God projektkultur
Nivå: Avancerad nivå
Detta kontraktsvillkor syftar till att ge förutsättningar för att minska fel, brister och skador i projektet genom att utveckla en god projektkultur. Vetenskaplig evidens talar för att uppkomsten av många fel, brister och skador hänger samman med förekomsten av dålig projektkultur. Projektkulturen är inte det enda sättet att arbeta med frågorna men utgör ett viktigt komplement för att åstadkomma en verklig förbättring på det operativa planet. Förutom att fel, brister och skador innebär ineffektiv användning av beställarnas finansiella resurser och slöseri med skattemedel, så är det i sig ett miljöproblem när byggmaterial och andra resurser måste kasseras på grund av skador eller andra felaktigheter. Ineffektiv användning av material leder bland annat till onödig belastning på klimatet och på naturresurser. Upphandlingen bör därför innehålla en beskrivning av, och villkoren för, hur en kultur som motverkar fel, brister och skador i projektet ska byggas.
Innehållet på denna sida har inte uppdaterats efter Konkurrensverkets ställningstagande 2024:1 om kostnadsfri tillgång till upphandlingsdokument, som berör användningen av standarder och standardavtal i offentlig upphandling. Läs mer här
Kriterieinformation
- Typ:
- Särskilda kontraktsvillkor
- Id:
- 11557
- Grupp:
- Entreprenad - utförandeentreprenader
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
[OBS till upphandlaren: Se över texten och ta bort de alternativen av Entreprenören/konsulten respektive projekt/ de projekt/ ramavtalet, som inte är aktuella i er upphandling.]
Entreprenören/konsulten ska genomföra ett arbete för att utveckla god projektkultur för det aktuella projektet/ de projekt som ramavtalet omfattar. Under avtalstiden ska det i entreprenörens/konsultens projektorganisation finnas en eller flera personer med formellt ansvar för arbetet med projektkultur inom de projekt som omfattas av kontraktet. Sker byte av ansvariga och namngivna personer under ett byggprojekts gång ska entreprenören/konsulten kalla beställaren till ett extra avstämningsmöte för att säkerställa att arbetet med god projektkultur fortsätter.
Entreprenören/konsulten och beställaren ska bedriva arbetet gemensamt och i samråd. Parterna ska i det inledande gemensamma projektledningsarbetet fastställa:
- hur detta kontraktsvillkor ska omhändertas
- vad arbetet med en god projektkultur i övrigt ska innehålla
- hur arbetet med en god projektkultur ska genomföras
Arbetet med de två sistnämnda punkterna ovan ska ske i enlighet med den dokumenterade metod eller det dokumenterade systematiska arbetssätt som entreprenören/konsulten angett i sitt anbud och som överenskommits om med beställaren vid kontraktsskrivningen. Metodik och arbetssätt samt eventuella stöddokument och liknande material som överenskommits om ska förtecknas i kontraktet.
God projektkultur syftar till att styrande värden och värderingar i projektet ska motverka att fel, brister och skador uppstår och om sådana har uppstått, ska de rättas till och åtgärdas. Styrande värden och värderingar ska främja att:
- den som upptäcker eller blir informerad om fel, brister och skador, åtgärdar dessa om det ligger inom personens roll och rådighet
- den som upptäcker eller blir informerad om fel, brister och skador, skyndsamt berättar om dessa för berörd kollega, arbetsledare eller chef om det inte ligger inom personens roll och rådighet att åtgärda dem
- samarbete upprättas för att åtgärda fel, brister och skador om dessa inte kan åtgärdas utan sådant samarbete.
- vid varje projektstart ska den gemensamma projektledningen genomföra ett arbete, om projektkulturen, med de personer som ska delta i projektet.
