Dimensionering av uteluftsflöden
Nivå: Basnivå
Mängden uteluft (friskluft) är viktig för att upprätthålla acceptabla förhållanden och undvika ohälsosamma nivåer av föroreningar i inomhusmiljön för badgäster, personal och för att begränsa föroreningshalter som skadar material i byggnaden.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11144
- Grupp:
- Installationer för bad- och simanläggningar
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
Dimensionering av uteluftsflöden
Det är mycket viktigt att föroreningar i inomhusluften förs bort effektivt från inomhusluften vilket kan åstadkommas genom tillräckligt goda ventilationsflöden. Samtidigt bör intaget av uteluft i sim- och badanläggningen minimeras för att hålla behovet av uppvärmning av luften så lågt som möjligt. Dimensionering av ventilationsflöden per byggnad och klimatzon måste balansera dessa två behov. Behovet av uteluftflöde varierar beroende på personbelastning, alltså antal personer som är på plats samtidigt. Därför ska nedanstående gälla för dimensionering av uteluftsflöden.
Minsta uteluftsflöde per byggnad och klimatzon (även nattetid) dimensioneras utifrån värden i tabellen nedan. Under drift dagtid tillkommer 0,35 l/s, m2 för golvarea A temp (exklusiva bassängarea) samt 7 liter per sekund och person. Ytterligare uteluftsflöde utöver detta regleras mot koldioxidhalt i bassänghallarna där 600 ppm koldioxid ska eftersträvas vid sport- och rehab-aktiviteter. Värdet ska inte överstiga 750 ppm under tid för rekreaktionsbad. Om trikloraminhalten överstiger 0,2 mg/m3 vid 600 ppm ska riktvärdet för koldioxid justeras så att trikloraminhalten säkras med rätt nivå på uteluftsintaget.
Formel för beräkning av uteluftsflöde per klimatzon: ( (Antal samtidiga besökare x 7 liter per besökare) + (Golvarea Atemp m2 x 0,35 liter/s m2) + (Vattenyta m2 x siffran i tabellen för Luftflöde/m2 vattenyta (l/m2 s H2O) ) = uteluftsflöde liter/sekund
Vattentemperatur (°C) |
Luftflöde/m2 vattenyta (l/m2 H2O, s) |
0 °C – 27 °C |
2,8 |
28°C – 32 °C |
5,6 |
33 °C - |
8,3 |
Vid dimensionering av uteluftsflöde gäller även följande:
- Tilluft ska tillföras byggnaden utan att skapa drag, men ändå ge ett effektivt luftutbyte, minst 50% av luftvolymen, över bassängytorna där kloraminhalten är som högst. Låga lufthastigheter ska eftersträvas för att minimera avdunstning.
- Frånluft ska tas så nära källan för förorening (trikloramin) som möjligt. Förorenad luft (trikolamin) får inte överföras till ett annat rum i bad- och simanläggningen.
- Ventilationslösningen ska konstrueras så att det är undertryck i bassängrum mot övriga delar. Ventilationslösningen ska också säkra att det blir övertryck i torra mot fuktiga utrymmen, övertryck i omklädningsrum mot duschrum samt övertryck i under tak mot bassängrum.
- Serviceutrymmen anslutande mot bassängrum (så som toaletter och förråd) ska inte ha överluft till sig från bassängrum. Är serviceutrymmen beklädda och utrustade med korrosionsbeständiga material så som i bassängrummet så kan överluft från bassängrum accepteras.
- Mätningar ska mäta värden för lufttemperatur, relativ luftfuktighet, CO2, trikloramin och läckflöden. Läckflöden ska mätas genom spårgasmätning och inrökning
- Ett mätprogram för verifiering av kravet ska utarbetas vid projekteringen, av projektören / totalentreprenören.
Observera att golvarea Atemp m2 omfattar inte vattenytor (så som bassängarea). Arean för vattenytor måste räknas bort från golvarean om det inte redan gjorts, före formeln kan användas. Annars blir flödet för högt. Observera även att det är antalet samtidiga besökare som ska användas, ej det summerade antalet besökare över dagen.
Förslag till bevis
Förslag till uppföljning
Utarbetat mätprogram ska kunna användas för att mäta och verifiera kraven. Kraven avseende övertryck respektive undertryck verifieras exempelvis genom färgad rök eller flödesmätare.
- Luftmätning av CO2 (spårgasmätning).
- Luftmätning trikloramin.
- Inrökning av bassängrum.
- Luftflödesmätningar av tillförd uteluft samt av tilluft vid respektive don.
Föremål för upphandling
Installationer för bad- och simanläggningar
Information om kriteriet
Halten av olika typer av kloraminhalten i anläggningen påverkas av temperaturer, föroreningsgrad och reningssystemets effektivitet men också av hur mycket uteluft som tillförs på ett effektivt sätt. Luftutbyteseffektivitet är ett mått på hur stor andel av uteluften som gör nytta innan den lämnar lokalen.
