Material- och avfallshanteringsplan
Nivå: Basnivå
Detta krav används för att skapa en effektiv material-, resurs- och avfallshantering i byggprojekt, samt vid rivningsprojekt. Olika faser i projekt omfattar olika typer av material, resurser och avfall och kräver därmed olika typer av hantering, varför en plan behövs för att hantera ändrade förutsättningar och möjligheter samt säkerställa underlag för mätning, egenkontroll och statistik för uppföljning.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11503
- Grupp:
- Totalentreprenad
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
Entreprenören ska ta fram en material- och avfallshanteringsplan som ska syfta till att uppnå en resurseffektiv hantering av resurser, material, spill och avfall och minska miljö- och klimatpåverkan under projektets olika faser. Avfall ska förebyggas genom att ange i material- och avfallshanteringsplanen att material som inte använts inom projektet, inklusive spill från installationer, ska omhändertas. Sådant material ska inte bli avfall.
Vid ombyggnation, renovering eller tillbyggnad ska material- och avfallshanteringsplanen utgå ifrån slutsatserna och rekommendationer från materialinventeringsrapporten. Entreprenören ska i material- och avfallshanteringsplanen redovisa sorteringsrutiner samt hur material från materialinventeringen bedöms möjliga att återanvända respektive återvinna samt vilken rivningsmetod som lämpar sig bäst för att möjliggöra återanvändning och återvinning.
Material- och avfallshanteringsplanen ska ge stöd i mätning och förande av statistik inom projektet så att egenkontroll och uppföljning av beställarens krav underlättas.
Material- och avfallshanteringsplanen ska minst innehålla följande instruktioner, rutiner och åtgärder:
- Instruktioner för hur stor yta på byggplatsen som krävs, inklusive sorteringsutrymme, för en effektiv och arbetsmiljösäker hantering av material och avfall enligt planen.
- Instruktioner för rivningsmetoder och hantering av massor.
- Instruktioner för att förebygga uppkomst av avfall.
- Instruktioner för hantering av farligt avfall och avfall som kräver speciell uppmärksamhet där entreprenören ansvarar för registrering.
- Instruktioner för vilka material som ska återanvändas samt hur det ska genomföras.
- Instruktioner för vilka avfallsfraktioner som ska materialåtervinnas samt hur det ska genomföras.
- Instruktioner för vilka avfallsfraktioner som kan gå till energiutvinning samt när det ska ske.
- Instruktioner för hantering av olika avfallsfraktioner som fastställts för projektet utifrån den tekniska specifikationen given i upphandlingsdokumentet.
- Instruktioner för hur övrigt och blandat avfall ska minimeras och uppdelas på fraktioner, bedömda mängder samt hur sådant avfall ska hanteras.
- Förebyggande åtgärder för arbetsmiljörisker vid omhändertagande av avfall.
- Förebyggande åtgärder för miljörisker vid omhändertagande av avfall.
- Logistik, rutiner och kärl för effektiv material- och avfallshantering.
- Instruktioner för hur avfallsmängder ska följas upp och redovisas under projektets gång.
- Beskrivning av hur resurser och avfall ska dokumenteras och hur resurs-, material- och avfallsstatistik ska bokföras per fraktion.
- Redovisning av vilka befintliga relevanta system för återvinning av exempelvis gips, lastpallar, rör och olika former av golvfraktioner och andra återvinningssystem som ska användas i projektet.
- Om särskilda skyddsåtgärder behöver iakttas vid rivningsåtgärderna med hänsyn till risk för skador på människor, djur eller växter, till exempel vid hantering av material som innehåller asbest eller PCB
- Om särskilda skyddsåtgärder behöver vidtas för att avlägsna och oskadliggöra virkesförstörande insekter, annan ohyra eller hussvamp
Entreprenören ska [före byggstart eller annan tid som bestäms av den upphandlande organisationen], lämna ett förslag till material- och avfallsplan till beställaren. Den slutliga material- och avfallshanteringsplanen fastställs i samråd med beställaren.
Förslag till bevis
Förslag till uppföljning
Uppföljning kan ske genom att till exempel granska följande:
- att material-och avfallshanteringsplanen innefattar instruktioner, rutiner, åtgärder och att underlag för redovisning kan tas fram i enlighet med kravtexten som kan vara underlag för uppföljning av avfallsmängder och resurser samt vara underlag för revisioner.
- att material-och avfallshanteringsplan vid ombyggnation innefattar sorterings- och rivningsrutiner, antal fraktioner samt hur material kan återanvändas respektive
- materialåtervinnas samt att material- och avfallshanteringsplanen omhändertar resultat från materialinventeringsrapporten.
- att material-och avfallshanteringsplanen ger stöd i hur projektet arbetar enligt resurs-och avfallshierakin i byggandes alla faser för att minimera avfall och omhänderta resurser.
För att den upphandlande organisationen ska kunna säkerställa att entreprenören kommer att uppfylla villkoren bör den upphandlande organisationen redan i upphandlingsdokumenten redogöra för sin uppföljningsplan eller strategi för att följa upp villkoren. Uppföljning kan exempelvis ske på start- och uppföljningsmöten där entreprenören får redogöra för hur den arbetar och genomför uppdraget eller genom att beställaren deltar på bygg- och/eller miljömöten inom projektet. Stickprovskontroller kan också genomföras där entreprenören styrker och redogör för hur villkoren uppfylls.