Projektkulturen ska innehålla ett arbete om gemensamma värden. Värden är föreställningar om vad som är viktigt, gott och eftersträvansvärt i projektet. Beställaren har valt att minst följande värden ska ingå i arbetet med projektkulturen:
- Värde nr 1: _______________________________
- Värde nr 2: _______________________________
[OBS till upphandlaren: Glöm ej att skriva vilka värden ni valt ska arbetas med. I Boverkets vägledning för arbete med värdegrund och projektkultur i byggprojekt finns exempel på värden, i form av så kallade handlingsprinciper, spelregler och kvalitetsindikatorer. Läggs värden in här så bör ni till upphandlingsdokumenten bifoga er definition av dessa värden. Skriver ni inte in värden här så ska närmast ovanstående och närmast nedanstående mening tas bort.]
Utöver ovan kan ytterligare värden som ska vara styrande för projektet arbetas fram och resultatet ska dokumenteras. Målet är att det ska råda samstämmighet om de styrande värdena och värderingarna och ett kontinuerligt arbete för att uppnå detta ska därför bedrivas:
- inom gemensamma projektledning (inom projektledningen mellan beställaren och entreprenören/konsulten)
- chefer och arbetsledare emellan
- arbetslag och arbetsgrupper emellan
- mellan projektledning, chefer, arbetsledare, arbetslag och arbetsgrupper
- mellan entreprenören/konsulten och underentreprenörer, underkonsulter.
Därutöver ska följande också genomföras:
- Entreprenören/konsulten ska vid kontraktets start/varje projektstart genomföra ett arbete för att identifiera de andra mål och specifika krav som beställaren har på objektet och projektet. (Exempelvis så som klimatpåverkan, energieffektivitet, tillgänglighet och liknande.)
- Entreprenören/konsulten ska vid kontraktets start/varje projektstart ta fram en handlingsplan för, eller anpassa befintlig handlingsplan till, hur arbetet med projektkulturen ska genomföras. Handlingsplanen ska fastställas i samråd med beställaren. Underentreprenörer/underkonsulter ska i arbetet med projektkultur behandlas som om de vore entreprenörens/konsultens egna anställda (med undantag för eventuella skillnader som motiveras av lagar och regler).
Handlingsplan för aktuellt projekt ska innehålla beskrivningar av:
- Hur ovanstående punkter omhändertas i arbetet.
- Hur kända och tillkommande behov av information på olika språk hanteras.
- Hur deltagare som tillkommer under projektets gång ska introduceras i arbetet med projektkulturen.
- Hur beställarens mål och specifika krav på objektet och/eller projektet kommuniceras till chefer, arbetsledare, arbetslag och arbetsgrupper.
- Hur entreprenören/konsulten genomför en regelbunden uppföljning och utvärdering av sitt arbete med projektkulturen. Beskrivningen ska innehålla en tidplan och det framgå vem som ska göra vad.
- Andra aspekter som entreprenören/konsulten ser behov av att lyfta in i handlingsplanen.
- Möten som ska genomföras i arbetet med projektkulturen. För möten ska tidsplan eller angivna tidsintervall anges. Som minst ska regelbundna möten genomföras:
- mellan kontraktsparterna, för uppföljning och utvärdering av arbetet med projektkulturen.
- mellan beställaren, projektledningen, arbetslag och arbetsgrupper. Dessa möten ska användas för att stärka en god projektkultur och förståelse för beställarens mål och specifika krav på projektet.
- mellan yrkesgrupper. Dessa möten ska användas för att främja förståelse och respekt mellan olika yrkeskategorier samt för sådana aspekter som behöver beaktas för att det ska gå att motverka fel, brister och skador.
- mellan projektledning och eventuella underkonsulter, underentreprenörer och materialleverantörer. Dessa möten ska användas för att stärka en god projektkultur och förståelsen för beställarens mål och specifika krav på projektet.
Entreprenören/konsulten ska bereda möjlighet för beställaren att genomföra platsbesök på såväl kontor som byggarbetsplats med mera. Sådana platsbesök inkluderar fri tillgång för beställaren att, ostörd av entreprenören/konsulten, prata och på andra vis kommunicera med de som arbetar i projektet.
