Fuktsäkerhetsansvar produktion, utförandeentreprenad
Nivå: Basnivå
En fuktsäker produktion förutsätter att det finns en person med rätt kompetens som är ansvarig för entreprenörens fuktsäkerhetsarbete i produktionen, Fuktsäkerhetsansvarig Produktion. Fuktsäkerhetsansvarig Produktions främsta uppgift är att uppfylla kravställningarna i projektets fuktsäkerhetsbeskrivning via upprättande och genomförande av en fuktsäkerhetsplan.
Innehållet på denna sida har inte uppdaterats efter Konkurrensverkets ställningstagande 2024:1 om kostnadsfri tillgång till upphandlingsdokument, som berör användningen av standarder och standardavtal i offentlig upphandling. Läs mer här
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11300
- Grupp:
- Entreprenad - utförandeentreprenader
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
Entreprenören ska ha en person som har mandat och ansvar i roll som fuktsäkerhetsansvarig produktion.
Denna person ska i samråd med beställarens fuktsakkunnig uppfylla kravställningarna i projektets fuktsäkerhetsbeskrivning via upprättande och genomförande av en fuktsäkerhetsplan. ByggaF:s mall ”Fuktsäkerhetsplan produktion” ska användas i sin helhet, eventuella avsteg ska motiveras.
Entreprenören ska säkerställa att den fuktsäkerhetsansvarige produktion (och projektet) har tillgång till relevanta resurser och tid gällande:
- väderskydd,
- byggtorkning,
- fuktmätning bl.a. RBK-mätningar i betong (RBK - Rådet för byggkompetens),
- fuktronder eller
- andra resurser som anges i fuktsäkerhetsbeskrivning och fuktsäkerhetsplan produktion.
Projektets tidplan ska ta hänsyn till uttorkningstider för betong och avjämningsmassor och liknande så att fuktsäkerheten upprätthålls. Torktider ska dokumenteras.
Beställarens fuktsakkunnig ska kallas till samtliga fuktronder, ges möjlighet att delta på byggmöten och ha möjlighet att göra oanmälda arbetsplatsbesök.
Vattentätheten hos platta tak, takterrasser, gårdsbjälklag och liknande byggnadsdelar ska provas enligt AMA Hus YSC 1132 eller likvärd instruktion.
Fuktmätning i betong ska utföras enligt RBK:s metod för fuktmätningar i betong. Fuktmätningar och resultat ska dokumenteras.
Under byggskedet ska kritiska konstruktionsdelar (till exempel skarvar i lufttätande skikt, anslutningar och genomföringar) kontrolleras och jämföras med föreskriven lufttäthet.
Entreprenören ska upprätta nedanstående dokumentation. Dokumentationen ska ingå i relationshandlingarna.
- Uppdaterad fuktsäkerhetsplan.
- Fuktrondsprotokoll.
- Relevant märkning, produktgodkännande och intyg som är relevanta för byggnadens fuktsäkerhet.
- Revideringar av konstruktioner, materialval och utföranden som kan påverka den framtida fuktsäkerheten.
- Resultat från beräkningar.
- Resultat från mätning och kontroller enligt fuktsäkerhetsplan
- Avvikelserapporter och redovisning av utförda åtgärder
- Redovisning som påvisar att uttorkningstider för betong och avjämningsmassor ryms i projektets tidplan
- Namn på RBK-kontrollant på RBK-kontrollant enligt gällande manual för certifieringssystemet BREEAM
- Kvalitetsdokument enligt BKR:s branschregler för våtrum, MVK måleribranschens regler för våtrum, GVK:s branschregler Säkra våtrum och intyg om Säker Vatteninstallation
- Instruktioner för drift och underhåll relevanta för fuktsäkerheten t.ex. rensning av dagvattenbrunnar, ev. mjukfogningar som behöver översyn och underhåll mm
- Besiktningsprotokoll och utlåtanden som rör fuktsäkerhet
- Övrig dokumentation (ex. foton, protokoll från möten där fuktfrågor behandlats).
Beställaren tillhandahåller på förfrågan:
- ByggaF:s mall ”Fuktsäkerhetsplan produktion”
- AMA Hus YSC 1132
- RBK - Rådet för byggkompetens, metod för fuktmätningar i betong
- BKR:s branschregler för våtrum,
- MVK måleribranschens regler för våtrum,
- GVK:s branschregler Säkra våtrum
- Säker Vatteninstallation
Förslag till uppföljning
Uppföljning och verifiering sker genom att fuktsäkerhetsplanen redovisas för beställarens fuktsakkunnig vid dess upprättande och uppdatering.
Verifieringen kan även ske med miljöcertifieringssystem, vanligtvis Miljöbyggnad, Svanen eller BREEAM-SE. De krav som redovisas ovan, motsvarar Miljöbyggnads fuktindikator. Kraven uppfyller även Svanens kriterier samt BREEAM:s kriterier enligt indikator fuktsäkerhet.
Föremål för upphandling
Utförandeentreprenader eller insatser vid produktion, för nybyggnad av lokaler
Information om kriteriet
Beställaren ska, för att säkerställa likabehandlingen och transparensen vid anbudslämning, tillhandahålla på anbudslämnarens eller entreprenörens förfrågan:
- ByggaF:s mall ”Fuktsäkerhetsplan produktion” http://www.fuktcentrum.lth.se/verktyg-och-hjaelpmedel/fuktsaekert-byggande/byggaf-metoden/
- AMA Hus YSC 1132
- RBK - Rådet för byggkompetens, metod för fuktmätningar i betong http://www.rbk.nu/ladda-ner-bestall/fuktmatningsmanual__36
- BKR:s branschregler för våtrum, https://www.bkr.se/fakta/branschregler/
- MVK måleribranschens regler för våtrum, https://www.vatrumsmalning.se/dokument-och-lankar
- GVK:s branschregler Säkra våtrum https://www.gvk.se/branschregler
- Säker Vatteninstallation https://www.sakervatten.se/branschregler
Om AMA används så måste varje bilaga anges under rubrik AFB.22 Förteckning över förfrågningsunderlag, annars riskerar man att bilagorna inte gäller enligt entreprenadjuridiken.
Miljömål
Motiv
Fukt är byggnadens och byggmaterialens stora fiende. Med för hög fukthalt växer mögel och svamp snabbt till och kan orsaka dålig eller ohälsosam inomhusmiljö och i längden skador på byggmaterial och konstruktion. Saneringar, reparationer och fuktbekämpande åtgärder kan blir dyrt och leder fuktskadorna leder på så vis till ökad miljöbelastning genom ökad material- och energiomsättning. Kompetens om rätt hantering av fuktrisker är därför viktig i alla faser i byggprocessen.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11300
- Versionsdatum
- 2019-09-24