Variabelstyrd ventilation (VAV)
Nivå: Basnivå
Genom att minska luftflöden i lokaler där ingen för tillfället vistas så kan energi för både uppvärmning och fläktar sparas.
Innehållet på denna sida har inte uppdaterats efter Konkurrensverkets ställningstagande 2024:1 om kostnadsfri tillgång till upphandlingsdokument, som berör användningen av standarder och standardavtal i offentlig upphandling. Läs mer här
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11056
- Grupp:
- Totalentreprenad
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
AMA-rubrik:
AMA VVS & Kyl 19
57 Luftbehandlingssystem
OCH
RA VVS & Kyl 19
57 Luftbehandlingssystem
(Sätt in nedanstående text.)
Entreprenören ska projektera ventilationssystemet så att så att flöden på luftvolymen kan styras efter variabler som uttrycker behov som finns i olika delar av byggnaden under olika tider på dygnet, så kallat VAV1.
Utgångspunkt för projekteringen ska vara att upprätthålla beställarens krav på innemiljö och fuktsäkerhet och myndighetskrav samt vara anpassad för verksamheten.
Övriga utgångspunkter ska vara att:
Dragfri tilluftstemperatur för samtliga tilluftsdon vara mindre eller lika med +15 grader Celsius.
Larmhantering och larmgränser för avvikelser ska föreslås.
1) VAV= Variable Air Volume. Innebär att ventilationsflödet under drifttiden kan varieras enligt programmerbara parametrar så att ventilationen levererar just den ventilation som enligt för stunden är det förutsedda behovet.
Föremål för upphandling
Entreprenader eller insatser för nybyggnad av lokaler
Information om kriteriet
En av de viktigaste sakerna för en effektiv energianvändning i en befintlig byggnad är att driftsystemet är optimerat mot det behov som finns. Utan mätning, övervakning och styrning av driftsystemet är detta inte möjligt.
Genom att minska luftflöden i lokaler under tider då ingen vistas i lokalen så kan energi för både uppvärmning och fläktar sparas. Hur mycket luftflöden kan minska måste dock beräknas utifrån övriga krav på byggnadens innemiljö och fuktsäkerhet.
Undersökningar har visat att kylning genom luftflöden blir energieffektivare om lufttemperaturen låg. Ju mindre skillnad mot rumstemperaturen som kylande luft har desto större luftvolymer krävs förkylningen. Det är energibehovet för att driva fläktarna vid stora luftflöden som gör kylning med låga lufttemperaturer energieffektivare.
Emellertid är det viktigt att tilluften upplevs som fri från drag, för lokalanvändarnas välbefinnande. Även små lufthastigheter ökar kroppens värmeförluster betydligt. Är lufthastigheten över 0,15 m/s så bör kyleffekten integreras i beräkning av rumstemperaturen för att få fram en ekvivalent temperatur. Här blir också placeringen av donen viktig.
Kriteriet avser byggnad oavsett värmesystem.
I kriteriedatabasen finns kriterium för DCV-system också. Används kriteriet för DCV ska inte kriteriet för VAV användas på samma byggnad.
- DCV
- Demand Controlled Ventilation. Innebär att ventilationsflödet styrs antingen automatiskt efter hur rummet används eller manuellt av brukare.
- VAV
- Variable Air Volume. Innebär att ventilationsflödet under drifttiden kan variera, att ventilationen levererar just den ventilation som behövs för stunden
Kontroll av anbud
Som verifikat i upphandling vid upphandling av styr- och övervakningssystem kan krav ställas på anbud att anbud utförligt bska eskriva hur kriteriets uppställda krav möts. Kriteriets punkter kan användas som en checklista på vad som ska vara uppfyllt.
Anbudslämnare kan ges möjlighet att demonstrera motsvarande offererade system på plats i referensbyggnad.
Uppföljning
Kriteriets punkter kan inför besiktning och överlämning användas som stöd för att upprätta checklista på vad som ska vara uppfyllt när systemet granskas.
Krav på styr- och övervakningssystem kan kombineras med tillhörande utbildning av driftorganisationen. Kriteriets punkter kan då vid utbildning användas som stöd för att upprätta krav på utbildningens innehåll.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11056
- Versionsdatum
- 2022-05-06