Entreprenören/konsulten ska i avtalen med de underentreprenörer och underkonsulter som deltar i ett projekt säkerställa att berörd underentreprenör och underkonsult deltar med relevant personal i arbetet med att skapa god projektkultur. Det som minst ska säkerställas är:
- att respektive underentreprenör och underkonsult ska tillsätta en person med formellt ansvar i projektets arbete med att skapa god projektkultur
- att berörda personer från underentreprenörer och underkonsulter kommer att delta i arbetet med att skapa en god projektkultur
- vilka insatser i form av tid som krävs av berörda personer samt den ersättning som entreprenören ger för deltagandet.
Kontraktsvillkoret Arbete med projektkultur för minskade byggfel (UHM:s krav, id.11 557) ska bifogas avtalen med underentreprenörer och underkonsulter som en förutsättning och beskrivning av det arbete för en god projektkultur som underentreprenörer och underkonsulter ska delta i.
Förslag till bevis
AMA-rubrik
AMA AF 21,
AFB.41 Anbudets form och innehåll
[OBS till upphandlaren: Sätt in nedanstående text under egen okodad underrubrik ”Projektkultur”. Se över texten och ta bort de alternativen av Entreprenören/konsulten respektive projekt/ de projekt/ ramavtalet, som inte är aktuellt i er upphandling.]
Entreprenören/konsulten ska genomföra ett arbete för att utveckla god projektkultur för det aktuella projektet/ de projekt som ramavtalet omfattar. Kontraktsvillkoret finner du under rubriken _________ på sidan ____ i dokumentet/bilaga _________.
[OBS till upphandlaren: Glöm ej att ange var i upphandlingsdokumenten kontraktsvillkoren finns.]
För arbetet med projektkultur ska en eller fler av följande metoder, arbetssätt, styrning eller skriftligt material användas:
- Vägledningen på Boverket ”God kultur i framtida byggprojekt – en vägledning”, (ISBN 978-91-527-5312-5) .
- Entreprenörens/konsultens eget systematiska arbete med värdebaserad styrning med värdebaserat ledarskap i projekt som har samma kvalitetsnivå som Boverkets vägledning avseende projektkultur och värdegrundsarbete.
- Annan metodik, arbetssätt, system eller dokumenterat material för värdebaserad styrning med värdebaserat ledarskap, som har samma kvalitetsnivå som Boverkets vägledning för projektkultur och värdegrundsarbete.
Anbudet ska beskriva entreprenörens/konsultens val av dokumenterad metod eller dokumenterat systematiskt arbetssätt för uppdraget att skapa god kultur i projektet/projekten. Beskrivningen ska omfatta hur vald metodik, arbetssätt, styrning eller skriftligt material kommer att användas i arbetet med projektkulturen.
Anbudet ska därutöver beskriva hur entreprenören/konsulten i övrigt kommer att omhänderta nämnda kontraktsvillkor om projektkulturen, i de projekt som upphandlingen omfattar.
Anbudet ska också ange namn och kontaktuppgifter till den person eller de personer som kommer att ansvara för arbetet med projektkultur inom de projekt som upphandlingen omfattar. Vid eventuellt byte av namngivna personer ska namn på och kontaktuppgifter till ersättare meddelas beställaren senast före det att kontrakt för respektive projekt tecknas. Sker byte av ansvariga och namngivna personer under ett projekts gång ska entreprenören/konsulten kalla beställaren till ett extra avstämningsmöte för att säkerställa att arbetet med god projektkultur fortsätter.
Förslag till uppföljning
Förslag till uppföljning innehåller kortfattad beskrivning eller tips på hur beställaren kan följa upp att kontraktsvillkoret uppfylls och att arbetet med kontraktsvillkoret genomförs.
