Miljösamordnare vid utförarentreprenader
Nivå: Basnivå
Samordnande och koordinerande ansvar behövs för att slå vakt om miljökraven på byggnaden och miljöhänsynen på byggarbetsplatsen och se till att dessa inte försvinner i byggprocessen. <br />Namngivning av ansvariga ökar tyngden i ansvaret och ger beställaren möjlighet till bättre insyn i entreprenaden.
Innehållet på denna sida har inte uppdaterats efter Konkurrensverkets ställningstagande 2024:1 om kostnadsfri tillgång till upphandlingsdokument, som berör användningen av standarder och standardavtal i offentlig upphandling. Läs mer här
Kriterieinformation
- Typ:
- Kvalificeringskrav
- Id:
- 10927:1
- Grupp:
- Upphandling av utförandeentreprenader, anläggningsprojekt
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
AMA-rubrik:
AMA AF 12,
AFC.32 Entreprenörens organisation
(Ange nedanstående text under denna kod och rubrik eller under någon av underliggande koder och rubriker.)
AFC.323 Entreprenörens arbetschef, platschef m. fl.
AFC.324 Entreprenörens kvalitetsansvarige
AFC.325 Entreprenörens miljöansvarige
Entreprenören ska formellt utse en person som ska ha ett övergripande ansvar för samordning av arbetet med byggprocessens miljöaspekter och ansvar för samordning av beställarens miljö - och energikrav inom projektet.
Anbudet ska med namn och kontaktuppgifter ange vem som har detta samordningsansvar.
Miljösamordnare eller Miljöledare kan exempelvis vara en sådan person. Sådan samordnare ska ha erforderlig kompetens för sitt ansvar. Fler samordningsroller för olika områden (så som konstruktioner, energiaspekter, täthet, fuktsäkerhet med mera) kan också utses så länge ett övergripande samordningsansvar finns.
AMA-rubrik:
AMA AF 12,
AFB.31 Anbudets form och innehåll
(Ange nedanstående text under egen okodad underrubrik " Miljösamordnare".)
Anbudet ska med namn och kontaktuppgifter ange vem som har övergripande ansvar för samordning av arbetet med byggprocessens miljöaspekter och ansvar för samordning av beställarens miljö - och energikrav inom projektet.
Förslag till bevis
Entreprenören ska med namn, telefonnummer och adress redovisa vem den miljöansvarige för projektet är.
Föremål för upphandling
Entreprenader som rör vägar och gator, anläggnings- och markarbeten och dylikt.
Information om kriteriet
Detta kriterium används vid andra entreprenadformer än totalentreprenad.
Om detta istället används som ett kontraktsvillkor så är det viktigt att Beställaren ställer krav på när dessa uppgifter senast ska redovisas.
Beroende på projektets omfattning och komplexitet kan samordningsansvaret ges till en person som också ansvarar för fler områden eller enbart till en person att ansvara för den övergripande samordningen.
I de fall beställaren bedriver egna arbeten ska dessa samordnas med entreprenörens samt övriga underentreprenörers arbeten, vem som ska ansvara för samordning för dessa arbeten anges under AFC.371 Samordning av arbeten.
Upphandlaren kan förtydliga kravets andra stycke, om det aktuella projektet har specifika krav inom ett visst område på byggnaden. Exempelvis om Upphandlingsmyndighetens avancerade krav eller spjutspetskrav för energi ställs. Då kan stycket exempelvis formuleras:
"För genomförande av beställarens energikrav ska också utses en ansvarig samordnare. Fler samordningsroller för olika områden (så som konstruktioner, täthet, fuktsäkerhet med mera) kan också utses så länge ett övergripande samordningsansvar finns."
För följande områden kan finnas skäl att Entreprenören har samordningsansvarig:
- Riskhantering
- Konstruktioner
- Energiaspekter
- Täthet, lufttäthet
- Inneklimat
- Fuktsäkerhet
- Val av material och kemiska produkter
- Hantering av material och kemiska produkter
- Avfallshantering
- Säkerhets- och miljökrav på maskiner och fordon
Samordningsansvarig ska besitta sakkunskap och erfarenhet inom sitt samordningsområde. Miljösamordnare eller Miljöledare (den senare enligt AMA AF12, AFD.2221) kan exempelvis vara en sådan person.
Kulturmiljö är en ytterligare en viktig specialkompetens. Kompetens om kulturmiljö måste beaktas på ett tidigt stadium i byggprocessen. Ofta handlar det om olika personer som har olika kompetenser. Även kulturmiljö ingår i miljömålet god bebyggd miljö. Överväg om ett specifikt krav ska ställas för ansvar och samordnare avseende bevarande av kulturmiljö- och arkitektoniska värden.
Kravet kan följas upp genom kontroll av att inlämnadepersonuppgifter och arbetsuppgifter stämmer. Intervju.
Miljömål
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 10927:1
- Versionsdatum
- 2015-05-26