Ägg
Upphandlande organisationer kan ställa krav på en mer hållbar produktion vid upphandling av ägg. Det inkluderar krav på djurhälsa- och välfärd, ansvarsfullt producerat foder och minskad användning av antibiotika.
Filtrering
Ladda ner | Beskrivning | ||||
---|---|---|---|---|---|
Produktionsform - frigående system inomhus | Basnivå | Teknisk specifikation | Frigående system inomhus | ||
Information om kriteriet Frigående höns rör sig fritt inomhus i stora stallar med strö på golvet. Hönsen har en stor totalarea att röra sig på vilket är gynnsamt för skelett- och benstyrka, men även deras möjligheter att undkomma varandra. De får även goda möjligheter att sprätta och utföra andra naturliga beteenden. Kriterietext Hela ägg och produkt av ägg ska ha producerats av värphöns som har haft tillgång till värprede, sandbad och sittpinne och kan röra sig fritt i stallet. | |||||
Mer hållbart producerad fodersoja | Basnivå | Teknisk specifikation | Frigående system inomhus | ||
Information om kriteriet Odling av soja kan innebära stora miljörisker på grund av en hög användning av bekämpningsmedel, jorderosion samt risk för markomvandling och avskogning i artrika skogs- och savannområden. Upphandlande organisationer kan ställa krav som ökar förutsättningarna för omställning till mer hållbar produktion av soja. Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djur där fodersojan1, om den ingår i djurfodret, är producerad på ett sätt som minst omfattar följande:
Det är tillräckligt att dokumentationen av fodersojans spårbarhet kan visas genom en särhållen leveranskedja (principen Identity Preserved eller Segregated) eller genom massbalans (principen Mass Balance), eller genom krediter (principen Credits/Book and Claim). | |||||
Ej syntetiska färgämnen i foder | Basnivå | Teknisk specifikation | Frigående system inomhus | ||
Information om kriteriet Syntetiska färgämnen, t.ex. canthaxanthin (s.k. R-fraser), i foder till värphöns ger ägget en starkt färgad gula men förbättrar inte fodrets kvalitet för djuret. Syntetiska färgämnen kan öka risken för att utveckla allergier hos barn. Kriterietext Produkter av ägg ska komma från värphöns som inte fått foder som innehåller syntetiska färgämnen. | |||||
Ansvarsfull antibiotikaanvändning - kyckling, kalkon, höns | Basnivå | Särskilda kontraktsvillkor | Frigående system inomhus | ||
Information om kriteriet När krav ställs på ansvarsfull antibiotikaanvändning kan det bidra till att antibiotika endast används när det är nödvändigt för djurens hälsa. En hög användning av antibiotika i produktionen av animalier har ett samband med ökad utveckling av resistens mot antibiotika, vilket innebär ett hot mot den globala folkhälsan. Hög antibiotikaanvändning är samtidigt en hållbarhetsutmaning. Kriterietext Leverantören åtar sig att från och med avtalsstart enbart leverera råvara från kyckling, kalkon och höns som är producerad på ett sådant sätt att antibiotika, enligt definitionen i Europaparlamentets och rådets förordning 2019/6/EU, inte används för att främja tillväxt eller rutinmässigt förebygga sjukdom. Antibiotika ska endast användas efter ordination av veterinär till sjuka djur eller till djur i grupper där sjukdom brutit ut, efter att klinisk sjukdom diagnosticerats i en del av gruppen. Det ska under hela avtalstiden finnas dokumentation för råvara från kyckling, kalkon och höns som visar totalt antal medicinska behandlingar, orsaken till behandling, och använda preparat. Det är tillräckligt att dokumentationen görs per flock1. Tredje och fjärde generationens cefalosporiner får endast användas när mikrobiologisk undersökning och resistensbestämning visar att verksamt alternativ saknas. Koccidiostatika som fodertillsats bedöms inte som antibiotika i detta kriterium. | |||||
Information om råvarans ursprung - mjölk och ägg | Basnivå | Teknisk specifikation | Frigående system inomhus | ||