Under avtalstiden kan uppföljning ske genom granskning av att entreprenören/konsulten har:
- samrått med beställaren, i det inledande projektledningsarbetet för respektive projekt, om hur kontraktsvillkoret ska omhändertas
- tagit fram handlingsplaner för arbetet med projektkulturen
- säkerställt att handlingsplanerna utgår ifrån det arbetssätt, den styrning eller det material som entreprenören/konsulten överenskommit om med beställaren vid kontraktsskrivningen
- identifierat beställarens övriga mål och övriga specifika krav på det aktuella projektet
- handlingsplaner som omhändertar kontraktsvillkorets punktsatser
- ett arbete med projektkulturen som följer de framarbetade handlingsplanerna
- regelbunden uppföljning och utvärdering av att arbetet med projektkulturen enligt handlingsplanen. Om Boverkets vägledning för projektkultur har valts av parterna som metod så kan den användas som stöd i uppföljning av hur arbetet med projektkultur genomförs.
Kontraktsvillkoret är en del av ett stöd som tagits fram tillsammans med Boverket och aktörer inom byggbranschen. Mer stöd finns i vägledningen på Boverket ”God kultur i framtida byggprojekt – en vägledning” (ISBN 978-91-527-5312-5).
Föremål för upphandling
Entreprenader eller insatser vid produktion, för nybyggnad av flerbostadshus
Information om kriteriet
Kontraktsvillkoret fungerar för projekt oavsett entreprenadform. Kontraktsvillkoret fungerar även för konsultuppdrag så som exempelvis gestaltning och byggnadsutformning eller projektering.
Kontraktsvillkorets syfte
Syftet med kontraktsvillkoret är att ett arbete med projektkulturen ska genomföras i projektet på alla nivåer och säkerställa en viss kvalitetsnivå på arbetet. Genom att kravet ställs behöver entreprenören/konsulten ta höjd i organisering, resurser, tidsplanering och ersättningar, inklusive till underentreprenörer och underkonsulter, för arbetet med projektkulturen. Information om vad som avses med god projektkultur finns under rubriken ”Kort om god projektkultur”, nedan.
Kontraktsvillkoret är en del av ett stöd som tagits fram tillsammans med Boverket och aktörer inom byggbranschen. Mer stöd för arbete med projektkultur finns i vägledningen på Boverket ”God kultur i framtida byggprojekt – en vägledning” (ISBN 978-91-527-5312-5). Tanken är att vägledningen ska kunna användas som stöd när kontraktsvillkor ska omsättas till verklighet i projektet och hur det kan göras. Vägledningen kan då användas av alla inblandade parter, både beställare och uppdragstagare. Har entreprenören redan ett system eller rutiner för att arbeta för en god projektkultur, som överensstämmer med kontraktsvillkoret och har samma kvalitetsnivå som vägledningen på Boverket, kan dessa användas i stället. Då säkerställer kontraktsvillkoret att beställaren också ges möjlighet att involvera sig i det arbetet. Se rubriken ”Boverkets vägledning” nedan.
Om kontraktsvillkoret
Observera att innan kontraktsvillkoret används i upphandlingsdokumenten måste följande saker anpassas till upphandlingen:
- Ta bort de alternativ av Entreprenören/konsulten respektive projekt/ de projekt/ ramavtalet, som inte är aktuellt i er upphandling. Dessa alternativ finns på fler ställen i texten – kom därför ihåg att redigera hela texten.
- Beskriv var i upphandlingsdokumenten som kontraktsvillkoren finns. I AMA AF 21 ska dessa förtecknas enligt vad som anges under rubriken AFB.32.