Olika typer av kloraminer avges kontinuerligt varför ventilationen måste gå även nattetid. Mer kloraminer avges dock när bassängerna belastas med mer föroreningar och med ökade våta ytor, det vill säga när antalet badgäster ökar.
Den skarpare nivån vid rehab och sport- och tävlingssituationer är uppsatt för att inandning av föroreningar ökar vid anfåddhet och prestationsförmågan påverkas av luftens kloraminhalt, uteluftsflödet måste då vara större.
Relationen mellan koldioxid och kloraminer fastställs en gång per år för att justera börvärde för koldioxidnivån.
Utan luftväxling nattetid skulle höga kloramninhalter skada människor, byggnaden och dess installationer. Vattenytorna avger också kontinuerligt koldioxid, vilket gör att behovet av frisk luft gäller dygnets alla timmar.
Formel för beräkning per klimatzon:
Observera att golvarea Atemp m2 omfattar inte vattenytor (så som bassängarea). Arean för vattenytor måste räknas bort från golvarean om det inte redan gjorts, före formeln kan användas. Annars blir flödet för högt.
Observera även att det är antalet samtidiga besökare som ska användas, ej det summerade antalet besökare över dagen.
Räkneexempel på lägsta nivå på friskluft till simhall (i exemplet en klimatzon) med area 1000 kvm var av 500 kvm vattenyta, 26 °C och 100 samtidiga besökare:
Dagtid: (100p x 7 l/p*s) + (500 m2 x 0,35 l/s m2) + (500 x 2,8 l/s m2) = 2275 l/s
Nattid: (500 x 2,8 l/s m2) = 1400 l/s
Luftflöde anges i liter per sekund då utesflödet måste vara igång all den tid som processerna är i drift. Det är alltså antalet samtidiga besökare som ska anges, inte det sammanräknade besökarantalet under en hel dag. Man bör eftersträva 4 till 6 omsättnignar per timme.
Kriterie tkan användas i upphandling av projektering eller totalentreprenad. Det är då en teknisk specifikation av bad- och simanläggningen.
Består bad- och simanläggningen av en enda byggnad / ett hus så är husbyggnaden / byggnaden en och samma sak som bad- och simanläggningen.
Kriteriet kan ocså användas som underlag till en programhandling. Upphandlas konsult som ska ta fram programhandlingen så kommer kravet att utgöra det underlag som konsulten ska basera programhandlingen på. Krav ska då riktas mot konsulten att arbeta fram programhandlingen utifrån kriteriet som då kan bli del av kontraktsvillkoren. Kontraktsvillkoren kan då utformas som att de bifogade kriterierna för bad- och simanläggningen ska arbetas in i programhandlingen. Alla övriga kriterierna för bad- och simanläggningen ska då vara med som underlag för konsulten att ta fram programhandlingen utifrån.
Om trikloraminhalten överstiger 0,2 mg/m3 vid 600 ppm koldioxid så bör riktvärdet för koldioxid justeras så att trikloraminhalten kan säkras på rätt nivå genom uteluftsintag. Att trikloraminhalten ska inte överstiga 0,2 mg/m3 är baserat på Folkhälsomyndighetens föreskrifter (HSLF-FS 2021:1.
Kriteriet kan användas i upphandling av projektering eller totalentreprenad. Det är då en teknisk specifikation av bad- och simanläggningen.
Består bad- och simanläggningen av en enda byggnad / ett hus så är husbyggnaden / byggnaden en och samma sak som bad- och simanläggningen.
Kriteriet kan också användas som underlag till en programhandling. Upphandlas konsult som ska ta fram programhandlingen så kommer kriteriet att utgöra det underlag som konsulten ska basera programhandlingen på. Krav ska då riktas mot konsulten att arbeta fram programhandlingen utifrån kriteriet som då kan bli del av kontraktsvillkoren. Kontraktsvillkoren kan då utformas som att bifogade kriterierna för bad- och simanläggningen ska arbetas in i programhandlingen. Alla övriga kriterier för bad- och simanläggningen ska då vara med som underlag för konsulten att ta fram programhandlingen utifrån.
Miljömål
Agenda 2030
Motiv
Uteluftsflödet i sim- och badanläggningen ska minimeras för att hålla behovet av värmning av luften ska så lågt som möjligt. Samtidigt är det viktigt att föroreningar i inomhusluften i varje byggnad förs bort effektivt från inomhusluften vilket kan åstadkommas genom ventilationsflöden. Dimensionering av ventilationsflöden per byggnad måste balansera dessa två behov. Behovet av uteluftflöde varierar beroende på personbelastning, alltså antal personer som är på plats samtidigt.
Uteluftstillflödet ska inte stängas av under den tid anläggningen inte tar emot besökare, eftersom föroreningsnivåer av trikloramin och andra föreningar kan byggas upp till oacceptabla nivåer som inte hinner ventileras ut när anläggningen öppnar för besökare. Dessutom skadar föroreningar i luften även byggnaden och installationer.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11144
- Versionsdatum
- 2020-05-13