Formfaktor för husbyggnader
Nivå: Basnivå
Detta krav påverkar byggnadskroppens form så att formen främjar energieffekivitet. En mer kompakt byggnadsform är mer energieffektiv än en husbyggnad med större omslutade area (vägg- och takarea).
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11163
- Grupp:
- Bad- och simanläggningar - krav på byggnader och anläggningar
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
Vid utformning av husbyggnader ska den omslutande arean (ytterväggar och yttertak) minimeras i förhållande till uppvärmd golvarea. Respektive husbyggnads beräknade formfaktor får maximalt vara 1,2 beräknad utifrån systemhandlingarna samt därefter bygghandlingarna. Formfaktorn beräknas enligt omslutande area dividerat med golvarea (A omslutande / A temp). Om kravet på husbyggnadens formfaktor enligt ovan inte kan uppnås ska skäl till detta motiveras och godkännas av beställaren innan systemhandlingarna respektive bygghandlingarna fastställs. Förslag istället: Formfaktor ska beräknas och redovisas till beställaren innan systemhandlingar respektive bygghandlingar fastställs.
Definition:
Med "husbyggnad" eller "hus" avses funktionellt självständiga, permanenta konstruktioner, företrädesvis (men inte nödvändigtvis) omsluten av en klimatskärm (tak, väggar och golv) och som kan beträdas av människor.
Förslag till bevis
Redovisning av beräkningen för formfaktor.
Förslag till uppföljning
Redovisning av beräkningen för formfaktor utifrån arkitektritning, systemhandlingar, bygghandlingar och relationshandlingar.
Föremål för upphandling
Bad- och simanläggningar, byggnader och anläggning
Information om kriteriet
Har inte gestaltning eller formgivning av byggnadskroppens volymer gjorts i tidigare byggskeden så kan kriteriet användas i upphandling av projektering eller totalentreprenad.
Kriteriet kan användas som underlag till programhandling. Upphandlas konsult för att upprätta programhandling kan krav ställas att konsultens uppdrag är att ta fram underlag baserat på, eller programhandling baserat på, Upphandlingsmyndighetens kriterier för bad- och simanläggningar. Det är då en teknisk specifikation för husbyggnader inom bad- och simanläggningen. Består bad- och simanläggningen av en enda byggnad / ett hus så är husbyggnaden / byggnaden en och samma sak som bad- och simanläggningen.
Kriteriet kan användas som underlag till en programhandling. Upphandlas konsult som ska ta fram programhandlingen så kommer kriteriet att utgöra det underlag som konsulten ska basera programhandlingen på. Krav ska då riktas mot konsulten att arbeta fram programhandlingen utifrån kriterirtna som då kan bli en del av kontraktsvillkoren. Kontraktsvillkoren kan då utformas som att bifogade kriterierna för bad- och simanläggningen ska arbetas in i programhandlingen. Alla övriga kriterier för bad- och simanläggningen ska då vara med som underlag för konsulten att ta fram programhandlingen utifrån.
Agenda 2030
Motiv
Formfaktorn beror på hur man gestaltar husbyggnaden. Förenklat kan sägas att ju färre flyglar och ju färre stora utstickande volymer desto bättre formfaktor. Inriktningen av formfaktorn bör ske tidigt i byggprocessen eftersom den tidiga inriktningen avgränsar vilka möjligheter gestaltningen kan ha i senare skeden. Formfaktorn måste därför beaktas redan på idéstadiet och i programskedet i byggprocessen, det vill säga långt innan en totalentreprenör eller projektör upphandlas. Arkitekter och beställarens energiansvarige/samordnare bör vara med även i de tidiga skedena. Om programhandlingen med en arkitektskiss ger husbyggnaderna en utformning som är ogynnsam för formfaktorn kan totalentreprenören eller projektören inte påverka formfaktorn nämnvärt vid projekteringen.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11163
- Versionsdatum
- 2020-05-13