- Om ni har valt att arbeta med redan fastställda värden, ska ni också ange i kontraktsvillkoret vilka dessa värden är och hur ni definierar dem. Anger ni värden i kontraktsvillkoret ska ni till upphandlingsdokumenten bifoga er definition av dessa värden. Skriver ni inte in värden ska följande stycke strykas:
” Beställaren har valt att beställaren och entreprenören/konsulten tillsammans ska arbeta med minst följande värden i projektkulturen:
• Värde nr 1: _______________________________
• Värde nr 2: _______________________________ ”
Omfattningen av arbetet med projektkultur i sig måste anpassas till respektive projekt och dess förutsättningar. En av förutsättningarna är hur mycket tid och engagemang beställaren själv kommer avsätta för arbetet med projektkulturen. En annan grundläggande förutsättning är hur mycket resurser som beställaren avsätter i form av tid till projektet och ersättning till konsulter och entreprenörer specifikt för arbetet med projektkulturen. (I sammanhanget betraktas en sidoentreprenör som entreprenör eftersom kontraktsförhållandet finns mellan sidoentreprenör och beställare, inte mellan sidoentreprenör och huvudentreprenör. Finns sidoentreprenör ökar dock komplexiteten i projektet eftersom denna måste integreras i arbetet med projektkulturen. Det bör inte upprättas två parallella arbeten för projektkultur i samma projekt.)
Ytterligare en faktor är tiden som entreprenören/konsulten kan behöva för arbetet med projektkulturen så att denna balanseras mot projektets andra tidsramar. Att genomföra arbete med projektkulturen kan skapa tidsförsening i projektet och beställaren bör se till att sådan försening då inte oavsiktligt leder till viten. Beställaren måste därför tänka igenom dessa förutsättningar i god tid och låta dem vara en del av projektets övriga förutsättningar redan från start. Både beställaren och entreprenör/konsult bör arbeta med projektkulturen genom hela projektet, från start till överlämning. Detta kontraktsvillkor bör inte ställas i en upphandling utan att beställaren först klargjort förutsättningarna för arbete med projektkulturen i projektet.
Om Bevis i anbud och muntlig framställan
Entreprenören/konsulten ska i sitt anbud beskriva hur den tänker arbeta med projektkulturen för aktuella projekt som ingår i upphandlingen. Beställaren kan utöver en skriftlig beskrivning i anbudet välja att en muntlig föredragning genomförs innan kontrakt tecknas.
Observera att om upphandling utförs enligt förfarandet öppen upphandling så kan en muntliga framställan inte användas som del av anbudsgivningen.
Om beställaren väljer att ha med möjligheten till muntlig föredragning före tecknande av kontraktet ska villkoren för den muntliga föredragningen anges i upphandlingsdokumenten. Exempelvis tid, plats, teknik, bildspel, tid för frågor och så vidare. Villkoren för den muntliga föredragningen kan anges i en bilaga. Glöm ej ange var bilagan finns i upphandlingsdokumenten. I AMA AF 21 ska bilagor förtecknas enligt vad som anges under rubriken AFB.32.
Exempel på hur sådan text kan skrivas visas nedan.
” Entreprenören/konsulten som tilldelats kontrakt ska, före kontrakt tecknas mellan parterna, på beställarens begäran ge en muntlig föredragning för beställaren. Vid föredragningen ska det ges möjlighet att ställa frågor om den dokumenterade metod eller dokumenterat systematiskt arbetssätt som kommer användas. Vid samma tillfälle ska också en muntlig föredragning göras om hur entreprenören/konsulten i övrigt kommer att omhänderta innehållet i kontraktsvillkoret om projektkultur, i projektet/de projekt som ramavtalet omfattar. Den eller de personer som kommer att ansvara för arbetet med projektkultur inom projektet/de projekt som ramavtalet omfattar, ska då genomföra den muntliga föredragningen.
Den muntliga föredragningen är inte del av tilldelning av kontraktet. Om muntlig föredragning däremot inte sker eller om föredragningen avslöjar brister som visar att kontraktsvillkoret inte kommer att genomföras eller uppfyllas, så kan Entreprenören/konsulten riskera att kontrakt inte kan tecknas.
