Kemisk efterskördsbehandling - grönsaker
Nivå: Avancerad nivå
Kemiska efterskördsbehandlingar är växtskyddsmedel som kan användas för att skydda mot till exempel svampangrepp eller för att förhindra groning under lagringstiden. Kravet syftar till att minska användningen av dessa ämnen och att inte exponera konsumenter i onödan.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 10391:2
- Grupp:
- Grönsaker
Kriterietext
Kemiska växtskyddsmedel som är fungicider får inte användas för att behandla färsk eller kyld matpotatis och rotsaker efter skörd.
För groningshämmande behandling av lagrad matpotatis får endast växtskyddsmedel innehållande de aktiva ämnena 1,4-Dimetylnaftalen, apelsinolja och grönmyntaolja användas.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa till exempel följande:
Giltig licens/certifikat för märkning/certifiering som omfattar kravet, till exempel IP Sigill Frukt & Grönt/Svenskt Sigill eller likvärdigt.
Förslag till uppföljning
Uppföljning kan exempelvis ske genom stickprovskontroller av levererade livsmedelsprodukter. Då kan till exempel följande kontrolleras:
- Giltigt certifikat från en certifiering/märkning som omfattar kravet, till exempel IP Sigill Frukt och Grönt/Svenskt Sigill eller likvärdigt.
Ta gärna hjälp av specialistkompetens i din organisation som kontrollerar inlämnad bevisning på kravuppfyllnad. Det kan exempelvis vara en miljö- eller hållbarhetsstrateg med stor kunskap i hållbarhetsfrågor.
Information om kriteriet
Kravet omfattar endast färska produkter och gäller inte produkter inom kategorin som är frysta, torkade, inlagda, konserverade eller liknande och som processas direkt efter skörd. Kravet är relevant för färsk och kyld, konventionellt odlad matpotatis där god tillgång finns på marknaden. Det kan också vara relevant på till exempel rotsaker och lök som lagras en längre tid, men kan begränsa marknadstillgången och variera för olika produkter. Gör en marknadsanalys för att säkerställa tillgång.
Färsk frukt och grönsaker saknar ofta unik identifiering i form av GTIN och tillhörande artikelinformation i digitala system. Därför kan det vara mer resurskrävande att följa upp för både köpare och säljare.
Mer om GTIN och identifiering av frukt och grönt
Miljömål
Motiv
På potatis och vissa rotsaker används kemisk efterskördsbehandling för att skydda mot angrepp efter skörd eller påverka livsprocesserna, till exempel groning och mognad, och därigenom förlänga hållbarheten. Kravet syftar till att minska användningen av dessa ämnen och att inte exponera konsumenter i onödan.
För att nå en cirkulär ekonomi behöver beroendet av kemiska växtskyddsmedel minska och där farliga ämnen inte återcirkuleras.
Kemiska växtskyddsmedel som är fungicider får inte användas för att behandla frukt och matpotatis efter skörd i Sverige enligt 2 kap. 39 b § förordningen (2014:425) om bekämpningsmedel.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 10391:2
- Versionsdatum
- 2023-02-07
- Senast granskad
- 2024-07-04
2024-07-04: Enbart nytt granskningsdatum utan ändringar.
2023-02-07, Krav ID 10391:2: Kriteriet får ett nytt versionsnummer. Byter kravnivå från bas till avancerad. Kriterienamn justerat för att ökad tydlighet. Kriteriet omfattar inte längre Maleinhydrazid.för groningshämmande behandling av lök. Lagt till i kravtext att 1,4-Dimetylnaftalen, apelsinolja och grönmyntaolja accepteras för behandling av matpotatis efter skörd. Lagt till förslag till uppföljning. Justerat motivtext och hur kravet ska användas. Läggs i kravpaket Nationella Livsmedelsstrategin
2020-01-08: Bevis ändrat från IP Grundcertifiering till IP Sigill - ingen versionshantering2016-12-16: Tillägg i kravtext - rotsaker, ny undergrupp grönsaker