Information om kriteriet Transparens och spårbarhet i livsmedelskedjan är viktigt för att kontrollera miljö- och djurskyddskrav i leveranskedjan. Genom att ställa krav på att information om ursprung ska finnas tillgänglig och kunna kontrolleras säkerställer den upphandlande organisationen att spårbarhet är möjlig. Kriterietext För produkter av mjölkråvara och/eller äggråvara ska information om råvarans ursprungsland finnas tillgänglig och kunna kontrolleras vid anbudstillfället. Informationen ska också finnas tillgänglig eller kunna lämnas på begäran under avtalstiden, även för eventuella ersättningsartiklar. Informationen ska omfatta:
| |||||
Ej näbbtrimning - kyckling, kalkon, höns | Basnivå | Teknisk specifikation | Frigående system inomhus | ||
Information om kriteriet Näbbtrimning innebär att en del av näbben förändrats för att förhindra fjäderplockning och kannibalism. Fjäderplockning och kannibalism är något som förekommer i minskad utsträckning i god stallmiljö med dämpad stress. Att inte tillåta näbbtrimning är därmed ett relevant kriterium för djurvälfärd. Kriterietext Råvara från kyckling och höns ska komma från djur vars näbb inte har förändrats vid uppfödningen, till exempel genom näbbtrimning. Detta gäller även föräldragenerationen. Råvara från kalkon ska komma från djur vars näbb inte har förändrats vid uppfödningen, till exempel genom näbbtrimning. | |||||
Hälsoredovisningssystem | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Frigående system inomhus | ||
Information om kriteriet Friska djur är en viktig aspekt för djurvälfärden. Dessutom är det en viktig aspekt för miljöbelastning eftersom friska djur också producerar mer effektivt. En låg dödlighet i produktionen är en betydelsefull indikator. Kriterietext Ägg ska komma från en producent som arbetar i enlighet med ett hälsoredovisningssystem med hälsoparametrar för djurvälfärd. Parametrar ska följas upp på ett systematiskt sätt, orsaker ska analyseras, avvikelser ska dokumenteras och leda till lämpliga åtgärder i samråd med en veterinär eller produktionsrådgivare för att avhjälpa problemen. Hälsoredovisningssystemet ska minst omfatta följande:
| |||||
Produktionsform - frigående system utehöns | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Frigående system utehöns | ||
Information om kriteriet Produktionsformer frigående system utomhus ger hönsen möjlighet till att röra sig fritt i stora stallar inomhus med strö på golvet. Dessutom gäller att hönsen har tillgång till utevistelse året runt. Kriterietext Hela ägg och produkt av ägg ska ha producerats av värphöns som har tillgång till värprede, sandbad och sittpinne och kan röra sig fritt i stallet samt har tillgång till utevistelse året runt. | |||||
Mer hållbart producerad fodersoja | Basnivå | Teknisk specifikation | Frigående system utehöns | ||
Information om kriteriet Odling av soja kan innebära stora miljörisker på grund av en hög användning av bekämpningsmedel, jorderosion samt risk för markomvandling och avskogning i artrika skogs- och savannområden. Upphandlande organisationer kan ställa krav som ökar förutsättningarna för omställning till mer hållbar produktion av soja. Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djur där fodersojan1, om den ingår i djurfodret, är producerad på ett sätt som minst omfattar följande:
Det är tillräckligt att dokumentationen av fodersojans spårbarhet kan visas genom en särhållen leveranskedja (principen Identity Preserved eller Segregated) eller genom massbalans (principen Mass Balance), eller genom krediter (principen Credits/Book and Claim). | |||||
Information om råvarans ursprung - mjölk och ägg | Basnivå | Teknisk specifikation | Frigående system utehöns | ||
Information om kriteriet Transparens och spårbarhet i livsmedelskedjan är viktigt för att kontrollera miljö- och djurskyddskrav i leveranskedjan. Genom att ställa krav på att information om ursprung ska finnas tillgänglig och kunna kontrolleras säkerställer den upphandlande organisationen att spårbarhet är möjlig. Kriterietext För produkter av mjölkråvara och/eller äggråvara ska information om råvarans ursprungsland finnas tillgänglig och kunna kontrolleras vid anbudstillfället. Informationen ska också finnas tillgänglig eller kunna lämnas på begäran under avtalstiden, även för eventuella ersättningsartiklar. Informationen ska omfatta:
