Socialt ansvarsfull odling
Nivå: Basnivå
Vegetabiliska råvaror som frukt, grönsaker, spannmål och socker kan ha globala leveranskedjor. Globalt finns det stora utmaningar med arbetsförhållanden i odlingen. Därför är det viktigt att ställa krav på att arbetares rättigheter värnas vid odlingen av de varor som köps in.
Kriterieinformation
- Typ:
- Särskilda kontraktsvillkor
- Id:
- 10397:2
- Grupp:
- Grönsaker
- Engelska:
Kriterietext
Råvara av frukt och/eller grönsaker som levereras enligt kontraktet ska vara odlade under arbetsförhållanden som är förenliga med:
- ILO:s kärnkonventioner om tvångsarbete, barnarbete, diskriminering och föreningsfrihet, organisationsrätt samt arbetarskydd och arbetsmiljö (nr 29, 87, 98, 100, 105, 111, 138, 182, 155 och 187).
- Den arbetsrätt och arbetsmiljörätt som gäller där arbetet utförs. Om lagstiftningen inte lever upp till ILO:s kärnkonventioner ska konventionerna gälla.
Förslag till bevis
Leverantören bekräftar i sitt anbud att endast frukt- och grönsaksprodukter som överensstämmer med kontraktsvillkoret kommer att levereras. Under rubriken ”förslag till uppföljning” finns förslag på hur kravet kan följas upp under kontraktstiden.
Förslag till uppföljning
Uppföljning under avtalstiden kan till exempel ske genom stickprov vid ett eller flera tillfällen på den produkt/produkter där kravet ställts. Då kan till exempel något av följande kontrolleras:
Certifiering med tillhörande märkning
Om kravet verifieras med en certifiering med tillhörande märkning kan uppföljning ske genom att kontrollera att märkning finns på produkten, förpackningen, i produktdatabas eller liknande. Exempel på certifieringar med tillhörande produktmärkningar som uppfyller kravet är Rainforest Alliance, Sustainably Grown Certified, Global GAP add on GRASP eller likvärdigt.
Egendeklaration verifierad av ackrediterat verifieringsorgan
Om en egendeklaration verifierad av ackrediterat verifieringsorgan används som bevis för kravet, säkerställ att den är verifierad av ett verifieringsorgan ackrediterat för uppgiften enligt ISO/IEC 17029 eller likvärdig standard.
Frukt och grönsaker kan ha globala leveranskedjor och en och samma råvara kan behöva följas upp på olika sätt beroende på var i världen den har odlats. Alla certifieringar och märkningar är inte alltid tillämpbara på hela sortimentet utan kan vara inriktade på att hantera risker i vissa länder eller för viss typ av odling. Ta gärna hjälp av specialistkompetens i din organisation som kontrollerar inlämnad bevisning vid uppföljning. Det kan exempelvis vara en miljö- eller hållbarhetsstrateg med stor kunskap i hållbarhetsfrågor.
Information om kriteriet
Kriteriet omfattar färsk vegetabilier, exempelvis frukt, grönsaker och socker, samt produkter av dessa. Kriteriet är relevant för råvaror producerade i riskländer utanför Sverige.
Om målet är både socialt ansvarsfull odling och ekologisk råvara, kan kriterium 10397:2 kombineras med kriterium 11009 - EU-ekologisk råvara. Då kan till exempel en dubbelcertifierad råvara med både social märkning i kombination med EU-ekologisk märkning användas vid uppföljning. På bananer finns god tillgång på dubbelcertifierad råvara, där EU-ekologisk märkning tillsammans med Rainforest Alliance eller KRAV är exempel på förkommande märkningar. För övrigt sortiment kan tillgången vara begränsad.
Färsk frukt och grönsaker saknar ofta unik identifiering i form av GTIN och tillhörande artikelinformation i digitala system. Därför kan det vara mer resurskrävande att följa upp för både köpare och säljare. Marknadstillgången på produkter som klarar kravet kan variera inom olika produktgrupper. Undersök utbudet genom att göra en marknadsanalys.
Marknadsanalys
GTIN och identifiering av frukt och grönt
Kravet kompletterar Upphandlingsmyndighetens kontraktsvillkor för arbetsrättsliga villkor
Kriteriet för socialt ansvarsfull odling kan användas för att uppnå en viss hållbarhetsprestanda på en viss produkt. Kriteriet kan användas som komplement till Upphandlingsmyndighetens kontraktsvillkor om arbetsrättsliga villkor enligt ILO:s kärnkonventioner och hållbara leveranskedjor, som kan tillämpas om en behövlighetsbedömning har visat att den upphandlande organisationen är skyldig att ställa arbetsrättsliga krav enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) 17 kap. 2-5 §§. Om arbetet utförs i länder där svensk rätt inte är tillämplig ska villkor fastställas enligt ILO:s kärnkonventioner.
Kriterietjänsten
Behövlighetsbedömning
Motiv
Det finns stora utmaningar vad gäller arbetsförhållanden och respekt för mänskliga rättigheter i livsmedelsproduktionen. Problemen är mer utbredda i länder med svag efterlevnad av arbetsrättslagstiftning, men även i övriga länder förekommer brott mot mänskliga rättigheter. Migrantarbetare och andra mer sårbara grupper riskerar att utnyttjas då de inte vågar eller har möjlighet att hävda sina rättigheter, som till exempel anställningskontrakt, skäliga löner och rätt att organisera sig.
Många som arbetar inom frukt- och grönsaksodlingar är säsongsanställda. I länder med bristande lagstiftning och efterlevnad befinner sig de anställda många gånger i ett utsatt läge gentemot sin arbetsgivare och har ofta sämre arbetsförhållanden än de fast anställda.
Genom att ställa krav på grundläggande arbetsvillkor och respekt för mänskliga rättigheter kan många anställdas liv förbättras, liksom deras familjers.
Läs mer om riskerna inom frukt och grönt i vår riskanalystjänst.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 10397:2
- Versionsdatum
- 2023-02-07
- Senast granskad
- 2024-07-04
2024-07-04: Enbart nytt granskningsdatum utan ändringar.
2023-02-07, Krav ID 10397:2: Nytt versionsnummer. Byter från teknisk specifikation till särskilt kontraktsvillkor, men behåller i praktiken samma innebörd. Renodlat till att omfatta ILO:s kärnkonventioner. Tidigare spjutspetsnivå har nu fått eget unikt kravID 11537 för ökad tydlighet i digitala system. Adderat förslag till uppföljning Sustainably Grown Certified, Global GAP add on GRASP.
2016-12-16, Krav ID 10397:1: Bevis Rainforest alliance på basnivå, Fairtrade på spjutspetsnivå, ny undergrupp frukt.