Villkoren för den muntliga redogörelsen anges i bilaga ___. ” [OBS till upphandlaren: Glöm ej att beskriva de villkor som gäller vid en muntlig framställan.]
Kort om god projektkultur
Med god projektkultur menas bland annat att det finns en värderingsgemenskap för vilka värderingar som ska vara styrande i projektet och bland dem som arbetar tillsammans i ett projekt. Det handlar om samstämmighet kring de styrande värden och värderingar. Dels en samstämmighet inom och mellan olika arbetslag och arbetsgrupper, dels en samstämmighet mellan projektledning (beställaren och entreprenör) och chefer/arbetsledare. Samt att samstämmighet också finns mellan de nämnda grupperna.
De styrande värdena och värderingarna i projektet ska bland annat motverka att fel, brister och skador uppstår. Om sådana har uppstått ska de styrande värdena och värderingarna i projektet verka för att det självklara förhållningsättet är att fel, brister och skador måste rättas till och åtgärdas. De styrande värdena och värderingarna bör bidra till en kultur i projektet som också ger en bra psykosocial arbetsmiljö. En bra psykosocial arbetsmiljö är en viktig bidragande faktor till att fel, brister och skador kan minskas och rättas till.
Det är viktigt att understryka att beställaren ska vara engagerad i sitt projekt och i arbetet med projektkulturen. Beställaren och entreprenören ska därför inledningsvis ta gemensamt ansvar för projektkulturen genom att arbeta med projektkulturen direkt i det inledande gemensamma projektledningsarbetet. Beställaren ska också vara med när projektets värdegrund arbetas fram. Utförligare beskrivning av detta finns i Boverkets vägledning.
Det är väsentligt att arbetet med att skapa en god projektkultur kommer i gång tidigt i projektet. Det bör i ett inledningsskede bedrivas av beställaren och den utvalda entreprenören/konsulten gemensamt. Båda ska tillsammans ”sätta” kulturen och ta ett gemensamt ansvar för att arbetet med god projektkultur genomförs och följs upp. Beställaren och entreprenören har i inledningsskedet i uppgift, att tillsammans identifiera och definiera de värden som man gemensamt vill ska forma och prägla kulturen i projektet. Alla personer som arbetar i projektet bör kunna förstå både syftet med de valda värdena och värderingarna och vad dessa innebär i det dagliga arbetet. Mer information om projektkultur finns i Boverkets vägledning.
Vägledningen hos Boverket
Boverket har i samverkan med branschen och akademin arbetat fram en vägledning i värdegrundsarbete för att skapa en bra projektkultur i byggprojekt, ”God kultur i framtida byggprojekt – en vägledning”. Materialet har arbetats fram av forskare i en process, där erfarna personer i entreprenadföretag deltagit tillsammans med Boverket och Upphandlingsmyndigheten. Vägledningen är tänkt som ett stöd för hur beställare och konsulter (så som projektörer) och entreprenörer, gemensamt kan arbeta med kulturen i projekten. Syftet med vägledningen är att beteenden som leder till fel, brister och skador i byggprojekt ska minska.
I vägledningen för arbete med värdegrund och projektkultur i byggprojekt finns exempel på värden, i form av så kallade handlingsprinciper, spelregler och kvalitetsindikatorer med mera framtagna. Parterna kan använda dessa och behöver alltså inte arbeta fram helt egna sådana från grunden.
För att möjliggöra för beställaren, konsulter och entreprenörer att delta och att ha en grund att bygga arbetet med projektkulturen på, hänvisar vi till vägledningen hos Boverket för god projektkultur i byggprojekt, ”God kultur i framtida byggprojekt – en vägledning”. Om du som skriver upphandlingsdokumenten bifogar Boverkets vägledning till upphandlingen så ska den listas som en bilaga i upphandlingsdokumenten, exempelvis som bilaga i AMA:s förteckning över bilagor. Det bör då skrivas in i upphandlingsdokumenten att vägledning inte är en sådan kontraktshandling där allt måste uppfyllas utan att vägledningen syftar till att vara ett stöd i arbetet med projektkulturen.