| |||||
Hälsoredovisningssystem | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Frigående system utehöns | ||
Information om kriteriet Friska djur är en viktig aspekt för djurvälfärden. Dessutom är det en viktig aspekt för miljöbelastning eftersom friska djur också producerar mer effektivt. En låg dödlighet i produktionen är en betydelsefull indikator. Kriterietext Ägg ska komma från en producent som arbetar i enlighet med ett hälsoredovisningssystem med hälsoparametrar för djurvälfärd. Parametrar ska följas upp på ett systematiskt sätt, orsaker ska analyseras, avvikelser ska dokumenteras och leda till lämpliga åtgärder i samråd med en veterinär eller produktionsrådgivare för att avhjälpa problemen. Hälsoredovisningssystemet ska minst omfatta följande:
| |||||
Ej syntetiska färgämnen i foder | Basnivå | Teknisk specifikation | Frigående system utehöns | ||
Information om kriteriet Syntetiska färgämnen, t.ex. canthaxanthin (s.k. R-fraser), i foder till värphöns ger ägget en starkt färgad gula men förbättrar inte fodrets kvalitet för djuret. Syntetiska färgämnen kan öka risken för att utveckla allergier hos barn. Kriterietext Produkter av ägg ska komma från värphöns som inte fått foder som innehåller syntetiska färgämnen. | |||||
Ej näbbtrimning - kyckling, kalkon, höns | Basnivå | Teknisk specifikation | Frigående system utehöns | ||
Information om kriteriet Näbbtrimning innebär att en del av näbben förändrats för att förhindra fjäderplockning och kannibalism. Fjäderplockning och kannibalism är något som förekommer i minskad utsträckning i god stallmiljö med dämpad stress. Att inte tillåta näbbtrimning är därmed ett relevant kriterium för djurvälfärd. Kriterietext Råvara från kyckling och höns ska komma från djur vars näbb inte har förändrats vid uppfödningen, till exempel genom näbbtrimning. Detta gäller även föräldragenerationen. Råvara från kalkon ska komma från djur vars näbb inte har förändrats vid uppfödningen, till exempel genom näbbtrimning. | |||||
Ansvarsfull antibiotikaanvändning - kyckling, kalkon, höns | Basnivå | Särskilda kontraktsvillkor | Frigående system utehöns | ||
Information om kriteriet När krav ställs på ansvarsfull antibiotikaanvändning kan det bidra till att antibiotika endast används när det är nödvändigt för djurens hälsa. En hög användning av antibiotika i produktionen av animalier har ett samband med ökad utveckling av resistens mot antibiotika, vilket innebär ett hot mot den globala folkhälsan. Hög antibiotikaanvändning är samtidigt en hållbarhetsutmaning. Kriterietext Leverantören åtar sig att från och med avtalsstart enbart leverera råvara från kyckling, kalkon och höns som är producerad på ett sådant sätt att antibiotika, enligt definitionen i Europaparlamentets och rådets förordning 2019/6/EU, inte används för att främja tillväxt eller rutinmässigt förebygga sjukdom. Antibiotika ska endast användas efter ordination av veterinär till sjuka djur eller till djur i grupper där sjukdom brutit ut, efter att klinisk sjukdom diagnosticerats i en del av gruppen. Det ska under hela avtalstiden finnas dokumentation för råvara från kyckling, kalkon och höns som visar totalt antal medicinska behandlingar, orsaken till behandling, och använda preparat. Det är tillräckligt att dokumentationen görs per flock1. Tredje och fjärde generationens cefalosporiner får endast användas när mikrobiologisk undersökning och resistensbestämning visar att verksamt alternativ saknas. Koccidiostatika som fodertillsats bedöms inte som antibiotika i detta kriterium. | |||||
Produktionsform - inredd bur | Basnivå | Teknisk specifikation | Inredd bur | ||
