Fisk och skaldjur
Upphandlande myndigheter kan ställa krav på en mer hållbar produktion vid upphandling av fisk och skaldjur, även kallat sjömat. Det inkluderar krav på djurhälsa- och välfärd, ansvarsfullt producerat foder och minskad användning av antibiotika.
Filtrering
Kriteriegrupp
Ladda ner | Beskrivning | ||||
---|---|---|---|---|---|
Informationskrav beredd eller konserverad produkt - fisk och skaldjur | Avancerad nivå | Särskilda kontraktsvillkor | Fisk och skaldjur | ||
Information om kriteriet Tydlig information om var fisken är fångad och med vilket redskap eller odlingsmetod underlättar för konsumenten och ökar möjligheterna att förmedla information om hållbarhetsaspekter i livsmedelskedjan. Upphandlande myndigheter som använder särskilda kontraktsvillkor för beredda och konserverade produkter bidrar till en ökad spridning av information om relevanta spårbarhetsparametrar. Kriterietext Leverantören ska senast vid avtalsstart och därefter under hela avtalsperioden lämna följande skriftlig information om fisk-/skaldjursråvaran för beredda och/eller konserverade produkter* som omfattas av kontraktet, bestående av en eller flera fisk/skaldjursråvaror med ett innehåll av fisk och/eller skaldjur över 20 %:
*Beredda eller konserverade produkter av fisk och skaldjur avser de produkter som omfattas av varukoderna 1604 och 1605 i Tulltaxan, det vill säga beredda och konserverade produkter med en viktprocent över 20 av fisk, kräftdjur, blötdjur och/eller andra ryggradslösa djur. Se exempel på produkter i information om hållbarhetskriteriet. | |||||
Odlad fisk och skaldjur | Basnivå | Teknisk specifikation | Fisk och skaldjur | ||
Information om kriteriet Vattenbruk, det vill säga odling av fisk, skaldjur och blötdjur, i marin- eller sötvattensmiljö påverkar den omgivande miljön på olika sätt. Även landbaserade vattenbruk innefattar viss miljöpåverkan. Spårbarhet av foderråvara och åtgärder för att minimera utsläpp av näring och kemikalier i den omgivande miljön är viktiga hållbarhetsaspekter för vattenbruk oavsett odlingsmetod. Upphandlande myndigheter kan bidra till att vattenbruk sker med hänsyn till omgivande ekosystem genom att ställa krav på miljöbedömning och hälsoplan. Kriterietext Vattenbruksprodukter ska komma från produktion som minst uppfyller följande:
| |||||
Vildfångad fisk och skaldjur | Basnivå | Teknisk specifikation | Fisk och skaldjur | ||
Information om kriteriet Hållbart fiske sker på bestånd som är långsiktigt livskraftiga och utan att överskrida den biologiska reproduktionsförmågan. Upphandlande myndigheter kan bidra till att bestånd inte överutnyttjas och att ekosystemen bevaras genom att ställa krav på att den råvara som köps in kommer från livskraftiga bestånd och att fisket anpassar fiskemetoder för att minimera negativa effekter på andra arter i form av bifångster och skadade habitat. Kriterietext Produkter av vildfångad fisk-/skaldjursråvara ska komma från livskraftiga bestånd som upprätthålls genom ett uthålligt uttag där fisk- och skaldjursresurser inte överexploateras. Dessutom ska följande krav uppfyllas:
| |||||
Ej rödmarkerad eller sårbar fisk och skaldjur | Basnivå | Särskilda kontraktsvillkor | Fisk och skaldjur | ||
Information om kriteriet Cirka en tredjedel av världens fiskbestånd är enligt FAO överfiskade och fisketrycket på bestånd som bedöms som sårbara behöver minskas. Genom särskilda kontraktsvillkor för ej rödmarkerad eller sårbara fisk och skaldjur kan upphandlande myndigheter bidra till att säkerställa att produkter som levereras inte kommer ifrån bestånd som bedöms som sårbara. Även odlad fisk och skaldjur omfattas av kontraktsvillkoret. Kriterietext Leverantören åtar sig att från och med avtalsstart enbart leverera fisk- och/eller skaldjursprodukter som inte kommer från arter och/eller bestånd som bedöms som ”rödmarkerade” eller sårbara i en lista, resursöversikt eller liknande som återspeglar tillståndet för fiskbestånd i olika fångstområden och/eller vattenbrukets miljöpåverkan. Bedömningen i listan eller resursöversikten kan för vildfångade arter omfatta parametrar som exempelvis:
För odlade arter:
Den upphandlande myndigheten eller enheten bestämmer vilket underlag, det vill säga vilken lista, resursöversikt eller liknande, som ska ligga till grund för villkoret. Följande lista eller resursöversikt ligger till grund för villkoret (se förteckning över listor i bilaga): [………………………………………….…]
Om den angivna listan eller resursöversikten uppdateras under avtalstiden kommer den upphandlande myndigheten att underrätta leverantören om den uppdaterade versionen. ”Rödmarkerade” eller sårbara fisk- och/eller skaldjursbestånd kan exempelvis tillkomma eller försvinna från listan eller översikten vid en uppdatering. Leverantören ska börja tillämpa det uppdaterade underlaget senast inom [30] dagar från underrättelsen. | |||||
Fisk och skaldjur från hållbara bestånd och hållbart vattenbruk | Avancerad nivå | Särskilda kontraktsvillkor | Fisk och skaldjur | ||
Information om kriteriet Fiske utnyttjar en vild resurs och hållbar användning av världens fiskebestånd är en av de viktigaste hållbarhetsaspekterna inom produktområdet fisk och skaldjur. För odlad fisk och skaldjur dominerar ofta foderanvändningen miljöavtrycket men även hälsoplan och ekosystempåverkan är relevanta hållbarhetsparametrar. Genom särskilda kontraktsvillkor kan upphandlande myndigheter säkerställa att produkter som levereras bedöms komma ifrån hållbara bestånd och vattenbruk. Kriterietext Leverantören åtar sig att från och med avtalsstart enbart leverera produkter av vildfångad fisk-/skaldjursråvara som kommer från bestånd som på vetenskaplig grund bedöms som hållbart nyttjade gällande följande parametrar:
Leverantören åtar sig att från och med avtalsstart enbart leverera produkter av odlad fisk-/skaldjursråvara som kommer från vattenbruk som bedöms som hållbara gällande följande parametrar:
Detta kan exempelvis uttryckas genom att arten/beståndet/vattenbruket är grönmarkerad, det vill säga bedömd som hållbar/t, i en lista eller resursöversikt som bedömer ovan nämnda parametrar. Den upphandlande myndigheten eller enheten bestämmer vilket underlag, det vill säga vilken lista, resursöversikt eller liknande, som ska ligga till grund för villkoret. Följande lista eller resursöversikt ligger till grund för villkoret (se förteckning över listor i bilaga): [………………………………] Om underlaget uppdateras under avtalstiden ska den upphandlande myndigheten underrätta leverantören om den uppdaterade versionen. Grönmarkerade fisk- och/eller skaldjursbestånd kan exempelvis tillkomma eller försvinna från listan eller översikten vid en uppdatering. Leverantören ska börja tillämpa det uppdaterade underlaget senast inom [30] dagar från underrättelsen. | |||||
Minskad miljö och klimatpåverkan från fiskefartyg och produktionsanläggningar | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Fisk och skaldjur | ||
Information om kriteriet Fiskefartyg påverkar inte bara miljön genom sitt fiske utan också genom utsläpp från motorer och kylsystem. För beredda produkter påverkar även beredningsindustrins anläggningar miljöavtrycket av slutprodukten. Genom att ställa krav på att den fiskråvara som köps in kommer från energieffektiva fiskefartyg och produktionsanläggningar, kan upphandlande myndigheter bidra till att fiskets övriga miljö och klimatpåverkan minskas. Kriterietext Produkter av vildfångad fisk-/skaldjursråvara ska komma ifrån produktion som uppfyller följande krav:
0,10 L per kg hel landad sill, makrill eller skarpsill
Leverantören ska på begäran av den upphandlande myndigheten lämna bevis att kravet är uppfyllt under anbudsprövningen. | |||||
EU-ekologisk vara | Basnivå | Teknisk specifikation | Fisk och skaldjur | ||
Information om kriteriet En ekologisk produktion strävar efter att utnyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt. Det ekologiska jordbruket ska respektera naturens ekosystem och olika naturliga kretslopp och sträva efter att upprätthålla och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas sundhet och djurens hälsa. Kriterietext Livsmedelsprodukter ska vara producerade i enlighet med förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. |
Fisk och skaldjur har många positiva hälsoeffekter och vi rekommenderas att äta mer, gärna två till tre gånger i veckan enligt Livsmedelsverket. Livsmedelsverket avråder samtidigt förskolor skolor och sjukhus från att servera viss fisk på grund av höga halter miljöföroreningar. Läs mer i Livsmedelsverkets råd[1].
