Ångtät diffusionsspärr
Nivå: Basnivå
En diffusionstät ångspärr motverkar att konstruktionens- och isoleringsmaterialets isoleringsförmåga försämras över tid på grund av fuktuppbyggnad i materialet. Även tillväxt av mögel i byggnadsdelar motverkas.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11133
- Grupp:
- Bad- och simanläggningar - krav på byggnader och anläggningar
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
Diffusionsspärren ska vara ångtät och åldersbeständig, samt ska kunna motstå en relativ luftfuktighet på minst 75 %.
Materialet för flexibla spärrskikt ska därför uppfylla kvalitetstester enligt P-märkning av byggprodukter – Certifieringsregel 021 – Byggsystem för ytterväggar och fasader – Maj 2009 och P-märkning av byggprodukter – Certifieringsregel 063 – Byggsystem för takkonstruktioner och taktäckning – Maj 2012 med testmetod P-märkning CR 128 (inklusive CE-märkning) eller likvärdiga tester.
Skarvmaterial för flexibla spärrskikt ska uppfylla kvalitetstester enligt ovan med SP-metod 1380, senaste utgåvan, (inklusive CE-märkning) eller likvärdiga tester. Material för vätskebaserade tätskikt/rollade tätskikt och andra polymerbaserade tätskikt ska uppfylla kvalitetstester i ovan angivna dokument med där angivna testmetoder, eller likvärdiga tester. Materialet ska över tid klara sådan belastning av kemikalier som vanligtvis förekommer inomhusluften i bad- och simanläggningar. Diffusionsspärren ska förläggas på ett fuktsäkert sätt i konstruktionen, bland annat betyder det att den inte får vara indragen i isoleringsskikten.
Förslag till bevis
Förslag till uppföljning
- Redovisad ångtäthet för valda material.
- Redovisad livslängd för valda material.
- Redovisad arbetsberedning för diffusionsspärren så den uppfyller sin funktion.
- Termofotografering vid byggnation samt slutbesiktning.
- Kontroll av P-märkning från kvalitetstester av byggsystem och byggprodukter; P-märkning av byggprodukter – Certifieringsregel 021 – Byggsystem för ytterväggar och fasader – Maj 2009 och P-märkning av byggprodukter – Certifieringsregel 063 – Byggsystem för takkonstruktioner och taktäckning – Maj 2012 med testmetod P-märkning CR 128 (inklusive CE-märkning) eller likvärdiga tester.
- Kontroll av kvalitetstester för skarvmaterial för flexibla spärrskikt ska uppfylla kvalitetstester enligt ovan med SP-metod 1380, senaste utgåvan, (inklusive CE-märkning) eller likvärdiga tester.
Föremål för upphandling
Bad- och simanläggningar, byggnader och anläggning
Information om kriteriet
Den upphandlande myndigheten ska tillhandahålla dokumentation om P-märkning samt tillhandahålla mer information om provmetoder om det är nödvändigt. Information kan hämtas från RISE. https://www.ri.se/sv/vad-vi-gor/tjanster/p-markning-av-byggprodukter
Agenda 2030
Motiv
Problem med fuktuppbyggnad i material och konstruktion måste undvikas och minimeras. Fuktuppbyggnad riskerar att ske då ångtryck och temperaturgradienten faller åt samma håll i konstruktionen (exempelvis yttervägg) - varma förhållanden med hög ånghalt som övergår till kallare förhållanden med lägre ånghalt. Hastigheten för fukttransport in i konstruktionen blir då högre än hastigheten för fukttransport ut ur konstruktionen. Då byggs fukthalten upp i isoleringen och den tappar sin isoleringsförmåga. En mer ångtätad isolering ger en långsammare process.
Det kan, beroende av driftsmiljön, bli en snabb mikrobiell påväxt och risk för kondens om ångspärren är indragen i isoleringen eller övriga konstruktionen. Det är därför inte en bra lösning.
En mer ångtät diffussionsspärr gör fuktuppbyggnadsprocessen långsammare, vilket innebär att valet av ångtät diffusionspärr kan vara avgörande för hur länge konstruktionen står emot fuktskador. I bad- och simanläggningar kan det vara en avgörande faktor för anläggningens livslängd.
En ökad temperaturskillnad och ångtryck gör att fuktuppbyggnad går fortare i badhusmiljöer. Förutom försämrad isoleringsförmåga kan även den ökande vikten på sikt bli ett problem. Fuktuppbyggnad bygger också upp med vattnets vikt, i konstruktionen.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11133
- Versionsdatum
- 2020-05-13