Information om kriteriet Forskning har visat att både inredda burar, där hönsen går i mindre grupper, och frigående system, där hönsen går i större grupper, uppfyller EUs uppställda funktionskrav och djurskyddsbestämmelser om att djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. Oavsett produktionssystem är det viktigt att hönan kan värpa i rede, sitta på sittpinne och ströbada. Kriterietext Hela ägg och produkt av ägg ska ha producerats av höns som har haft tillgång till värprede, sandbad och sittpinne. | |||||
Mer hållbart producerad fodersoja | Basnivå | Teknisk specifikation | Inredd bur | ||
Information om kriteriet Odling av soja kan innebära stora miljörisker på grund av en hög användning av bekämpningsmedel, jorderosion samt risk för markomvandling och avskogning i artrika skogs- och savannområden. Upphandlande organisationer kan ställa krav som ökar förutsättningarna för omställning till mer hållbar produktion av soja. Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djur där fodersojan1, om den ingår i djurfodret, är producerad på ett sätt som minst omfattar följande:
Det är tillräckligt att dokumentationen av fodersojans spårbarhet kan visas genom en särhållen leveranskedja (principen Identity Preserved eller Segregated) eller genom massbalans (principen Mass Balance), eller genom krediter (principen Credits/Book and Claim). | |||||
Ej syntetiska färgämnen i foder | Basnivå | Teknisk specifikation | Inredd bur | ||
Information om kriteriet Syntetiska färgämnen, t.ex. canthaxanthin (s.k. R-fraser), i foder till värphöns ger ägget en starkt färgad gula men förbättrar inte fodrets kvalitet för djuret. Syntetiska färgämnen kan öka risken för att utveckla allergier hos barn. Kriterietext Produkter av ägg ska komma från värphöns som inte fått foder som innehåller syntetiska färgämnen. | |||||
Ej näbbtrimning - kyckling, kalkon, höns | Basnivå | Teknisk specifikation | Inredd bur | ||
Information om kriteriet Näbbtrimning innebär att en del av näbben förändrats för att förhindra fjäderplockning och kannibalism. Fjäderplockning och kannibalism är något som förekommer i minskad utsträckning i god stallmiljö med dämpad stress. Att inte tillåta näbbtrimning är därmed ett relevant kriterium för djurvälfärd. Kriterietext Råvara från kyckling och höns ska komma från djur vars näbb inte har förändrats vid uppfödningen, till exempel genom näbbtrimning. Detta gäller även föräldragenerationen. Råvara från kalkon ska komma från djur vars näbb inte har förändrats vid uppfödningen, till exempel genom näbbtrimning. | |||||
Information om råvarans ursprung - mjölk och ägg | Basnivå | Teknisk specifikation | Inredd bur | ||
Information om kriteriet Transparens och spårbarhet i livsmedelskedjan är viktigt för att kontrollera miljö- och djurskyddskrav i leveranskedjan. Genom att ställa krav på att information om ursprung ska finnas tillgänglig och kunna kontrolleras säkerställer den upphandlande organisationen att spårbarhet är möjlig. Kriterietext För produkter av mjölkråvara och/eller äggråvara ska information om råvarans ursprungsland finnas tillgänglig och kunna kontrolleras vid anbudstillfället. Informationen ska också finnas tillgänglig eller kunna lämnas på begäran under avtalstiden, även för eventuella ersättningsartiklar. Informationen ska omfatta:
| |||||
Ansvarsfull antibiotikaanvändning - kyckling, kalkon, höns | Basnivå | Särskilda kontraktsvillkor | Inredd bur | ||
Information om kriteriet När krav ställs på ansvarsfull antibiotikaanvändning kan det bidra till att antibiotika endast används när det är nödvändigt för djurens hälsa. En hög användning av antibiotika i produktionen av animalier har ett samband med ökad utveckling av resistens mot antibiotika, vilket innebär ett hot mot den globala folkhälsan. Hög antibiotikaanvändning är samtidigt en hållbarhetsutmaning. Kriterietext Leverantören åtar sig att från och med avtalsstart enbart leverera råvara från kyckling, kalkon och höns som är producerad på ett sådant sätt att antibiotika, enligt definitionen i Europaparlamentets och rådets förordning 2019/6/EU, inte används för att främja tillväxt eller