Föremål för upphandling
Entreprenader eller insatser för nybyggnad av lokaler
Information om kriteriet
En material- och avfallshanteringsplan beskriver i detalj hur material och avfall ska sorteras och tas omhand, inklusive rutiner, logistik och typer av kärl. Det saknas detaljerad information om hur bestämmelsen ska genomföras i praktiken. Upphandlingskravet ger ett praktiskt stöd och kompletterar kontrollplanen och omsätter Byggföretagens riktlinjer för att säkerställa en mer hållbar och cirkulär hantering.
Enligt plan och bygglagen, PBL (2020:603) ska beställaren se till att det finns en plan för kontrollen av en bygg- eller rivningsåtgärd med uppgifter om vilka byggprodukter som kan återanvändas och hur dessa ska tas om hand, och vilket avfall som åtgärden kan ge upphov till och hur avfallet ska tas om hand, särskilt hur man avser att möjliggöra materialåtervinning av hög kvalitet, och avlägsnande och säker hantering av farliga ämnen.
Byggföretagens branschriktlinjer Resurs- och avfallsriktlinjer vid byggande och rivning (September 2021) kan användas och ge stöd för att uppfylla kravet och hantering av farligt avfall, exempelvis Bilaga 10 och 11 med mall för material- och avfallshanteringsplan vid rivning respektive byggproduktion.
I riktlinjerna beskrivs i vilka fraktioner sortering kan ske enligt och vilka hjälpmedel som finns för detta. De uppdaterade riktlinjerna ger stöd i att redovisa byggavfallsfraktioner enligt standardiserad artikelstruktur enligt listan ”BEAst artikelnummer bygg- och rivningsavfall september 2021” för att möjliggöra en jämförelse mellan olika byggprojekt.
Vid ombyggnad, renovering eller tillbyggnad bör också krav på materialinventering vid ombyggnad eller rivning ställas (KravID 10572:2) I de fall en materialinventering har gjorts skall material-och avfallshanteringsplanen bygga på slutsatserna från materialinventeringen (KravID 11502) det vill säga hur identifieringen av avfall och återanvändbara byggprodukter har gjorts, vilka kan redovisas och följas upp via krav på sortering i fraktioner av, och statistik över, resurser och avfall (KravID 11504).
Krav på kompetens för uppföljning av resurs- och avfallshanteringskrav (KravID 11506) kan också ställas på entreprenören.
Miljömål
Motiv
Upphandlingskravet på en material-och avfallshanteringsplan ger stöd för att överenskomna branschnormerande texter för resurs-och avfallshantering kan omsättas i praktiken. Byggsektorn beräknas stå för ungefär en tredjedel av allt avfall som skapas i Sverige och är av stor vikt att öka såväl återanvändning som återvinningen inom den branschen. En utvecklad och förbättrad hantering av bygg- och rivningsavfall medför stora miljövinster och genom högre krav på verksamheter kan en utveckling påskyndas i svensk anpassning av lag mot reviderade EU-direktiv och avfallspaket för cirkulär ekonomi.
Material-och avfallshanteringsplanen ska ge stöd i mätning och förande av statistik in projektet så att egenkontroll och uppföljning av beställarens krav underlättas samt kan fungera som bilaga till kontrollplan för rivning enligt PBL genom att planen möjliggör ett konkret stöd i genomförandet och praxis utöver lagstiftningen. Från 1 augusti 2020 gäller lagkrav på att bygg- och rivningsavfall ska källsorteras för sex utpekade fraktioner och högre krav på att förebygga sådant avfall.
Vid ombyggnad är en material- och avfallshanteringsplan särskilt viktig för att konkret kunna planera för hantering av de material som finns i byggnaden och som ska rivas bort. Vid nybyggnation bör en material- och avfallshanteringsplan tas fram för att uppnå en resurseffektiv hantering av spill och avfall. Material- och avfallshanteringsplanen bör fokusera på hur man arbetar enligt avfallshierarkin och hur de olika materialen planeras återbrukas, materialåtervinnas och hur uppkomsten avfall ska minimeras samt minimera brännbart och deponi, inte minst blandat avfall.
I Byggföretagens Resurs- och avfallsriktlinjer vid byggande och rivning (september 2021) rekommenderas krav på upprättning av material- och avfallshanteringsplan eller uppdatering av befintlig plan. Planen ska redovisa hur överblivna material och avfall sorteras och tas omhand, inklusive rutiner, logistik och typer av kärl. Kravet ger stöd i att omsätta branschnormer och riktlinjer och mallar för material-och avfallshanteringsplan som för nybyggnad respektive rivning i bilagorna.
Byggföretagens resurs- och avfallsriktlinjer vid byggande och rivning reviderades både 2019 och 2021 med syfte att bidra till att effektivisera materialanvändningen och därmed minska hela samhällets belastning på miljön för att nå en hållbar utveckling och projektera för cirkulär ekonomi där avfallsminimering och god avfallshantering avgörande.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11503
- Versionsdatum
- 2021-12-03