Hantering av köldbryggor
Nivå: Basnivå
Genom minimering av köldbryggor minskas byggnadens energiförluster och riskerna för fuktproblem.
Innehållet på denna sida har inte uppdaterats efter Konkurrensverkets ställningstagande 2024:1 om kostnadsfri tillgång till upphandlingsdokument, som berör användningen av standarder och standardavtal i offentlig upphandling. Läs mer här
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11142
- Grupp:
- Bad- och simanläggningar - krav på byggnader och anläggningar
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
Byggnaders köldbryggor ska minimeras för att minska energiförluster och fuktproblem. Förluster genom projekterade köldbryggor ska beräknas och ingå i energiberäkningarna.
För köldbryggor i övrigt gäller följande:
- Den bärande stommen får inte penetrera klimatskärmen.
- Köldbryggor får inte leda till att 75 % relativ luftfuktighet kan överskridas vid insidan av diffusionsspärren (alltså sidan mot klimatskärmen/ väggkonstruktionen).
- Samtliga typer av köldbryggor ska beräknas i minst tvådimensionella analyser. Beräknade yttemperaturer och valda parametrar i respektive klimatzon samt vald geografisk klimatfaktor (Fgeo) ska redovisas för att möjliggöra mätverifiering efter anläggningens färdigställande.
- Köldbryggor får inte ge strålningsasymmetri där riktad operativ temperatur varierar mer än 5°C i vistelsezon.
Köldbryggor och effekter ska beräknas enligt nedanstående standarder eller likvärdigt:
- SS-EN ISO 14683 (Köldbryggor i byggnadskonstruktioner - Linjär värmegenomgångskoefficient - Förenklade metoder och schablonvärden)
- SS-EN ISO 10211 (Köldbryggor i byggnadskonstruktioner - Värmeflöden och yttemperaturer - Detaljerade beräkningar)
- SS-EN ISO 6946 (Byggkomponenter och byggnadsdelar - Värmemotstånd och värmegenomgångskoefficient - Beräkningsmetoder).
Förslag till uppföljning
- Redovisning av och beräkningar för samtliga typer av köldbryggor.
- Redovisning av beräknade invändiga yttemperaturer vid Dimensionerad Vinterutetemperatur (DVUT) och beräknad maximal temperaturskillnad för respektive rumstyp.
- Kontroll av yttemperatur enligt SS EN 13187 (Byggnaders termiska egenskaper - Kvalitativ metod för lokalisering av termiska ofullkomligheter i klimatskärmen - Infraröd metod (värmekamera)).
- Beräkning av Riktad Operativ Temperatur (ROT).
- Termofotografering vid byggnation samt slutbesiktning.
Föremål för upphandling
Bad- och simanläggningar, byggnader och anläggning
Agenda 2030
Motiv
Med förbättrad isolering av konstruktionen så blir andelen av de energiförluster som uppstår via köldbryggor större. Därför är det viktigt att köldbryggor bedöms på ett bra sätt för att ge rätt bidrag i energiberäkning. En endimensionell beräkning kan gravt underskatta effekten av en köldbrygga. Flerdimensionella beräkningar eller verifierade dynamiska beräkningsprogram bör användas.
Där ytor är kallare avsätts mer luftföroreningar på ytan vilket kan orsaka en mer korrosiv miljö och leda till ett ökat rengöringsbehov. Vid kallare ytor ökar även den relativa fuktigheten och därmed ökar även risken att den kritiska gränsen för relativ fuktighet för valda material överskrids, vilket ger risk för mögel och annan mikorbiell påväxt.
Större köldbryggor, särskilt vid golv och fönster, kan ge termiska komfortproblem via strålningsasymmetri och för låga yttemperaturer. Om köldbryggor orsakar för låg yttemperatur i badhusmiljön så bildas kondens på ytan. Kondens kan ge problem både estetiskt, fukttekniskt och komfortmässigt. Exempelvis för att det kan orsaka att kondensvattnet droppar i vistelsezonen.
Behov av extra riktad uppvärmning finns ofta för att motverka effekter av större köldbryggor. Problematiken ökar med kallare klimat (längre norrut) och ju kallare väder det är.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11142
- Versionsdatum
- 2020-05-13