer, branschorganisationer, miljöorganisationer och myndigheter. Detta gör kriterierna brett förankrade.
Arbetet med att utveckla och förvalta upphandlingskriterier görs i tre olika processer:
- utveckling
- förvaltning
- avveckling
Utveckling innebär arbete med ett nytt kriterieområde. Tillsammans med referensgruppen tar vi om möjligt fram krav i tre nivåer; bas, avancerad och spjutspetsnivå. Alla intressenter, även de som inte är med i en referensgrupp, har möjlighet att lämna synpunkter på förslagen. Under processen genomgår också kriterierna en kvalitetssäkring.
När våra kriterier är publicerade så förvaltar vi dem. Det innebär bland annat att vi regelbundet kontrollerar att de är aktuella och följer utvecklingen på marknaden. Vid behov gör vi också uppdateringar av kriterierna. Vid större uppdateringar träffar vi referensgruppen igen och tar in externa synpunkter på kriterierna.
I vissa fall avvecklar vi våra kriterier, det kan exempelvis hända om de inte används eller av någon annan anledning inte längre är aktuella.
Våra kriterier kan användas på olika sätt i upphandlingsdokumenten:
- Kvalificeringskrav (obligatoriska krav på leverantören): Dessa krav ställs på leverantörens tekniska och yrkesmässiga förmåga och kapacitet.
- Teknisk specifikation (obligatoriska krav på varan/tjänsten/entreprenaden): Dessa krav beskriver upphandlingsföremålet och kan utformas som hänvisningar till standarder eller som funktions- eller prestandakrav.
- Tilldelningskriterier (utvärderingskriterier): Dessa kriterier ska användas för att fastställa vilket anbud som ska få kontraktet när tilldelningsgrunden det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet tillämpas.
- Särskilda kontraktsvillkor: Dessa krav ställs på leverantören eller produkten/tjänsten och är villkor som ska uppfyllas under kontraktets utförande.
Kriterierna tas fram i upp till tre nivåer; bas, avancerad och spjutspets. Användaren avgör själv, med hjälp av tillgänglig marknadsinformation, ambition och behov vilken eller vilka nivåer som ska användas.
- Basnivå: Basnivån består av kriterier som är fokuserade på att minska merparten av den miljö/hållbarhetspåverkan som är kopplad till det specifika produktområdet. Tanken är att det ska gå att genomföra en hållbar upphandling utan alltför stora resurser och specialistkompetens. Basnivån är mer ambitiösa än gällande lagstiftning. Kraven är enkla att använda. Det finns ofta god tillgång av varor och tjänster som uppfyller dessa krav.
- Avancerad nivå: Avancerad nivå går längre än basnivån och kan kräva en större insats i att följa upp och granska bevismedel. Marknadstillgången är eventuellt lägre och det kan kräva en större arbetsinsats att utvärdera kriterierna.
- Spjutspetsnivå: På denna nivå efterfrågas det bästa tillgängliga alternativet på marknaden vad gäller miljö- och andra hållbarhetsaspekter. Detta innebär att tillgången på varor och tjänster är mindre än för bas- och avancerade krav. Spjutspetskraven innebär att du som upphandlare kan behöva mer specialkompetens och kan behöva ägna mer tid åt verifieringsarbetet.
Användaren avgör själv med hjälp av tillgänglig marknadsinformation, ambition, resurser och behov vilken eller vilka nivåer som ska användas. Det är viktigt att kriterierna väljs utifrån förutsättningarna i den enskilda upphandlingen. Andra krav och förutsättningar i upphandlingen kan påverka marknadstillgången. Därför är viktigt att alltid göra en marknadsanalys. Vi rekommenderar inte att man gör ändringar i våra textförslag, eller använder kriterierna för andra produkter än de som de är framtagna för.
Det är viktigt att använda kriterierna på rätt sätt, så tänk på att:
- Välj nivå: Välj först bas-, avancerad eller spjutspetsnivå utifrån ambition, behov, resurser och önskemål i organisationen.
- Välj kriterium: Välj ut de kriterier som tillhör den valda nivån för respektive produkt. Välj kriterier efter behov och uppföljningsförmåga. Att använda många kriterier leder inte automatiskt till en mer hållbar upphandling. Välj inte fler kriterier än organisationen kan följa upp.
- Infoga kriteriet: Vi rekommenderar att använda hela texten utan omformuleringar.
- Ange hur svaret ska se ut:
Ange i upphandlingsdokumenten om du vill att leverantören ska ange på vilket sätt respektive krav uppfylls. Som stöd för detta kan ”Förslag till bevis” i hållbarhetskriterierna kopieras in i fältet för respektive krav i upphandlingssystemet. Tänk på att det är förslag till bevis, det behöver framgå att leverantören även har rätt att lämna andra bevis. Genom att tidigt ta in information om på vilket sätt kraven uppfylls kan uppföljningsarbetet planeras och effektiviseras.
Ange även om bevisen ska lämnas med anbudet, eller om de i stället kan komma att begäras in vid en eventuell uppföljning.
Läs mer om Information om upphandlingen och administrativa villkor
Kraven finns samlade i vår kriterietjänst. För de områden där upphandlingskriterier saknas kan den upphandlande organisationen formulera egna krav.
Pågående kriteriearbete
Upphandlingsmyndigheten har ett ständigt pågående arbete med hållbarhetskriterierna. Detta arbete sker enligt myndighetens processer Produktutveckla, Förvalta och Avveckla.
Hjälp oss att utveckla vår kriterietjänst
Vi jobbar just nu med att utveckla vår kriterietjänst och vill ha input från dig som använder tjänsten och våra hållbarhetskriterier. Med din hjälp kan vi få en ännu bättre kriterietjänst anpassad efter våra användares behov.