In- och utpassage i klimatskärmen
Nivå: Basnivå
Genom att använda slussteknik i dörrar bidrar man till att minska ett okontrollerat luftutbyte och okontrollerbara värmeförluster. Utöver det ger slussar ökad termisk komfort för besökarna.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11147
- Grupp:
- Bad- och simanläggningar - krav på byggnader och anläggningar
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
In- och utpassager i klimatskärmen (dörrar och genomföringar där det är tänkt att personer skall kunna passera) ska förses med slussteknik. Slusstekniken ska motverka insugning av uteluft, samt ska klara av att upprätthålla termisk komfort i vistelsezonerna med minimala energiförluster. Slusstekniken ska även ha en förstärkt stängningsfunktion när slussen inte är i drift. Karuselldörrar får ej användas i områden där Boverkets geografisk justeringsfaktor (Fgeo) är lika med eller högre än 1,0. Karuselldörrar leder generellt till stort luftläckage. Antalet slussar ska bestämmas utifrån utomhusklimatet vintertid för att säkerställa att inomhusklimatet i bad- och simanläggningen upprätthålls med minimala energiförluster.
Förslag till uppföljning
- Flödesmätning av luftflöden vid in- och utpassager.
- Termografering och läcksökning.
- Temperaturmätning för att kontrollera hur inomhus klimatzon vid in- och utpassager upprätthålls när slussar är i drift.
Föremål för upphandling
Bad- och simanläggningar, byggnader och anläggning
Information om kriteriet
I Boverket Byggregler BBR 2017 har klimatzoner ersatts med lokala geografiska justeringsfaktorer.
Kriterier kan användas i upphandling av projektering eller totalentreprenprenad. Det är då en teknisk specifikation av bad- och simanläggningen.
Består bad- och simanläggningen av en enda byggnad / ett hus så är husbyggnaden / byggnaden en och samma sak som bad- och simanläggningen.
Detta kriterium kan också användas som underlag till en programhandling. Upphandlas konsult som ska ta fram programhandlingen så kommer kravet att utgöra det underlag som konsulten ska basera programhandlingen på. Krav ska då riktas mot konsulten att arbeta fram programhandlingen utifrån kriteriet som då kan bli del av kontraktsvillkoren. Kontraktsvillkoren kan då utformas som att bifogade kriterier för bad- och simanläggningen ska arbetas in i programhandlingen. Alla övriga kriterier för bad- och simanläggningen ska då vara med som underlag för konsulten att ta fram programhandlingen utifrån.
Kriterier kan användas i upphandling av projektering eller totalentreprenprenad. Det är då en teknisk specifikation av bad- och simanläggningen.
Består bad- och simanläggningen av en enda byggnad / ett hus så är husbyggnaden / byggnaden en och samma sak som bad- och simanläggningen.
Kriteriet kan också användas som underlag till en programhandling. Upphandlas konsult som ska ta fram programhandlingen så kommer kriteriet att utgöra det underlag som konsulten ska basera programhandlingen på. Krav ska då riktas mot konsulten att arbeta fram programhandlingen utifrån kriteriet som då kan bli del av kontraktsvillkoren. Kontraktsvillkoren kan då utformas som att bifogade kriterierna för bad- och simanläggningen ska arbetas in i programhandlingen. Alla övriga kriterier för bad- och simanläggningen ska då vara med som underlag för konsulten att ta fram programhandlingen utifrån.
Agenda 2030
Motiv
Vid direkt passage till utemiljö från badhusmiljö (exempelvis utsimning i ränna eller utgång till utebassäng) finns stor risk för luftinfiltration, eftersom luften i undre delen av anläggningen ska befinna sig i undertryck mot utemiljön. Ofta krävs mottryckande mekanisk ventilation i slussen för att lösa problemet. Blir flödena stora ökar energianvändningen, samtidigt som den termiska komforten försämras.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11147
- Versionsdatum
- 2020-05-13