Hållbarhetskrav för Avfallsmängder, nybyggnad - Spjutspetsnivå - Totalentreprenad | Upphandlingsmyndigheten
Start

Avfallsmängder, nybyggnad

Kriterieinformation

Typ:
Teknisk specifikation
Id:
10517:2
Grupp:
Totalentreprenad
Engelska:
Finns inte på engelska

Nivå: Spjutspetsnivå. Finns även som Basnivå och Avancerad nivå

Detta krav används för att minska mängden avfall ett byggprojekt genererar. Det är centralt att ett perspektiv på avfallsminimering finns integrerat tidig i projektering och i anskaffning av varor och material till projektet, till exempel med möjlighet till återtag av oanvända varor. Kravet är anpassat för nybyggnad och ändringsarbeten, inte för projekt som avser rivning av hela byggnader eller andra strukturer.

Kriterietext

Entreprenören ska i projektet arbeta för att minska mängden byggavfall så att mängden byggavfall inte överstiger 20 kg byggavfall/m2 BTA (bruttoarea).

Med byggavfall avses avfall som kan hänföras till alla aktiviteter som utförs i samband med projektet, inklusive avfall som uppstår vid renovering, om- och tillbyggnad av befintliga byggnader förutom nedan angivna undantag. Med befintliga byggnader avses här byggnader och andra strukturer som helt eller delvis var uppförda innan projektets start.

I angiven mängd byggavfall ingår både farligt avfall och icke-farligt avfall.

Följande räknas inte in som byggavfall (undantag)

Varor, material och spill som har tagits in i system för återanvändning eller i återtag som syftar till återanvändning behöver inte räknas in i ovan angivna mängd byggavfall under förutsättning att:

  • Varor, material och spill som går till återvinning, återanvändning eller återtag registreras i projektets logg för materialhantering eller likvärdigt och dokumenteras för att kunna följas upp inom projektet.
  • Mottagningskvitto eller liknande från system för återanvändning eller återtag finns för respektive vara, material eller mängd spill.
  • Entreprenören har avtal med respektive aktör eller leverantör som äger eller driver system för återanvändning eller återtag. Ett sådant avtal ska syfta till återanvändning och avtalet ska reglera hämtning, återköp och hantering.             

Avfall från rivning av hela befintliga byggnader och rivning av hela andra befintliga strukturer ska inte räknas in i ovan angiven mängd byggavfall. 

Schaktmassor ska inte räknas in i ovan angiven mängd byggavfall. För schaktmassor och masshantering gäller specifika krav. [OBS till upphandlaren: tag bort sista meningen om sådana krav inte används i den aktuella upphandlingen!]

Avfall som uppstår på grund av okända markförhållanden, exempelvis avkapade pålar vid okänt pålningsdjup, behöver inte räknas in i angiven mängd byggavfall. 

Rapportering

Entreprenören ska [på projektets startmöte eller vid annan tid som bestäms av beställaren] redogöra för projektets strategi för att nå avfallsmålen samt hur dessa är integrerade i projektering och inköp. Entreprenören ska regelbundet rapportera till beställaren hur projektet arbetar för att minska mängden byggavfall och hur mängden byggavfall rapporteras och följs upp utifrån mål och kravnivå för avfallsmängd, till exempel på byggmöten. Det ska om inget annat överenskommits göras på projektets byggmöten och stämmas av mot kontrollplanen som upprättas enligt Byggriktlinjer och/eller om entreprenören hanterar och antecknar avfallsmängder.

Observera att allt avfall ska rapporteras även om det inte ingår i beräkning av avfallsmängder. 

Krav på Material-och avfallshanteringsplan (KravID 11503) och/eller krav på Sortering av fraktioner av, och statistik för, resurser och avfall (KravID 11504) kan ge stöd i arbetet. 

Entreprenören ska hantera och anteckna mängder byggavfall enligt Material- och avfallshanteringsplanen (kravID 11503) och enligt Sortering i fraktioner av, och statistik för, resurser och avfall (kravID 11504 ). [OBS till upphandlaren: tag bort sista meningen om sådana krav inte används i den aktuella upphandlingen!

Förslag till uppföljning

Uppföljningen kan ske genom regelbunden rapportering av avfallsmängder, till exempel enligt Material- och avfallshanteringsplan (KravID 11503). Hur ofta det ska ske behöver anpassas till projektets omfattning och komplexitet. För tidsmässigt korta projekt kan månadsvis rapportering vara lämpligt, medan det för fleråriga projekt kan räcka med rapportering kvartalsvis.

Uppföljning kan exempelvis ske genom att granska följande:

  • att mängden byggavfall inte överskrider den nivå som angivits i kravet
  • att rapportering finns antecknad i protokoll från byggmöten eller på annat sätt rapporterad, som då ska vara överenskommet
  • att rapportering har skett vid projektets slut
  • att de varor, material och spill som undantagits i beräkningen har tagits in i system för återvinning, återanvändning eller återtag är registrerade i projektets loggbok för materialhantering eller likvärdigt och att mottagningskvitto från systemet finns för respektive vara, material och spill. Säkerställ även att avtal finns med respektive systemaktör eller leverantör och att avtal syftar till återvinning och/eller återanvändning samt reglerar hämtning och återtag.
Sidan har laddats