Avfallssamordnare, kompetens
Nivå: Basnivå
Detta krav syftar till att ge förutsättningar för god kvalitet på avfallssamordningen, något som kräver kunskap, erfarenhet och branschgemensamma kompetenskrav.
Kriterieinformation
- Typ:
- Kvalificeringskrav
- Id:
- 10516:2
- Grupp:
- Material- och avfallshantering vid nybyggnation, bad- och simanläggningar
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
För respektive byggplats ska det finnas en eller flera avfallssamordnare. Avfallssamordnaren ska kunna påverka aspekter som har med resurs- och avfallshantering i projektet och inköp till projekten.
Entreprenören ska säkerställa att avfallssamordnare har kompetens och erfarenhet om:
- relevant avfallslagstiftning och miljöbalken
- hantering av farligt avfall och källsortering av avfallsfraktioner
- aktuella system för återanvändning eller återvinning av exempelvis gips, lastpallar, rör och olika former av golvfraktioner, eller andra återvinningssystem.
Den eller de personer som arbetar som avfallssamordnare ska uppfylla minst en av följande kunskaper eller erfarenheter:
- dokumenterad genomförd och godkänd utbildning motsvarande minst en endagskurs som inkluderar ovanstående punkter, samt minst ett (1) års relevant arbetslivserfarenhet om minst två (2) genomförda projekt som omfattar ansvar som avfallsamordnare, biträdande avfallssamordnare, eller likvärdigt till exempel miljösamordnare.
- minst två (2) års relevant arbetslivserfarenhet som omfattar ansvar som avfallsamordnare i tre (3) projekt eller likvärdigt.
Anbudet ska särskilt visa hur avfallssamordnaren har genomfört projekt med ansvar för avfallshantering inom byggprojekt och där avfall har källsorterats i olika fraktioner samt kännedom om aktuella system för återanvändning och återvinning. Projekten ska ha utförts under de senaste 5 (5) åren och ska till omfattning och innehåll likna efterfrågade tjänster med angivande av referenser.
Entreprenören ska [senast före byggstart eller annan tid som bestäms av den upphandlande organisationen] lämna information till beställaren i form av namn och kontaktuppgifter till den/de person/personer som är avfallssamordnare på respektive byggarbetsplats. Om avfallssamordnaren byts ut under kontraktstiden ska ersättaren uppfylla motsvarande kunskaps- och erfarenhetskrav och beställaren ska meddelas.
Förslag till bevis
Entreprenören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- En beskrivning av avfallssamordnarens kunskap och erfarenhet av avfallssamordning, vilket ska inkludera en beskrivning av utförda referensprojekt. Referenspersoner som kan verifiera relevant arbetslivserfarenhet ska anges. Avfallsamordnarens kännedom om aktuella system för källsortering, återanvändning och återvinning ska framgå.
- Dokumentation och intyg på genomförd och godkänd utbildning genom till exempel CV/meritförteckning.
Förslag till uppföljning
Uppföljning kan ske genom att granska följande:
- Vilka personer som är avfallssamordnare på byggarbetsplatsen med information och kontaktuppgifter.
- Begära in dokumentation om genomgångna kurser och arbetslivserfarenheter som styrker relevant arbetslivserfarenhet som avfallssamordnare, om det inte redan har gjorts i upphandlingen vid anbudsutvärdering.
- Att avfallssamordnare har kännedom om system för källsortering och aktuella system för återanvändning och återvinning.
- Att lämnade kursintyg, CV och eventuella referenser för genomförda referensprojekt stämmer.
Information om kriteriet
Kompetens och erfarenhet inom avfallssamordning och ett utpekat ansvar för att säkerställa att avfallsregler och avfallslagstiftning följs och att dokumentation uppfylls är centralt under hela byggprocessen. Det är av stor betydelse att säkerställa att det finns en avfallssamordnare som kan påverka avfallsförebyggande frågor i projektering och inköp för att kunna projektera för att tillvarata resurser, minimera fel, brister, slöseri och spill och som styr mot en mer cirkulär hantering. Det är viktigt att beställaren anger ett datum för när uppgifter om avfallsamordnaren senast ska redovisas, om dessa uppgifter inte tagits in i samband med upphandlingen.
Som dokumenterad utbildning av miljö- och avfallslagstiftning accepteras minst en endagskurs i tillämplig miljö- och avfallslagstiftning. Både fristående kurs och kurs som utgör del av ett större utbildningsprogram accepteras. Kunskap i tillämplig avfallslagstiftning ska kunna styrkas med kopia på intyg från utbildningsanordnare. Intyg ska kunna visa på genomförd och godkänd utbildning.
Relevant arbetslivserfarenhet kan vara tidigare arbete som avfallssamordnare på byggarbetsplats eller i annan roll men med ansvar för avfallshantering på byggarbetsplatsen. Det är då viktigt att avfall har sorterats i olika miljömässigt rimliga fraktioner på byggarbetsplatsen. Med miljömässigt rimliga avses att de har kunnat hanteras rätt utifrån miljömässiga och juridiskt perspektiv på återvinning och resthantering, till exempel utifrån Byggföretagens Resurs- och avfallsriktlinjer vid byggande och rivning (September 2021)
Miljömål
Motiv
I dagsläget finns inga formella certifieringar för avfallssamordnare. Det finns inte heller några branschgemensamma kompetenskrav för avfallssamordnare. För att öka incitamenten för utförare att öka kompetensen hos sina avfallssamordnare kan krav ställas på kunskapsnivån, vilket kan ske genom att ställa krav på utbildning och arbetslivserfarenhet. Detta ger förutsättningar för en ökad kvalitet på avfallssamordningen, exempelvis i avfallssamordnarens operativa ansvar att säkerställa att material-avfallshanteringsplan efterlevs på byggplatsen och att resurs- och avfallsstatistik samlas in.
Det finns befintliga relevanta system för återanvändning eller återvinning av exempelvis gips, lastpallar, delvis rör och olika former av golvfraktioner och andra återvinningssystem som bör kunna användas i byggprojekt. Att ställa krav på att avfallssamordnaren har kunskap om att sådana system finns och vilka som skulle kunna användas i projektet ökar också möjligheten till bättre material-och avfallshantering i hela byggprocessen. Det är viktigt att avfallssamordnaren håller sig uppdaterad kring aktuella system.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 10516:2
- Versionsdatum
- 2021-12-03
2021-12-03: KravID 10516:2: Kravet har uppdaterats för att öka incitamenten för utförare att ställa krav på en relevant kunskapsnivå för avfallssamordnare i byggprojekt och att kompetens för resurshantering ingår.