Lufttäthet
Nivå: Basnivå
Det är viktigt att ställa krav på den färdiga byggnadens lufttäthet. Det är avgörande för att få en låg energianvändning, undvika skador på grund av fuktkonvektion och för att få ett bra inomhusklimat.
Innehållet på denna sida har inte uppdaterats efter Konkurrensverkets ställningstagande 2024:1 om kostnadsfri tillgång till upphandlingsdokument, som berör användningen av standarder och standardavtal i offentlig upphandling. Läs mer här
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11143
- Grupp:
- Bad- och simanläggningar - krav på byggnader och anläggningar
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
För att uppnå en god lufttäthet gäller följande:
- Luftläckage genom klimatskärm får högst uppgå till 0,20 l/s m2 omslutande area vid +/- 50 Pa, enligt SS- EN ISO 9972:2015 eller likvärdig standard.
- Större punktläckage i klimatskärmen accepteras ej med hänsyn till risk för fuktkonvektion, försämrad termisk komfort samt spridning av föroreningar och markradon. Bedömningskriterier enligt bilaga 10 i branschstandard ByggaL (Branschstandard ByggaL Metod för byggande av lufttäta byggnader version 2017-07-04) eller likvärdig standard ska tillämpas. ByggaL tillhandahålls av beställaren.
- Fönster och dörrar ska uppfylla täthetskrav klass 4 avseende lufttäthet enligt SS-EN 14351-1. Klass 4 innebär ett maximalt luftläckage om 3 m3/hm2 vid 100 Pa tryckskillnad.
- Dörrar i lägenhetsavskiljande innerväggar (interna luftläckage) ska uppfylla täthetskrav klass 4 avseende lufttäthet enligt SS-EN 14351-2 (SS-EN 12207). Klass 4 innebär ett maximalt luftläckage om 3 m3/hm2 vid 100 Pa tryckskillnad.
- Industriportar, garagedörrar och dylikt ska uppfylla täthetskrav klass 4 avseende lufttäthet enligt SS-EN 13241. Klass 4 innebär ett maximalt luftläckage om 3 m3/hm2 vid 50 Pa tryckskillnad.
- Om inte lufttäthetsplanen reglerar de beräkningar och projektering av lufttäthet som ska göras så ska ByggaL (Branschstandard ByggaL Metod för byggande av lufttäta byggnader version 2017-07-04) användas för projektering, beräkningar och hantering av klimatskärmens lufttäthet under byggprocessen. Denna tillhandahålls av beställaren.
- Behovet av lufttäta klimatskärmar inomhus (innanför klimatskärmen) med högsta tillåtna luftläckage med 0,20 l/ m2 omslutande area) ska identifieras och detaljprojekteras.
- Lufttäthetsdetaljer ska identifieras och detaljprojekteras.
Luftläckaget som uppmäts ska endast fördelas på klimatskärmens area. Läckaget gentemot samtliga inomhusutrymmen antas vara noll, såvida det inte finns behov av lufttäta klimatskärmar inomhus.
Sådana utrymmen ska behandlas som om utrymmet är omgivet av den övriga klimatskärmen. Provning av lufttäthet ska så tidigt som möjligt efter att tätskiktet har satts på plats, helst innan ytterväggarnas insida och innertak är helt inklädda med skivor.
Kravet på lufttäthet enligt ovan ska verifieras genom läckagesökning och tryckprovning enligt planen för täthet (KravID: 11229). Läckagesökning och täthetsprover ska dokumenteras och ingå i relationshandlingarna.
Förslag till uppföljning
- Redovisning av lufttäthetsprovning enligt SS-EN ISO 9972:2015 eller likvärdig standard.
- Termofotografering vid byggnation samt slutbesiktning.
Föremål för upphandling
Bad- och simanläggningar, byggnader och anläggning
Information om kriteriet
För fördjupad information om lufttäthet, se ”Lufttäthetens handbok - problem och möjligheter”, Sveriges Byggindustrier, FoU-Väst, 2007. Råd och checklistor för lufttäta klimatskal finns på www.byggal.se. Provning av lufttäthet bör ske så tidigt som möjligt efter att tätskicktet har satts på plats, helst innan ytterväggarnas insida och innertak är helt inklädda med skivor. På så sätt kan fel eller brister i tätningen (diffusionstäta ångspärren) rättas till innan den täcks över. Läckagespårning sker med lufthastighetsgivare, rök och termofotografering.
Provning av lufttäthet bör ske så tidigt som möjligt efter att tätskicktet har satts på plats, helst innan ytterväggarnas insida och innertak är helt inklädda med skivor. På så sätt kan fel eller brister i tätningen (diffusionstäta ångspärren) rättas till innan den täcks över. Läckagespårning sker med lufthastighetsgivare, rök och termofotografering.
Agenda 2030
Motiv
Lufttäthet är extra viktigt vid stora temperaturgradienter och stor fukthalt. Värmeåtervinningen försämras om kall uteluft ersätter varm inneluft. Det är lätt att få obalans i styrningen av ventilation som inte kommer att bete sig som beräknat vid större läckage.
Stora fuktskador kan uppstå snabbt om luften i bad- och simanläggningen träffar kallare byggnadsdelar. Detta kan hända i alla fuktiga miljöer som befinner sig i övertryck mot kallare miljöer. Problemet är störst vintertid när termiska stigkrafter och temperaturfall är som mest ogynnsam mot utemiljön. Problemen ökar ju kallare klimat man bygger anläggningen i.
Även med mottrycksskärm i klimatskärmen så krävs mycket god lufttäthet för att klara av driftavbrott. Problem med termisk komfort i nedre delarna av byggnaden uppstår lätt vid luftläckage eftersom det ofta bildas stora undertryck vid golvnivå. Detta på grund av luftcirkulationen.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11143
- Versionsdatum
- 2020-05-13