Att tänka på som beställare
Värderingar kommer till uttryck bland annat i attityder och förhållningssätt till varandra, i hög utsträckning i fikarum, omklädningsrum och ”på golvet”. Hur jargongen är på dessa ställen kan ses som en indikation på hur det står till med projektkulturen i stort.
Arbetsledande befattningar måste sätta kulturförändringen på agendan genom sitt eget praktiska agerande och låta det genomsyra allt arbete och alla möten.
Det bör skriftligt understrykas i kontraktstexten att underentreprenörernas arbetare ska, i detta avseende, behandlas som om de vore entreprenörens/konsultens egna anställda. Utan fullt deltagande av dem är det mycket svårt att åstadkomma en förändring inom byggbranschen.
Beställaren måste ge förutsättningar för att arbeta med kulturförändring genom att inte lägga hinder för arbetet genom exempelvis orimliga tidplaner.
Beställarens projektledning måste själv engagera sig i projektets kulturförändring och agera enligt samma värderingar i all interaktion med projektet om en god projektkultur ska kunna utvecklas. Att påminna om och vara intresserad av kulturen i projektet och på byggplatserna är ett huvudsakligt sätt att säkerställa att arbetet med en god projektkultur är högt på agendan.
Miljömål
Agenda 2030
Motiv
Fel, brister och skador i byggverksamheter ger, enligt Boverkets undersökning ”Kartläggning av fel, brister och skador inom byggsektorn” (Boverket 2018:36), upphov till kostnader och värdebortfall på runt 83 – 111 miljarder kronor per år i byggsektorn. En god projektkultur främjar engagemang och motivation hos anställda i byggprojekt, vilket i sin tur bidrar till färre fel, brister och skador i byggverksamheten. Avsaknad av god projektkultur har angetts som en av förklaringarna till många kostsamma problem i svenska byggprojekt.
Med fel, brister och skador i detta sammanhang avser vi sådana som drabbar byggnader och projekt. Här avser vi inte sådana fel, brister och skador som drabbar människor i form av dålig arbetsmiljö. Däremot kan en god projektkultur också bidra till en bättre psykosocial arbetsmiljö.
En del av de fel, brister och skador som drabbar byggnader och projekt leder till att mycket stora mängder material och färdiga varor kasseras varje år. De hamnar bland annat i avfallshanteringen. Förutom att det innebär ineffektiv användning av beställarnas finansiella resurser och slöseri med skattemedel så är det i sig ett miljöproblem. Mängden material och varor ger upphov till klimatpåverkan, påverkan på biologisk mångfald i tillverkningsledet, utsläpp av hälsoskadliga partiklar och många andra miljöproblem.
Byggarbetsplatsen har många utmaningar som bland annat rör bristande säkerhet och bristande kvalitet i utförandet. Utmaningarna hänger samman genom att de alla utgår från hur ledarskapet praktiseras och vilka värderingar som dominerar på arbetsplatsen. Med ett aktivt kulturfrämjande arbete och tydligt ledarskap kopplat till en förbättrad projektkultur kan många vinster uppnås, både för den enskilde arbetstagaren, för projektet och för samhället i stort. En förbättrad projektkultur kan leda till färre olyckor, minskad social utsatthet, en förbättrad kvalitet i utförandet och minskade kostnader för åtgärdande av fel och brister.
Vad som menas med god projektkultur beskrivs under rubriken ”Tillämpning”. Kontraktsvillkoret är en del av ett stöd som tagits fram tillsammans med Boverket och aktörer inom byggbranschen. Mer stöd finns i vägledningen på Boverket ”God kultur i framtida byggprojekt – en vägledning” (ISBN 978-91-527-5312-5).
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11557
- Versionsdatum
- 2022-11-11