Ljudklass för installationer
Nivå: Basnivå
Höga ljudnivåer orsakade av buller från installationer anmäls ofta till Miljö- och hälsoskyddsnämnden, med rätt kunskap och planering kan ljudstörningarna undvikas.
Innehållet på denna sida har inte uppdaterats efter Konkurrensverkets ställningstagande 2024:1 om kostnadsfri tillgång till upphandlingsdokument, som berör användningen av standarder och standardavtal i offentlig upphandling. Läs mer här
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 10536
- Grupp:
- Totalentreprenad
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
Ljudklass B, enligt standard SS 25267:2015 (Byggakustik - Ljudklassning av utrymmen i byggnader - Bostäder. Standarden med rättelser och uppdateringar) respektive SS 2268:2007+T1:2017 (Byggakustik – Ljudklassning av utrymmen i byggnader – Vårdlokaler, undervisningslokaler, dag- och fritidshem, kontor och hotell) ska uppfyllas avseende installationer.
Förslag till bevis
Skriftlig dokumentation om hur kravet har genomförts i projekteringen
Avvikelser från vald ljudklass ska dokumenteras
Förslag till uppföljning
Kontrollmätningar
Föremål för upphandling
Entreprenader eller insatser för nybyggnad av lokaler
Information om kriteriet
Kravet är avsett för nybyggnad av bostäder, vårdlokaler, undervisningslokaler, dag- och fritidshem och kontor.
Buller från exempelvis fläktar, ventilationssystem, kylkompressorer och luftvärmepumpar innehåller ofta lågfrekventa ljud. Folkhälsomyndigheten har riktvärden för lågfrekvent buller i inomhusmiljön som omfattar ljudtrycksnivåer i olika tersband från 31,5 till 200 Hz (FoHMFS 2014:13). Anledningen är att exempelvis A-vägda ljudnivåer som ofta används inte tar med de låga frekvenserna i beräkningen, vilket innebär att lågfrekventa ljuds störande inverkan underskattas.
Tänk på att:
- Upphängning och fixering ska utföras så att stomljud inte överförs.
- Anslutning mellan fläkt och kanal ska utföras med mjuka stosar.
Ledning till detta finns i Boverkets handbok för Bullerskydd i bostäder och lokaler (november 2008) http://www.boverket.se/sv/om-boverket/publicerat-av-boverket/publikationer/2009/bullerskydd-i- bostader-och-lokaler//
FoHMFS 2014:13 Folkhälsomyndighetens allmänna råd om buller inomhus. https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/foreskrifter-och-allmanna-rad/fohmfs- 201413/
Miljöbyggnad
Nivå Silver kräver att minst två indikatorer uppfyller ljudklass B. För nivå Guld krävs ljudklass B på samtliga indikatorer. Detta kriterium enskilt avser inte byggnaden som helhet utan begränsas till indikatorn:
- Installationsbuller
Svanen
Byggnader för förskola och skola:
Byggnaden ska uppfylla ljudklass B för samtliga bedömda parametrar enligt gällande nationell standard.
Utrymmen där människor endast vistas kortvarigt är undantagna från kravet. Projektering av ljudmiljö med angivande av uppnådd ljudklass för samtliga parametrar i de rum som omfattas av bedömning.
Projekteringen ska vara utförd av akustiker eller annan person med likvärdig kompetens.
Bostadsbyggnader:
Projektering av ljudnivå/ljudskyddsbeskrivning med angivande av projekterad ljudklass. Beräkningen ska vara utförd av akustiker eller annan person med likvärdig kompetens.
1 poäng ges om byggnaden uppfyller:
- Ljudklass B för två av valfria ljudmiljöparametrar.
3 poäng om byggnaden uppfyller:
- Ljudklass B för den Svanenmärkta byggnaden som helhet.
Detta kriterium enskilt avser inte byggnaden som helhet utan begränsas till indikatorn:
- Ljudtrycksnivå från installationer
Miljömål
Motiv
Buller erkänns av Världshälsoorganisationen (WHO) som en skadlig miljöstressfaktor av central betydelse.
Sömnstörningar är en av de allvarligaste effekterna av samhällsbuller eftersom ostörd sömn är en förutsättning för att människan ska fungera bra både fysiologiskt och mentalt.
En stor del av det buller som människor upplever i sina bostäder är så kallat omgivningsbuller, vilket ställer stora krav på kommunerna att planera och utforma bebyggelsen för att skapa goda boendemiljöer.
Av de kommuner som svarat på Boverkets miljömålsenkät 2018 anger 56 procent att bullerstörning är en av de tre vanligaste orsakerna till klagomål på inomhusmiljön.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 10536
- Versionsdatum
- 2012-03-07
- Senast granskad
- 2022-03-17