Lufttäthet
Nivå: Avancerad nivå. Finns även som Basnivå och Spjutspetsnivå
Att bygga lufttätt är avgörande för att uppnå god energiprestanda. Vid ombyggnad kan kravet ställas på nivån i projekteringen snarare än produktionsskedet.
Innehållet på denna sida har inte uppdaterats efter Konkurrensverkets ställningstagande 2024:1 om kostnadsfri tillgång till upphandlingsdokument, som berör användningen av standarder och standardavtal i offentlig upphandling. Läs mer här
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 10947:1
- Grupp:
- Totalentreprenad
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
AMA-rubrik:
AMA AF 12
AFD.224 Entreprenörens kvalitets- och miljöplan
OCH
AMA Hus 14
01.S Sammansatta byggdelar i hus
(Sätt in nedanstående text under egen okodad underrubrik "Lufttäthet".)
Lufttäthet ska projekteras till ett luftläckage q50 enligt SS-EN 13829, som inte överstiger 0,4 l/s, m2.
Tryckprovning ska ske efter genomförda åtgärder. Läckage ska fördelas endast på klimatskärmens area, läckage till omgivande utrymmen antal vara noll.
Ytan avser den sektionerade delen av byggnadens area som omfattas av beställarens täthetsplan eller den del av byggnaden som berörs av uppdraget. (Till upphandlaren: Omfattas hela byggnaden tas denna sista mening bort.)
AMA Hus 14
YSC.111 Kontroll av lufttäthet
(Här anges att protokoll från läcksökning och täthetsprovning ska överlämnas till beställaren, man bör också ange hur de ska överlämnas, pdf-filer på USB-minne eller på annat sätt.)
Läcksökning och tryckprovning ska dokumenteras och ingå i relationshandlingarna.
Förslag till bevis
(Ska uppfyllas i projekteringen, kan inte visas i anbudet.)
Föremål för upphandling
Entreprenader eller insatser för renovering, ombyggnad eller tillbyggnad av flerbostadshus
Information om kriteriet
(Avser de delar av byggnaden som berörs av uppdraget.)
Kravet hänger samman med krav om Projektering för ökad lufttäthet (krav nr 10946) , Samråd för ökad lufttäthet (krav nr 10948) och Läckagesökning och provning (10949) och bör ställas tillsammans med dessa.
Kravet kan behöva justeras beroende på hur omfattande åtgärder som ska genomföras. Ju mer omfattande åtgärder i klimatskärmen och ju mer som är känt om klimatskärmens konstruktion desto skarpare kan kravet formuleras. Ju mindre som är känt om klimatskärmens konstruktion desto svårare kan det bli att åstadkomma en hög täthet.
OBS: I vissa fall kan en bedömning behöva göras om skrivningen i kravet istället bör vara " Täthet ska så långt möjligt projekteras till ett luftläckage q50 enligt SS-EN 13829, som inte överstiger ___ l/s,m2. Ser entreprenören det inte möjligt ska denne samråda med beställaren. Entreprenören ska då ange skälen till att målet inte nås och ange vilken ytterligare information som skulle behövas för att uppnå målet."
Täthetskravet ska inte användas utan att kraven på fuktskydd och innemiljö beaktas och hänsyn tas till byggnadens ventilationssystem, det kan orsaka svåra fuktskador med i förlängningen en innemiljö som orsakar olägenheter eller skador. God innemiljö går alltid först!
Byggnadens lufttäthet bör bestämmas med tryckprovning eller inventering av läckage innan projekteringen. Detta bör inte totalentreprenören göra utan bör redan vara gjort innan upphandling av totalentreprenör.
Uppmätt läckage fördelas endast på klimatskärmens area, läckaget till samtliga utrymmen innanför klimatskärmen antas vara noll. Genom detta främjas att de brandcellsskiljande konstruktionerna blir lufttäta.
För ytterligare information rekommenderas "Bygga L", var god se www.lufttathet.se
Om provning respektive kontroll
I ABT 06 (standardavtalet Allmänna Bestämmelser Totalentreprenad) används ordet "provning" när entreprenören ska stå för provningen och kostnaden för den (ABT 2 kap, 15§). Det är den typen av provning som avses här. Ordet kontroll används för den kontroll beställaren utför. I AMA är rubriken dock "Kontroll av lufttäthet" men det som avses i kravet är främst provningen som entreprenören ska stå för.
Uppföljning av kravet
Granskning av bygghandlingar, ritningar och arbetsbeskrivningar.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 10947:1
- Versionsdatum
- 2015-05-28