Kaffe, te och kakao
Produktion av kaffe, te och kakao har stor påverkan på den omgivande miljön och människors välbefinnande. Upphandlare kan bidra till en mer hållbar odling och produktion av kaffe, te och kakao genom att ta miljömässig och social hänsyn i upphandlingar.
Filtrering
Kriteriegrupp
Ladda ner | Beskrivning | ||||
---|---|---|---|---|---|
EU-ekologisk vara | Basnivå | Teknisk specifikation | Kaffe, te och kakao | ||
Information om kriteriet En ekologisk produktion strävar efter att utnyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt. Det ekologiska jordbruket ska respektera naturens ekosystem och olika naturliga kretslopp och sträva efter att upprätthålla och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas sundhet och djurens hälsa. Kriterietext Livsmedelsprodukter ska vara producerade i enlighet med förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. | |||||
Ekologisk produktion och socialt ansvarsfull odling - kaffe, te och kakao | Avancerad nivå | Särskilda kontraktsvillkor | Kaffe, te och kakao | ||
Information om kriteriet Det ekologiska jordbruket ska respektera naturens ekosystem och olika naturliga kretslopp och sträva efter att upprätthålla och förbättra kvaliteten på jord, vatten och växternas livskraft. Vid produktion av kaffe och kakao kan även social hänsyn särskilt beaktas. Kriterietext Leverantörens åtagande: Leverantören ska från och med att kontraktet startar endast leverera produkter av kaffe, te och kakao som uppfyller kriterier enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter och är odlade under arbetsförhållanden som är förenliga med:
| |||||
Miljömässigt hållbar odling – kaffe, te och kakao | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Kaffe, te och kakao | ||
Information om kriteriet Odling av kaffe, te och kakaoprodukter sker i tropiskt och subtropiskt klimat och kan ha stor påverkan på miljö, klimat och lokala ekosystem. Upphandlande myndigheter kan efterfråga att konventionellt odlade kaffe, te och kakaoprodukter uppfyller miljökrav, exempelvis att naturliga och särskilt känsliga ekosystem ska skyddas. Kriterietext Produkter av kaffe, te och kakao ska komma från odlingar där minst följande åtgärder vidtas för att minska påverkan på miljö, klimat och lokala ekosystem:
| |||||
Socialt ansvarsfull odling - kaffe, te och kakao | Basnivå | Särskilda kontraktsvillkor | Kaffe, te och kakao | ||
Information om kriteriet Vid odling av kaffe, te och kakao finns risk för oskäliga arbetsvillkor. Att välja varor som vid odlingen främjar goda arbetsförhållanden skapar förutsättningar för långsiktigt hållbara produktionssystem, där även hänsyn tas till miljö och ekonomisk hållbarhet för odlarna. Kriterietext Leverantörens åtagande: Leverantören ska från och med att kontraktet startar endast leverera produkter av kaffe, te och kakao som är odlade under arbetsförhållanden som är förenliga med:
| |||||
Socialt ansvarsfull odling och rättvis handel - kaffe, te och kakao | Avancerad nivå | Särskilda kontraktsvillkor | Kaffe, te och kakao | ||
Information om kriteriet Odling av kaffe, te och kakao sker ofta i länder med utbredd fattigdom och odlarna lever under instabila ekonomiska förhållanden, bland annat på grund av instabila världsmarknadspriser. Att välja varor som vid odlingen främjar socialt ansvar och även bidrar till rättvisa handelsvillkor kan bidra till att de ekonomiska förutsättningarna för odlarna förbättras. Kriterietext Leverantörens åtagande: Leverantören ska från och med att kontraktet startar endast leverera produkter av kaffe, te och kakao är odlade under förhållanden som är förenliga med:
Odlaren ska dessutom garanteras:
|
Produktionen av kaffe, te och kakaoprodukter sker i länder med tropiskt eller subtropiskt klimat där export av dessa grödor är en viktig inkomstkälla för många människor på landsbygden samtidigt som produktionen har stor påverkan på den omgivande miljön och människors välbefinnande. Gemensamt med kaffe, te och kakaoodling är också att plantorna är känsliga för vädersvängningar och därmed hotas skördarna i hög grad av pågående klimatförändringar. Att ta miljömässig och social hänsyn vid upphandling av kaffe, te och kakao kan bidra till en mer hållbar odling och produktion av dessa produkter.
Svensk kaffekonsumtion är bland de högsta i världen. Enligt Jordbruksverket konsumeras ca 9 kilo kaffe per person och år i Sverige. De största kaffeproducerande länderna är Brasilien, Vietnam och Colombia följt av Indonesien och Honduras*. Vid konventionell odling av kaffe, te och kakao används konstgödsel och bekämpningsmedel. Rester av dessa kan ansamlas i marken och vattnen och påverka miljö och människor i omgivningen. Vid anläggning av nya kaffeodlingar förekommer det även att skog skövlas, vilket påverkar den biologiska mångfalden och leder till ökade utsläpp av koldioxid. Nedhuggna skogar medför även att jordarna lämnas oskyddade för regn vilket kan leda till jorderosion.
Kaffeodling sker ofta småskaligt i länder med utbredd fattigdom och många miljoner småskaliga odlare beräknas vara beroende av kaffe för sin försörjning. ** Småskaliga odlare lever ofta i stor ekonomisk osäkerhet bland annat på grund av att världsmarknadspriset för kaffe varierar mycket. Sociala och ekonomiska dimensioner av hållbarhet kan därför vara extra viktigt vid upphandling av dessa produkter.
De största exportländerna av te är Kenya och Sri Lanka och de flesta stora te-exporterande länderna är länder med utbredd fattigdom i Afrika och Asien. Världen runt konsumeras det 5.5 miljoner ton te per år, I Sverige ca 0,3 kg per person och år. Te-plantan är mycket känslig för vädersvängningar och te-produktion som genererar inkomst för miljontals människor på landsbygden hotas av pågående klimatförändringar. *** Levnads- och arbetsförhållanden för anställda på teplantage har i vissa fall dokumenterats som bristfälliga av bland annat ILO (International Labour Organization).
Elfenbenskusten och Ghana producerar ca 70% av den globala kakaokonsumtionen. Kakao är den huvudsakliga inkomstkällan för mellan 40 och 50 miljoner människor i världen och över 5 miljoner småbrukare odlar kakao. I Elfenbenskusten tjänar dock ett genomsnittligt kakaoproducerande hushåll endast 37% av vad som anses vara levnadsinkomst. **** I Sverige konsumerades år 2016 cirka 2 kilo kakao per person i form av dryck, pulver och sås medan konsumtionen av choklad uppgick till 6,5 kilo per person. ***** International Cocoa Association (ICCO) rapporterar om att instabila världsmarknadspriser, låga inkomster samt kakaoodlares sociala och arbetsrättsliga villkor är stora hållbarhetsutmaningarna för sektorn.
*International Coffee Organization, 2017
**Enveritas Global Farmer Study, 2018
***Jordbruksverket, 2018, FAO, 2018
****Cocoa Barometer, 2018
*****Jordbruksverket, 2018 Delfi totalmarknadsskattning, 2016 SCB Befolkningsstatistik, 2016