Fiske är den enda formen av livsmedelsproduktion i stor skala som utnyttjar en vild resurs. En av de viktigaste hållbarhetsaspekterna för vildfångad fisk och skaldjur är därför att använda bestånden på ett hållbart sätt. Cirka en tredjedel av världens kommersiellt nyttjade fiskbestånd (33%) är idag överfiskade och fisketrycket på dessa behöver minskas[2]. Majoriteten av bedömda bestånd (60%) utnyttjas fullt ut, vilket innebär att de fiskas på en hållbar nivå, men att fisket inte kan ökas[3]. Givet en ökande efterfrågan på vildfångad fisk är dock möjligheterna att öka uttaget av fisk från havet begränsade, även om allt fiske var mer hållbart än idag[4].
Samma produkt av fisk och skaldjur kan komma från olika typer av fisken med varierande miljöpåverkan. Genom olika åtgärder, exempelvis genom att välja anpassade redskap, kan påverkan på det omgivande ekosystemet inklusive bottnar och upptaget av oönskade bifångster minimeras[5].
Vattenbruk pekas ofta ut som lösningen på det vilda fiskets begränsade produktion givet en ökande efterfrågan. Odling av fisk och skaldjur i vattenbruk kräver bland annat foder, vilket ofta är den parameter som dominerar miljöavtrycket. Vattenbruk som inte kräver foder (musslor, ostron, alger) har därför miljöfördelar[6]. När foder används är hur mycket och vilken typ av foder som används viktiga hållbarhetsparametrar. Möjligheten att helt ersätta fiskmjöl och fiskolja i foder med vegetabilisk råvara är begränsad, framförallt gällande rovfiskar såsom laxfisk[7].
Vattenbruk kan medföra skadlig påverkan på känsliga ekosystem, övergödning, risk för rymning, spridning av sjukdomar och parasiter, kemikalier och läkemedel[8]. En del av dessa problem kan åtgärdas, exempelvis genom mer stängda system, på land eller i hav, där utbytet med miljön kan kontrolleras i större utsträckning. Detta sker till en kostnad av en större material- och energiåtgång och därför kan till exempel val av energikälla vara en viktig hållbarhetsaspekt[9]. Ett hållbart vattenbruk kan ta olika form beroende på vilka miljöparametrar som är relevanta där odlingen sker. Oavsett om odlingen är vatten- eller landbaserad är det sättet vattenbruket bedrivs på och åtgärder för att minimera miljöpåverkan som avgör odlingens hållbarhetsprestanda.
År 2017 konsumerades ca 25 kilo hel, motsvarande 12,5 kilo filead, skalad och beredda produkter av fisk, skaldjur och alger (sill och skarpsill undantagna) per person i Sverige[10]. Knappt 30% av det som konsumeras kommer ifrån inhemsk produktion inom yrkes och fritidsfiske samt vattenbruk. Drygt 70% importeras främst från Norge, Danmark och Kina[11]. Regnbåge och röding är i dagsläget de vanligast producerade matfiskarterna i det svenska vattenbruket[12].
[1] Livsmedelsverket. Bra måltider i förskolan, 2016. Bra måltider i skolan, 2019. Bra måltider på sjukhus, 2020.
[2] FAO-SOFIA, 2018
[3] Ibid.
[4] Ibid.
[5] Zhou et al., 2010
[6] Ziegler et al., 2016
[7] Guerden et al., 2008
[8] FAO, 2009 – Environmental impact assessment and monitoring in aquaculture
[9] Philis et al., 2019
[10] Borthwick et al., 2019
[11] Ibid.
[12] SCB, 2017