Biologisk mångfald
Nivå: Spjutspetsnivå
Den globala matproduktionen utgör ett av de allvarligaste hoten mot den biologiska mångfalden. Inom jordbruket finns goda möjligheter att arbeta systematiskt för att skydda och gynna den biologiska mångfalden, vilket kravet syftar till att främja.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11539
- Grupp:
- Frukt
- Engelska:
Kriterietext
Råvara av frukt och grönsaker ska odlas med iakttagande av ett systematiskt och dokumenterat arbete för biologisk mångfald.
Det ska minst omfatta:
- Dokumentation, till exempel en kartläggning eller riskanalys, som visar att odlaren förstår vilken påverkan som odlingen har på den biologiska mångfalden.
- Dokumentation, till exempel en handlingsplan, som beskriver de åtgärder som vidtagits för att skydda och gynna den biologiska mångfalden i odlingen.
Kravet gäller inte för växthusodlad råvara.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa exempelvis följande:
- Giltig licens/certifikat för märkning/certifiering som omfattar kravet, till exempel IP Sigill Frukt & Grönt, GlobalG.A.P add-on Biodiversity eller likvärdigt.
Förslag till uppföljning
Uppföljning under avtalstiden kan till exempel ske genom stickprov vid ett eller flera tillfällen på den produkt/produkter som omfattas av kravet. Då kan till exempel följande kontrolleras:
- Giltig licens/certifikat för märkning/certifiering som omfattar kravet, till exempel IP Sigill Frukt & Grönt, Global GAP add-on biodiversity eller likvärdigt.
Ta gärna hjälp av specialistkompetens i din organisation som kontrollerar inlämnad bevisning på kravuppfyllnad. Det kan exempelvis vara en miljö- eller hållbarhetsstrateg med stor kunskap i hållbarhetsfrågor.
Information om kriteriet
Kriteriet är relevant att ställa på konventionellt frilandsodlad frukt och grönsaker. Kravet omfattar inte växthusodlade produkter och kan begränsa marknadstillgången och kan variera för olika produkter och över säsong. Det kan också vara svårt att i förväg veta om en råvara odlats på friland eller i växthus. Genom tidig dialog och marknadsanalys kan förutsättningarna på marknaden utforskas.
Marknadsanalys
Färsk frukt och grönsaker saknar ofta unik identifiering i form av GTIN och tillhörande artikelinformation i digitala system. Därför kan det vara mer resurskrävande att följa upp för både köpare och säljare.
Mer om GTIN och identifiering av frukt och grönt
Motiv
Förlust av biologisk mångfald är en av vår tids stora hållbarhetsutmaningar. Det är ett av de områden som har överskridit den planetära gräns som har uppskattats som säker. Enligt forskare är vi på väg in i, eller befinner oss i, ett sjätte massutdöende. Ett skeende som utmärks av att stora mängder arter går förlorade. Orsaken är mänsklig aktivitet, såsom storskalig livsmedelsproduktion, skogsavverkning, förbränning av fossila bränslen och omvandling av naturliga ekosystem.
När den biologiska mångfalden minskar förloras även de så kallade ekosystemtjänster som den biologiska mångfalden levererar. Det kan till exempel vara pollinering, livsmedelsproduktion, rening av vatten, bördiga jordar och klimatreglering.
Allt fler aktörer lyfter frågan om vikten av biologisk mångfald och flera initiativ har börjat tas för att genomföra åtgärder som både skyddar och stärker den biologiska mångfalden. Inom jordbruket finns goda möjligheter att genomföra sådana åtgärder och samtidigt säkra framtida goda skördar.
Åtgärderna kan skilja sig åt beroende på förutsättningar och vilka effekter som är viktiga att nå. Det kan till exempel vara implementering av buffertzoner mot vattendrag och/eller känsliga ekosystem, optimerad eller minskad användning av växtskyddsmedel eller åtgärder för att underlätta för etablering och spridning av flora och fauna.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11539
- Versionsdatum
- 2023-02-07
- Senast granskad
- 2024-07-04
2024-07-04: Enbart nytt granskningsdatum utan ändringar
2023-02-07: Ursprunglig version.