rutinmässigt förebygga sjukdom. Antibiotika ska endast användas efter ordination av veterinär till sjuka djur eller till djur i grupper där sjukdom brutit ut, efter att klinisk sjukdom diagnosticerats i en del av gruppen. Det ska under hela avtalstiden finnas dokumentation för råvara från kyckling, kalkon och höns som visar totalt antal medicinska behandlingar, orsaken till behandling, och använda preparat. Det är tillräckligt att dokumentationen görs per flock1. Tredje och fjärde generationens cefalosporiner får endast användas när mikrobiologisk undersökning och resistensbestämning visar att verksamt alternativ saknas. Koccidiostatika som fodertillsats bedöms inte som antibiotika i detta kriterium. | |||||
Hälsoredovisningssystem | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Inredd bur | ||
Information om kriteriet Friska djur är en viktig aspekt för djurvälfärden. Dessutom är det en viktig aspekt för miljöbelastning eftersom friska djur också producerar mer effektivt. En låg dödlighet i produktionen är en betydelsefull indikator. Kriterietext Ägg ska komma från en producent som arbetar i enlighet med ett hälsoredovisningssystem med hälsoparametrar för djurvälfärd. Parametrar ska följas upp på ett systematiskt sätt, orsaker ska analyseras, avvikelser ska dokumenteras och leda till lämpliga åtgärder i samråd med en veterinär eller produktionsrådgivare för att avhjälpa problemen. Hälsoredovisningssystemet ska minst omfatta följande:
| |||||
Ekologisk vara - tillägg kyckling, höns och ägg | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Ekologisk produktion | ||
Information om kriteriet En ekologisk produktion strävar efter att utnyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt. Det ekologiska jordbruket ska respektera naturens ekosystem och de naturliga kretsloppen samt sträva efter att upprätthålla och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas livskraft och djurens hälsa. Kriterietext Råvara från kyckling, höns och ägg ska vara producerade i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. Produkterna ska dessutom uppfylla följande krav:
| |||||
Ansvarsfull antibiotikaanvändning - kyckling, kalkon, höns | Basnivå | Särskilda kontraktsvillkor | Ekologisk produktion | ||
Information om kriteriet När krav ställs på ansvarsfull antibiotikaanvändning kan det bidra till att antibiotika endast används när det är nödvändigt för djurens hälsa. En hög användning av antibiotika i produktionen av animalier har ett samband med ökad utveckling av resistens mot antibiotika, vilket innebär ett hot mot den globala folkhälsan. Hög antibiotikaanvändning är samtidigt en hållbarhetsutmaning. Kriterietext Leverantören åtar sig att från och med avtalsstart enbart leverera råvara från kyckling, kalkon och höns som är producerad på ett sådant sätt att antibiotika, enligt definitionen i Europaparlamentets och rådets förordning 2019/6/EU, inte används för att främja tillväxt eller rutinmässigt förebygga sjukdom. Antibiotika ska endast användas efter ordination av veterinär till sjuka djur eller till djur i grupper där sjukdom brutit ut, efter att klinisk sjukdom diagnosticerats i en del av gruppen. Det ska under hela avtalstiden finnas dokumentation för råvara från kyckling, kalkon och höns som visar totalt antal medicinska behandlingar, orsaken till behandling, och använda preparat. Det är tillräckligt att dokumentationen görs per flock1. Tredje och fjärde generationens cefalosporiner får endast användas när mikrobiologisk undersökning och resistensbestämning visar att verksamt alternativ saknas. Koccidiostatika som fodertillsats bedöms inte som antibiotika i detta kriterium. | |||||
Mer hållbart producerad fodersoja | Basnivå | Teknisk specifikation | Ekologisk produktion | ||
