Kravpaket frukt och grönt Nationella Livsmedelsstrategin
En livsmedelsstrategi för Sverige anger att: Den offentliga upphandlingen av livsmedel och måltidstjänster bör användas för att bättre styra mot och motsvara samhällets ambitioner och lagar inom djurskydd och miljö. Ett sätt för upphandlande organisationer att arbeta mot detta mål är genom att ställa krav i sin upphandling av livsmedel.
Filtrering
Ladda ner | Beskrivning | |||
---|---|---|---|---|
Kemisk efterskördsbehandling - grönsaker | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Kemiska efterskördsbehandlingar är växtskyddsmedel som kan användas för att skydda mot till exempel svampangrepp eller för att förhindra groning under lagringstiden. Kravet syftar till att minska användningen av dessa ämnen och att inte exponera konsumenter i onödan. Kriterietext Kemiska växtskyddsmedel som är fungicider får inte användas för att behandla färsk eller kyld matpotatis och rotsaker efter skörd. För groningshämmande behandling av lagrad matpotatis får endast växtskyddsmedel innehållande de aktiva ämnena 1,4-Dimetylnaftalen, apelsinolja och grönmyntaolja användas. | ||||
Kemisk efterskördsbehandling - frukt | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Efterskördsbehandlingar är kemiska växtskyddsmedel som används för att förlänga hållbarheten genom att till exempel fördröja mognad och skydda mot svampangrepp. Kravet syftar till att minska användningen av dessa ämnen och att inte exponera konsumenter i onödan. Kriterietext Kemiska växtskyddsmedel som är fungicider får inte användas för att behandla frukt efter skörd. Kravet omfattar inte citrus. |