Ej rödmarkerad eller sårbar fisk och skaldjur
Nivå: Basnivå
Cirka en tredjedel av världens fiskbestånd är enligt FAO överfiskade och fisketrycket på bestånd som bedöms som sårbara behöver minskas. Genom särskilda kontraktsvillkor för ej rödmarkerad eller sårbara fisk och skaldjur kan upphandlande myndigheter bidra till att säkerställa att produkter som levereras inte kommer ifrån bestånd som bedöms som sårbara. Även odlad fisk och skaldjur omfattas av kontraktsvillkoret.
Kriterieinformation
- Typ:
- Särskilda kontraktsvillkor
- Id:
- 11325
- Grupp:
- Fisk och skaldjur
Kriterietext
Leverantören åtar sig att från och med avtalsstart enbart leverera fisk- och/eller skaldjursprodukter som inte kommer från arter och/eller bestånd som bedöms som ”rödmarkerade” eller sårbara i en lista, resursöversikt eller liknande som återspeglar tillståndet för fiskbestånd i olika fångstområden och/eller vattenbrukets miljöpåverkan.
Bedömningen i listan eller resursöversikten kan för vildfångade arter omfatta parametrar som exempelvis:
- beståndsstorlek
- beståndets reproduktionsförmåga
- fisketryck
- förvaltning
För odlade arter:
- foderanvändning
- kemikalieanvändning
Den upphandlande myndigheten eller enheten bestämmer vilket underlag, det vill säga vilken lista, resursöversikt eller liknande, som ska ligga till grund för villkoret.
Följande lista eller resursöversikt ligger till grund för villkoret (se förteckning över listor i bilaga):
[………………………………………….…]
Om den angivna listan eller resursöversikten uppdateras under avtalstiden kommer den upphandlande myndigheten att underrätta leverantören om den uppdaterade versionen. ”Rödmarkerade” eller sårbara fisk- och/eller skaldjursbestånd kan exempelvis tillkomma eller försvinna från listan eller översikten vid en uppdatering. Leverantören ska börja tillämpa det uppdaterade underlaget senast inom [30] dagar från underrättelsen.
Förslag till bevis
Anbudsgivaren bekräftar i sitt anbud att endast fisk-och skaldjursprodukter som överensstämmer med kontraktsvillkoret kommer att levereras.
Förslag till uppföljning
- En plan för uppföljning av kontraktsvillkoren tillsammans med leverantören rekommenderas.
- Kontrollera leverans och efterfråga dokumentation som kan styrka att leveranserna skett i enlighet med valt underlag, exempelvis art/vetenskapligt namn, fångstområde och referens till underlag.
Information om kriteriet
Den upphandlande organisationen bestämmer vilket underlag, det vill säga vilken lista, resursöversikt eller liknande, som ska ligga till grund för villkoret och anger valt underlag i upphandlingsdokumenten. Den upphandlande myndigheten kan även begära att leverantören i sitt anbud beskriver hur denne kommer att fullgöra villkoret. OM inget val av underlag görs av den upphandlande organisationen är det rimligt att anta att WWF:S Fiskguide kommer att accepteras vid beställning och leverans på avtalet.
Observera att certifierade fisken enligt MSC:s och KRAV:s regelverk inte längre ingår i Fiskguidens bedömningar och därmed inte längre är ”gröna” och beställningsbara på KravID 11325 och 11326.
Observera även att marknadstillgången snabbt kan skrifta beroende på om enskilda fisken erhåller eller förlorar sin certifiering inom exempelvis MSC, ASC och KRAV alternativt bedömningen i WWF:s Fiskguiden avseende grönt, gult och rött. Även förädlingsindustrin kan snabbt byta fiske, art, ursprung och prestanda på råvara under avtalstiden.
För att säkra upp valmöjligheter i beställningsarbetet i den rådande marknadssituationen på marknaden kombinera gärna kravställningar på vildfångad fisk (10399:2), odlad fisk (10459:2) och KRAV (11362) med WWF:s Fiskguides bedömningar (11325 gula och gröna ”fisken”) samt (11326 gröna ”fisken”).
Motiv
Majoriteten av bedömda bestånd (60%) utnyttjas fullt ut, vilket innebär att de fiskas på en hållbar nivå, men att fisket inte kan ökas (FAO-SOFIA, 2018). I vissa fall kan bristfälliga datakällor både om bestånden och hur de nyttjas leda till osäkerhet i bedömningen av vissa bestånd. Det finns även en fördröjning i bedömningarna då naturliga variationer hos bestånden är vanligt förekommande. Metodiken för beståndsuppskattning utvecklas därför kontinuerligt vilket gör att gamla bedömningar kan behöva revideras. Bestånden och därmed de vetenskapliga bedömningarna kan variera kraftigt från år till år.
Upphandlande myndigheter kan prioritera olika när det gäller vilket underlag som anses lämpligt som informationsunderlag till kontraktsvillkoret beroende på bland annat ambition och resurser. Kontraktsvillkoret kan även kombineras med tekniska specifikationer på enskilda positioner. En prioritering avseende de fisk-och eller skaldjursprodukter som upphandlas i stor utsträckning rekommenderas.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11325
- Versionsdatum
- 2019-06-26
- Senast granskad
- 2024-07-04
2024-07-04: Tillägg till "hur kravet ska användas".OM inget val av underlag görs av den upphandlande organisationen är det rimligt att anta att WWF:S Fiskguide kommer att accepteras vid beställning och leverans på avtalet. Samt information om att använda hållbarhetskriterier inom Fisk och skaldjur kombinatoriskt avseende 10399:2, 10459:2, 11362, 11325 och 11326.