Information om kriteriet Odling av soja kan innebära stora miljörisker på grund av en hög användning av bekämpningsmedel, jorderosion samt risk för markomvandling och avskogning i artrika skogs- och savannområden. Upphandlande organisationer kan ställa krav som ökar förutsättningarna för omställning till mer hållbar produktion av soja. Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djur där fodersojan1, om den ingår i djurfodret, är producerad på ett sätt som minst omfattar följande:
Det är tillräckligt att dokumentationen av fodersojans spårbarhet kan visas genom en särhållen leveranskedja (principen Identity Preserved eller Segregated) eller genom massbalans (principen Mass Balance), eller genom krediter (principen Credits/Book and Claim). | |||||
Ej syntetiska färgämnen i foder | Basnivå | Teknisk specifikation | Ekologisk produktion | ||
Information om kriteriet Syntetiska färgämnen, t.ex. canthaxanthin (s.k. R-fraser), i foder till värphöns ger ägget en starkt färgad gula men förbättrar inte fodrets kvalitet för djuret. Syntetiska färgämnen kan öka risken för att utveckla allergier hos barn. Kriterietext Produkter av ägg ska komma från värphöns som inte fått foder som innehåller syntetiska färgämnen. | |||||
EU-ekologisk vara | Basnivå | Teknisk specifikation | Ekologisk produktion | ||
Information om kriteriet En ekologisk produktion strävar efter att utnyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt. Det ekologiska jordbruket ska respektera naturens ekosystem och olika naturliga kretslopp och sträva efter att upprätthålla och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas sundhet och djurens hälsa. Kriterietext Livsmedelsprodukter ska vara producerade i enlighet med förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. | |||||
Hälsoredovisningssystem | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Ekologisk produktion | ||
Information om kriteriet Friska djur är en viktig aspekt för djurvälfärden. Dessutom är det en viktig aspekt för miljöbelastning eftersom friska djur också producerar mer effektivt. En låg dödlighet i produktionen är en betydelsefull indikator. Kriterietext Ägg ska komma från en producent som arbetar i enlighet med ett hälsoredovisningssystem med hälsoparametrar för djurvälfärd. Parametrar ska följas upp på ett systematiskt sätt, orsaker ska analyseras, avvikelser ska dokumenteras och leda till lämpliga åtgärder i samråd med en veterinär eller produktionsrådgivare för att avhjälpa problemen. Hälsoredovisningssystemet ska minst omfatta följande:
|
Vid äggproduktion står fodret för den allra största delen av klimatpåverkan, ca 80 % och djurhållningen står för ca 20 %. Det går det åt mellan 2,0 till 2,2 kg foder för att producera 1 kg ägg. En höna lägger dock många ägg under sin livstid så det foder hon äter omvandlas relativt effektivt till protein. Utsläppen av växthusgaser blir cirka 1,5 - 2,5 kg koldioxidekvivalenter per kg ägg.
Produktion av ägg i konventionell produktion sker i huvudsak på två olika sätt, antingen av värphöns som lever i inredd bur eller av värphöns som lever i frigående system. Forskningsläget, som bedömts av Statens veterinärmedicinska anstalt, har visat att både inredda burar, där hönsen hålls i mindre grupper, och frigående system, där hönsen går i mycket stora grupper, uppfyller uppställda funktionskrav och djurskyddsbestämmelser om att djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.
Från och med den 1 januari 2012 måste enligt direktiv 1999/74/EG alla värphöns ha tillgång till inredda burar med värprede, sprättyta och sittpinne. I Sverige är det sedan 2004, när den sista dispensen löpte ut, förbjudet att använda oinredda burar även om den EU-gemensamma lagstiftningen tillåtit detta inom EU fram till den 1 januari 2012.
Ekologisk äggproduktion skiljer sig från den konventionella produktionen genom att hönsen ska ha tillgång till utevistelse och att fodret ska vara ekologiskt producerat. De har också mer utrymme i stallarna, mer utrymme på sittpinnar och i värpreden, dagsljusinsläpp och grovfoder.
I Sverige har konsumtionen av ägg ökat något under senare tid. Självförsörjningen för ägg är hög, ca 92 %. Importen består framför allt av ägg som ingår i bearbetade livsmedel.