Hållbarhetskrav för Ekologisk vara - tillägg frukt & grönt - Avancerad nivå - Frukt | Upphandlingsmyndigheten
Start

Ekologisk vara - tillägg frukt & grönt

Kriterieinformation

Typ:
Teknisk specifikation
Id:
11128:1
Grupp:
Frukt

Nivå: Avancerad nivå

I det ekologiska jordbruket strävar man efter att respektera naturens ekosystem, olika naturliga kretslopp och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas sundhet. Genom ytterligare krav på energianvändning kan klimatpåverkan från produktionen minska.

Kriterietext

Råvara av frukt, bär och grönsaker odlade i växthus, ska vara producerade i enlighet med förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter samt minst ett av följande krav:

Antingen ska:

  • den sammantagna årliga energianvändningen för uppvärmning, kylrum, belysning samt tillverkning av CO2 till minst 80 procent utgöras av förnybar energi1 eller spillvärme.

Eller så ska:

  • fossil energi uppgå till högst 2,5 kWh per m2 och odlingsvecka i genomsnitt under kulturtiden.

 1. Enligt definition i artikel 2, punkt 1 i direktiv (EU) 2018/2001 om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor.

Förslag till bevis

Leverantören ska på begäran kunna uppvisa exempelvis följande: 

  • Certifiering med tillhörande märkning som uppfyller kravet, exempelvis KRAV eller likvärdigt.

Förslag till uppföljning

Uppföljning kan exempelvis ske genom stickprovskontroller vid ett eller flera tillfällen på kravställda produkter. Då kan följande kontrolleras:

  • Produktmärkning, exempelvis KRAV-märkning eller annan märkning som uppfyller kravet. 

Ta gärna hjälp av specialistkompetens i din organisation som kontrollerar inlämnad bevisning på kravuppfyllnad. Det kan exempelvis vara en miljö- eller hållbarhetsstrateg med stor kunskap i hållbarhetsfrågor. 

Sidan har laddats