Ljudnivå
Nivå: Basnivå
En bra ljudmiljö bidrar till ökat välbefinnande hos användaren. Genom att ställa krav på utrustningens ljudnivå kan ljudmiljön i storköket förbättras.
Innehållet på denna sida har inte uppdaterats efter Konkurrensverkets ställningstagande 2024:1 om kostnadsfri tillgång till upphandlingsdokument, som berör användningen av standarder och standardavtal i offentlig upphandling. Läs mer här
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 10063:1
- Grupp:
- Storköksutrustning - kokgrytor
- Engelska:
Kriterietext
Ljudtrycksnivån för kokgrytor ska maximalt uppgå till 60 dBA enligt EN ISO 11201:2010 eller likvärdig standard. Mätningen ska göras där avståndet till kokgrytan är 1 meter och mäts när kokgrytan låter som mest (med omröraren i gång).
AMA-rubrik
Skriv in kravtext under kod och rubrik i AMA Hus 21:
XLC.33 Kokgrytor
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Testprotokoll, utfört i enlighet med någon av de i kravet angivna standarderna eller likvärdig standard, som visar att ljudtrycksnivån uppfylls.
- Produktinformationsblad som anger ljudtrycksnivån i decibel dB(A)
AMA-Rubrik
Skriv in verifikatstext under följande koder och rubriker i AMA Hus 21:
YXH.3 Driftinstruktioner för utrustning och maskiner för stordriftberedning, tillagning eller servering av livsmedel
YXM.1 Dokumentation av miljöpåverkan av varor och material i hus
YXN.2 Underlag för miljöbedömning för verksamhetsanknutna inredningar och utrustningar
Förslag till uppföljning
Kontrollera att de kokgrytor som levererats enligt kontraktet uppfyller kravet på ljudtrycksnivå. Det kan till exempel göras genom att granska uppmätta nivåer för ljudtryck i testprotokoll. Alternativt kan det följas upp genom kontroll av information ett produktinformationsblad. Vid mätningar ska de ha genomförts i enlighet med de standarder som anges i kravtexten, eller likvärdiga standarder.
Information om kriteriet
För att ytterligare sänka ljudnivån i köket kan lock av ljuddämpande material efterfrågas.
Notera även att standard EN ISO 11201:2010 nämns i standard SS-EN 13886:2005 + A1:2010 (Livsmedelsmaskiner – Kokgrytor med omrörare – Säkerhets- och hygienkrav).
Miljömål
Motiv
Ljudnivån eller buller har inte en miljöpåverkan men påverkar arbetsmiljön. Det ljud som inte är önskvärt för en lyssnare benämner man buller. Buller kan vara hörselskadligt, störande, ge upphov till olika fysiologiska reaktioner och ge sömnstörningar. Det kan också göra att arbetsuppgifter blir svårare att genomföra och därmed försämra arbetsprestationen. Att ta bort eller minska bullret på arbetsplatsen är därför önskvärt.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 10063:1
- Versionsdatum
- 2022-03-14
- Senast granskad
- 2022-03-23
2022-03-14, Krav ID 10063:1: Gränsvärdet har skärpts från 68 till 60dB.
2014-03-27, Krav ID 10063: Ursprunglig version